JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Arbeiderpartiet vil ikke prioritere økt pensjon

LO krever heving av OTP-satsen fra to til fire prosent. Ap er ikke like sikre.
Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) ble innført i 2006.

Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) ble innført i 2006.

Colourbox

Saken oppsummert

torgny@lomedia.no

For LO er det viktig å få hevet minstesatsen for obligatorisk tjenestepensjon fra to til fire prosent.

Men Arbeiderpartiet vil ikke tallfeste en økning. I sitt nye partiprogram lover de «en plan for gradvis opptrapping av minstesatsen i obligatorisk tjenestepensjon».

Men det er krefter i partiet som ikke vil prioritere tjenestepensjonen.

Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) ble innført i 2006. Da ble alle bedrifter pålagt å betale inn minst to prosent av lønna i pensjonsinnskudd for sine ansatte.

LOs krav

LO krever i sitt handlingsprogram at minstesatsen skal øke fra to til fire prosent. Dette er også foreslått i det nye programmet som skal vedtas på LO-kongressen i mai.

Da arbeidsminister og nestleder i partiet Tonje Brenna talte til Handel og Kontors landsmøte i september i fjor, var nettopp opptrapping av minstesatsen for OTP den store nyheten.

Brenna viste til forslaget til nytt partiprogram. Hun har vært ledet programkomitéen.

Godt mottatt av Handel og kontor

Ansatte i butikk er blant de lavlønte. Svært mange har også den laveste OTP-satsen.

Ifølge tall fra Finans Norge betaler arbeidsgiverne til 120 000 butikkansatte kun to prosent i OTP-premie. Gjennomsnittlig OTP-sats er 2,8 prosent.

Brennas utspill om å heve satsen ble derfor godt mottatt på HK-landsmøtet.

Fagforbundet, LOs største forbund, ønsker å gå lenger. Til LO-kongressen har de i tillegg til å øke minstesatsen fra to til fire prosent, foreslått å gjøre tjenestepensjonen livsvarig og kjønnsnøytral.

I dag varer utbetalingene fra OTP for de fleste bare i ti år.

AFP og slitertillegget først

Men nå kan det se ut som at økning av OTP-satsen ikke er prioritert av Arbeiderpartiet.

1. april avga finanskomitéen sin innstilling til et forslag fra partiet Rødt om å heve OTP-satsen fra to til fire prosent.

Ap avviste forslaget på prinsipielt grunnlag. Så store reformer kan ikke vedtas på denne måten. Det må utredes først.

Men Arbeiderpartiet skriver også i merknaden at de ikke vil prioritere økning av OTP-satsen. De mener at arbeidet som pågår med AFP i privat sektor og innføringen av sliterordningen i folketrygden må prioriteres.

Stortingskomitéen henvendte seg også til finansminister Jens Stoltenberg. I svarbrevet fra finansministeren, er han klar på at heving av OTP-satsen ikke er øverst på hans prioriteringsliste.

Han viser til et utredningsarbeid som en partssammensatt arbeidsgruppe holder på med, og han er ikke sikker på at de vil konkludere med en heving av OTP-satsen.

«Samlet sett er det min oppfatning er at vi nå bør sluttføre det pågående utredningsarbeidet før det eventuelt vurderes ytterligere endringer i reglene for obligatorisk tjenestepensjon», skriver han i svaret.

Klok tilnærming

Nestleder i Arbeiderpartiet, Tonje Brenna, kjenner ikke til merknaden på Stortinget, men kjenner godt til LOs krav på fire prosent.

– Jeg mener at det er en klok tilnærming for et politisk parti å trappe opp OTP-satsen.

Brenna understreker at Ap er pensjonspartiet framfor noen.

– Bare de siste årene har vi gjennomført store endringer i pensjonssystemet som er mer rettferdig. I løpet av denne stortingsperioden har vi innført pensjon fra første kroner, som er utrolig viktig, særlig for de som jobber redusert og har for lav pensjonsopptjening. Det betyr utrolig mye for mange kvinner.

Reformen Brenna viser til at er at tidligere ble det ikke betalt inn til tjenestepensjonen før den ansatte hadde tjent 1G, det som i dag tilsvarer 124 000 kroner.

Når det blir betalt inn pensjonsinnskudd fra første krone, betyr øker pensjons det at pensjonskapitalen øker med 2480 kroner i året for de med bare en to prosents pensjon.

Warning