JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

YS' Arbeidslivsbarometer:

Arbeiderpartiet styrker seg på bekostning av Høyre i arbeidslivspolitikken

Det kommer fram av Arbeidslivsbarometeret til hovedorganisasjonen YS, som blir presentert under Arendalsuka tirsdag formiddag.
Arbeidslivspolitikken skiller partiene på Stortinget. Nå mister regjeringen tillit hos arbeiderne.

Arbeidslivspolitikken skiller partiene på Stortinget. Nå mister regjeringen tillit hos arbeiderne.

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

Høyre har tradisjonelt skåret bra blant velgerne når det gjelder innovasjon og like konkurransevilkår. De rødgrønne har på sin side høy tillit når det gjelder velferdsstat og arbeidsmarkedet. Det siste året har imidlertid Arbeiderpartiet hatt stor framgang på alle områder, også innenfor Høyres kjerneområder.

p

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen synes tallene fra barometeret er interessant lesning.

– LO deler konklusjonen om at Arbeiderpartiet og de rødgrønne har den klart beste politikken for arbeidstakere. Vi har allerede sett at medlemmene våre i stadig større grad vender ryggen til høyreregjeringen, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Viktige saker

– LO mener at arbeidslivssaker er viktig i valgkampen. For oss handler dette lokalvalget om å få kommuner som gode arbeidsgivere og som prioriterer hele, faste stillinger. Så ser vi at mange kommuner gjør en betydningsfull jobb som samfunnsaktør. De bruker sin makt som innkjøper og prosjekteier for å hindre sosial dumping. Det gjør at mange, også i privat sektor, ser at det har stor betydning hvem som styrer i kommunene, legger han til.

– LO er opptatt av at den norske velferdsmodellen skal styrkes. Det er ikke bruk for mer marked og privatisering, med et resultat at arbeidsfolks pensjoner, lønns- og arbeidsvilkår settes under press for å skaffe overskudd til private, kommersielle aktører, poengterer han.

Saken fortsetter under bildet.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er ikke overrasket.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er ikke overrasket.

Sissel M. Rasmussen

Inntil KrF gikk inn i regjeringen forvoldt arbeidslivspolitikken regjeringen mye hodebry. Statsminister Erna Solberg kalte det regjeringens største nederlag da opposisjonen med hjelp av KrF fikk strammet inn på innleie og bemanningsbyråene.

Arbeidsmiljøloven om midlertidig ansettelser og innleie fra bemanningsforetak ble endret mot regjeringens vilje. Bare virksomhet med tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett kan bruke innleid arbeidskraft.

I tillegg har Stortinget mot regjeringens vilje vedtatt at bemanningsbyråer kun kan ha fast ansatte. De kan ikke tilby såkalte nulltimerskontrakter der ansatte ikke får lønn mellom oppdrag, eller ha midlertidig ansatte.

p

Trygghet ved ledighet

Arbeiderpartiet skårer spesielt høyt på spørsmålet om økonomisk trygghet ved arbeidsledighet. Her svarer tre av 10 at Arbeiderpartiet har den beste politikken. Samtidig svarer nesten 4 av 10 at de ikke vet eller ikke vil oppgi partipreferanse. Det betyr at Ap skårer veldig høyt hos de som har en mening og vil oppgi hvilket parti de vil stemme på.

Det samme gjelder for et trygt arbeidsliv.

På spørsmål om innovasjon, går Ap fram fra 12 til 21 prosent, mens Høyre faller tilsvarende fra 47 til 39 prosent.

For Fremskrittspartiet er tallene alarmerende dårlig. Bare tre prosent mener partiet har den beste politikken på arbeidslivsområdet. Med unntak av i kampen mot arbeidslivskriminalitet, hvor seks prosent svarer at partiet har den beste politikken.

Enda verre er tallene for Venstre, som ligger mellom 0,8 til 1,5 prosent på spørsmålene.

SV skiller seg ut som det tredje mest likte partiet når det gjelder arbeidslivspolitikk.

Varierer mye

Historisk sett varierer arbeidstakeres holdninger til regjeringens innsats for å fremme et godt arbeidsliv fra år til år.

For hele perioden 2014 til 2018 er arbeidstakere i Finnmark, Hedmark og Trøndelag (Nord) mest kritisk til den sittende, borgerlige regjeringens innsats på arbeidslivsfronten.

Rogaland, Vest-Agder og Akershus er mindre kritiske. Her er man i større grad opptatt av at regjeringen har gjort det den kan gjøre, eller mener at det er lite regjeringen kan gjøre med disse spørsmålene.

– «Vet ikke»-andelen er stor innenfor alle fylkene. Det tyder på at regjeringen bør gjøre en jobb for å kommunisere sin arbeidslivspolitikk ut, mener YS-leder Erik Kollerud.

Saken fortsetter under bildet.

YS-leder Erik Kollerud.

YS-leder Erik Kollerud.

Pressebilde

Han oppfordrer velgerne til å sette seg inn i hva politikerne gjør på arbeidslivsfronten.

– YS får tilbakemeldinger fra både enkeltmedlemmer og tillitsvalgte om hva som skjer når kommunale oppgaver settes ut på anbud. Hvilke planer har de kommunale politikerne for å sikre lokale arbeidsplasser og ta vare på lønns-, arbeidsvilkår og pensjonsrettigheter? Det bør de få spørsmål om av velgerne. Det samme gjelder utvikling av nye næringer og arbeidsplasser lokalt. Hvilke planer og visjoner har det enkelte parti på lokalt plan, spør YS-lederen.

– Veldig gledelig

Arild Grande, arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, synes det er veldig gledelig at folk har økende tillit til Arbeiderpartiet i arbeidslivspolitikken.

– Sammen med fagbevegelsen tar vi kampen hver eneste dag for et trygt og rettferdig arbeidsliv og mot sosial dumping og innleie. Og i alle landets kommuner har vi kandidater som er klare til å kjempe for hele faste stillinger, for trygghet og mot kommersialisering og privatisering. Folk som møter problemer i arbeidslivet skal ikke stå alene. Arbeiderpartiet er på lag med arbeidsfolk, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

– Undersøkelsen viser også at arbeidsfolk avviser høyreregjeringens arbeidslivspolitikk som øker forskjellene mellom folk og ikke tar tak i problemene med deltidsstillinger, innleie og midlertidighet.

Høyres arbeidslivspolitiske talsperson, Heidi Nordby Lunde, synes derimot ikke tallene er dramatiske for hennes parti.

– Selv om tilliten på innovasjon er litt mindre, er den fortsatt skyhøy over tilliten til Ap på samme området. Høyre har fortsatt høy tillit der vi tradisjonelt har kommet godt ut, på innovasjon og like konkurransevilkår, som er helt sentralt for å trygge norske arbeidsplasser for framtida, sier Heidi Nordby Lunde til FriFagbevegelse.

p

– Når det gjelder økonomisk trygghet ved ledighet, er jo den viktigste tryggheten å sikre arbeidsplasser gjennom innovasjon og like konkurransevilkår. Men jeg ser ikke noen store endringer i tilliten der fra i fjor til i år, legger hun til.

– Generelt synes jeg den politiske debatten om norsk arbeidsliv er så polarisert, der venstresida opererer med kriser og nødvendigheten av opprydningsaksjoner, at jeg nesten er overrasket over at utslagene ikke er større. Det kan jo være fordi folk flest ikke kjenner seg igjen i det skremmebildet og i hovedsak er fornøyde. Ikke fordi det ikke finnes problemer, men fordi det er unntaket, ikke regelen, i norsk arbeidsliv også etter seks år med Høyre i regjering, sier hun.

YS Arbeidslivsbarometer

I elleve år har YS i samarbeid med Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) målt temperaturen i det norske arbeidslivet gjennom sitt arbeidslivsbarometer.

YS' Arbeidslivsbarometer er i dag et av de viktigste verktøyene for å måle status og utviklingstrekk i norsk arbeidsliv fra år til år.

Annonse
Annonse

YS Arbeidslivsbarometer

I elleve år har YS i samarbeid med Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) målt temperaturen i det norske arbeidslivet gjennom sitt arbeidslivsbarometer.

YS' Arbeidslivsbarometer er i dag et av de viktigste verktøyene for å måle status og utviklingstrekk i norsk arbeidsliv fra år til år.