Sykehusdirektørene og Spekter kunne ha søkt om dispensasjon som ville sikret de ni kreftpasientene den behandlingen de skulle hatt. Det sier nestleder Odd-Haldgeir Larsen i Fagforbundet etter å ha lest Helsetilsynets rapport.
Kathrine Geard
Sykehusstreiken ble stanset med tvungen lønnsnemnd:
Arbeidsgiversiden får det glatte lag av Fagforbundet etter Helsetilsynets rapport
Spekter og sykehusdirektørene skyver ansvaret for pasientenes vel og vel over på de streikende, mener nestlederen i LOs største forbund.
aslak@lomedia.no
– Rapporten fra Helsetilsynet bekrefter vårt inntrykk av at fare for liv og helse ble brukt som et vikarierende argument for å stoppe sykehusstreiken. Sykehusdirektørene og Spekter kunne ha søkt om dispensasjon som ville sikret de ni kreftpasientene den behandlingen de skulle hatt, sier Odd-Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet, til FriFagbevegelse.
Les også: Her er rapporten som fikk regjeringen til å stanse sykehusstreiken
Fikk innsyn i rapport
Den 20. juni, fire dager før den planlagte opptrappingen av streiken, fikk Helsetilsynet informasjon fra Sykehuset Østfold om ni kreftpasienter i kreftpakkeforløp. De hadde ikke fått operasjon eller undersøkelse innen fastsatt frist som en konsekvens av streiken. Det viser rapporten fra Helsetilsynet som FriFagbevegelse ba om å få innsyn i etter at regjeringen stanset sykehusstreiken.
– Forsinket diagnostikk og operasjon kan få alvorlige konsekvenser for pasientenes prognose. Pasientene vil bli operert, men ikke innen pakkeforløpsfristen. Sykehusets konklusjon er at det per 21. juni allerede er fare for pasienters liv og helse som konsekvens av streiken, skriver direktør Jan Fredrik Andresen og seniorrådgiver Ståle Ackermann i Helsetilsynets rapport.
I rapporten, som gjorde at arbeidsminister Anniken Hauglie (H), valgte å ty til tvungen lønnsnemd, ble det lagt særlig vekt på stort etterslep av journaldokumenter og forsinket undersøkelse og behandling ved Sykehuset Østfold.
Etterslepet av dokumenter ville ha økt med 750 uskrevne dokumenter per dag fra og med samme uke som opptrapppingen av streiken var varslet. Det ville ha oppstått fare for liv og helse ved arbeidstidens start om morgenen mandag 24. juni dersom en opptrapping av streiken hadde blitt iverksatt, mener Helsetilsynet.
Provosert av oppførsel
Tvungen lønnsnemnd innebærer dermed at resultatet av årets lønnsoppgjør for LO og YS i helseforetakene bestemmes av rikslønnsnemnda alene.
– Muligheten for å søke om dispensasjon ved arbeidskonflikter er nedfelt i hovedavtalen. Vi ser at ansvarlige arbeidsgivere innen helse- og omsorgsektoren, som staten og kommunenes organisasjon KS, benytter seg av denne muligheten til dispensasjon. Derfor er vi kraftig provosert over hvordan Spekter og sykehusdirektørene opptrer, forteller Fagforbundets nestleder.
Mette Nord om at regjeringen stanser streiken: – Skuffet og overraskende
Han synes det er hårreisende at Spekter og sykehusdirektørene synes å ha som prinsipp at de ikke skal søke om dispensasjon for å hindre fare for liv og helse.
– Dette er en fullstendig ansvarsfraskrivelse, der de skyver ansvaret for pasientenes ve og vel over på dem som er i streik. Dette undergraver streikeretten for mange tusen ansatte ved norske sykehus, og dermed truer arbeidsgiverne hele samarbeidet i arbeidslivet, mener Larsen.
Spekter: – LO har ansvaret
Arbeidsgiverforeningen Spekter er ikke enig i at streikeretten undergraves når en gruppe har kunnet streike i nesten en måned i sykehusene.
– Det er LO som har ansvar for streikeuttaket, ikke helseforetakene eller Spekter. Helseforetakene har derimot ansvar for forsvarlig drift, et ansvar som ikke kan overlates til en fagforening og baseres på om fagforeningens streikekomité gir dispensasjon eller ikke. Denne holdningen gjelder for alle Spekters medlemmer, uavhengig av sektor, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes til FriFagbevegelse.
Hun sier at Spekter stoler fullt ut på Helsetilsynets vurderinger. Spekter kan ikke se at de som en part i arbeidslivet har kompetanse eller grunnlag for å stille spørsmål ved helsemyndighetens faglige avgjørelser. For øvrig var ikke Spekter kjent med innholdet i Helsetilsynets rapport før arbeidsministerens orientering om situasjonen.
– Det er viktig å presisere at fagforeningene i forkant av streiken fikk tilbud om å inngå avtaler om hva som skulle unntas fra streik for å sikre forsvarlig drift under streiken. Det ønsket de ikke å gjøre denne gangen, til tross for at LO i forkant av tidligere streiker i andre Spekter-virksomheter har inngått slike avtaler, sier Dørnes.
– Hadde LO, slik det står i hovedavtalen, vært villige til å inngå avtaler som sikrer at hensynet til arbeid som er nødvendig for å avverge fare for liv og helse blitt ivaretatt, kunne situasjonen vært annerledes, føyer hun til.
Pensjon fra første krone
Kravet fra de fagorganiserte i sykehusstreiken var at ansatte som jobber i mindre enn 20 prosents stilling også skal få pensjon fra første krone på lik linje med kommuneansatte.
I dag må de som jobber innenfor de såkalte Spekter-områdene jobbe minst 20 prosent før det beregnes pensjon. Tilkallingsvikarer eller for eksempel typisk kvinner som jobber deltid i små stillinger får dermed ikke tjenestepensjon.
Sykehusstreiken startet 29. mai og ble stanset 23. juni. Seks helseforetak var rammet. Streiken omfattet Oslo universitetssykehus, St. Olavs hospital, Helse Bergen, Sørlandet sykehus, Sykehuset Østfold, Sørlandet sykehus Arendal og Universitetssykehuset Nord-Norge.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com