Trepartssamarbeidet:
Arbeidsfolk må få doblet fagforeningsfradraget som takk for hjelpen gjennom krisen, krever Ap-politiker
Trepartssamarbeidet har fått sin renessanse under covid-19. NHO og LO har stått i bresjen sammen med regjeringen og Stortinget for å redde landet ut av krisen.
Arild Grande er arbeidslivspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet –
Erlend Angelo
helge@lomedia.no
NHO og LO har stått side om side med statsråder og statsminister. Nå krever Arild Grande (Ap) at arbeidsfolk blant annet skal få økt fagforeningsfradrag som takk for hjelpen gjennom krisen.
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) hyllet trepartssamarbeidet allerede før koronakrisen. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sa for en uke siden at «en av de tingene vi har sett er hvor godt trepartssamarbeidet fungerer» da han lanserte bransjeprogrammene som Kompetanse Norge administrerer.
Arbeidsfolket
Nå tar Arild Grande – arbeidslivspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet – til orde for at rosen får konsekvenser og at regjeringen viser alvor med de fine ordene.
– Før krisen har regjeringen gjort det dyrere og dyrere å være organisert. Regjeringen har hyllet det uorganiserte arbeidslivet. Når denne krisen har vist hvor verdifullt trepartssamarbeidet er, må det gå opp et lys for regjeringen, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.
– Hvem er det som har reddet oss gjennom denne krisen, spør Grande, og mener å ha svaret selv.
– Det er arbeidsfolket som har reddet Norge. De som jobber innenfor renhold, helsevesenet, renovasjon, beredskap, og innenfor varehandelen, skole og barnehage. Før krisen opplevde mange nedbemanning, konkurranseutsetting, for dårlige lønns- og arbeidsforhold og deltidsstillinger. Disse trenger mer enn applaus. De må rett og slett bli behandlet bedre i arbeidslivet, sier Arild Grande.
• Les også: LO-lederen om koronakrisen: – Det er vanlige arbeidsfolk som betaler den tøffeste prisen
– Fradraget må dobles
I forbindelse med revidert budsjett og tiltakspakke 3, som behandles i Stortinget i disse dager, mener han Stortinget må ta ansvar for å styrke det organiserte arbeidslivet.
– Sterke fagforeninger er en forutsetning for et seriøst arbeidsliv. Å opprettholde og styrke fagforeningene er vanskeligst i de delene av arbeidslivet som trenger det mest. Derfor må vi ha en politikk som stimulerer til at flere organiserer seg. Fagforeningsfradraget må dobles, og deretter trappes opp til fullt fradrag, mener Grande.
Han mener også informasjon om arbeidsliv og fagforeninger må inn i skole, lederutdanninger og informeres om på arbeidsplasser.
Motkonjunkturpolitikk
Arbeidslivspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Arild Grande, krever at regjeringen sørger for at korona-krisen ikke øker forskjellene og blir en ulikhetsdriver.
– Motkonjunkturtiltakene som settes inn må rammes inn slik at det stimulerer det seriøse arbeidslivet og sikrer norske arbeidsplasser med norske lønns- og arbeidsvilkår, mener han.
– Fellesskapets ressurser skal ikke gå til useriøse arbeidsgivere som tilraner seg en konkurransefordel ved å omgå lover og avtaler og overfører risiko og kostnader på arbeidstakerne, mener han.
– Tiltak må rammes inn på en måte som hindrer utbytte og lønnstyveri eller at penger går ut av landet. Det må heller sikre aktivitet og arbeidsplasser i Norge. Arbeiderpartiet vil gi fagarbeiderne jobb og lærlingene en fremtid. Vi vil gjøre det til en konkurransefordel å være seriøs bedrift og vi vil jage ut bandittene fra norsk arbeidsliv, sier Arild Grande.
• Les også: Dette er Nav-ytelsene du har krav på i de fem forskjellige fasene av tiden du er permittert
Han viser blant annet til luftfarten som en næring som har tilpasset seg en organisasjonsmodell som ikke sikrer norske arbeidsplasser.
Norwegian har for eksempel lett etter organisasjonsformer for å sno seg unna arbeidsgiveransvaret. De har etablert underselskap i hele Europa som er slått konkurs under korona-krisen, og sendt tusenvis av ansatte ut i ledighet.
– Derfor jobber vi med å styrke arbeidsgiveransvaret i loven for å demme opp for at dette kan skje. Gjennom lovverket må vi sikre at den som har makten også ta ansvar. Vi må unngå et arbeidsliv hvor digitale apper og løsarbeidersamfunnet får råde, mener Grande.
1571 piloter og 3134 kabinansatte er rammet av konkurser i bemanningsselskapene til Norwegian i Sverige og Danmark, uten at moderselskapet blir stilt til ansvar.
Mange krav
Arbeiderpartiet mener det er mange måter å fremme et seriøst arbeidsliv på:
* Krav i offentlige anbud må prioritere de seriøse
– Vi må bruke offentlig innkjøpsmakt til å øke etterspørselen etter arbeidskraft i privat sektor. Men innkjøpsmakten må også brukes aktivt til å stille seriøsitetskrav til de som skal utføre oppdragene med tydelige krav om bruk av fagarbeidere i utførende ledd, faste ansatte og lærlinger når det offentlige og andre store bestillere kjøper tjenester. Lønnstyveri må inn i straffelovens bestemmelser.
* Innleiereglene må strammes opp for å hindre at useriøse arbeidstakere lurer seg unna krav om avtale med tillitsvalgte ved å henvise til at man har et «midlertidig behov».
* Øke tilsyn og skjerpe sanksjoner ved regelbrudd. Innføre krav om skriftlig dokumentasjon på at innleie gjennomføres lovlig, og kraftige bøter ved brudd.
* Styrke kontroll- og sanksjonsarbeidet
– Arbeidstilsynet må styrkes. Det hjelper ikke med et strengt regelverk når dette ikke følges opp med tilstrekkelige ressurser til de som skal håndheve det. Til tross for tilsynets avgjørende betydning i kampen mot arbeidskriminalitet og sosial dumping, har etaten gjennom flere år vært utsatt for regjeringens kuttpolitikk, påpeker Grande.
– Vi får rapporter om at mange tilsyn nå jobber med hjemmekontor. Når hjulene kommer i gang må tilsynene rulles ut, mener han.
* Opprette riksdekkende enhet for inndragning av kriminelt utbytte. Anmeldelser og mistanke om brudd på arbeidsmiljølovgivningen må få høyere prioritet.