Lønnsoppgjøret 2020:
Arbeidsmandsforbundet krever økt kjøpekraft og betalt reisetid
Økt kjøpekraft, heving av minstelønnssatsene og betalt reisetid er viktigst for Norsk Arbeidsmandsforbund i tariffoppgjøret.
Norsk Arbeidsmandsforbund har økt kjøpekraft som viktigste tariffkrav.
Sissel M. Rasmussen
Saken oppsummert
helge@lomedia.no
Tirsdag avholder LO sitt representantskapsmøte hvor årets tariffkrav skal vedtas. Det hersker liten tvil om at det blir forbundsvise oppgjør. Det er også Norsk Arbeidsmandsforbund enig i.
– Det vil best ivareta medlemmenes prioriterte interesser og gi best mulighet for oppnåelse av medlemmenes fremsatte krav, sier forbundsleder Anita Paula Johansen til FriFagbevegelse.
Økt kjøpekraft
Norsk Arbeidsmandsforbund peker på økt kjøpekraft som den viktigste saken i årets oppgjør. Et generelt tillegg må ivareta kjøpekraften til medlemmene.
p
Det kreves også at ubekvemstillegget heves.
Forbundet påpeker også at det må fremmes krav som ivaretar at de lavest lønte prioriteres i alle overenskomster.
Forbundet ønsker en heving av minstelønnssatsene slik at de i større utstrekning gjenspeiler det reelle nivået innenfor den enkelte overenskomst, samt å motvirke sosial dumping.
Det fremmes krav om at reglene for virksomhetsoverdragelse kommer til anvendelse ved skifte av leverandør i tilfeller der dette ivaretar arbeidstakerne.
Og det fremmes krav om at all arbeidstid skal være betalt, herunder også reisetid.
Forbundet tapte nylig en rettssak hvor Arbeidsretten sa at det kjøring under oppdrag var arbeidstid, men likevel ikke betalt. Nå ønsker forbundet at dette må reguleres i tariffavtalen. Dette er spesielt viktig for renholdere.
23 overenskomster
Norges Arbeidsmandsforbund skal forhandle 23 overenskomster ved dette tariffoppgjøret. Forbundet har 27 000 aktive medlemmer.
p
Det fremmes også krav om at arbeidsgiver forskutterer sykepenger også etter arbeidsgiverperiode, og bedre betingelser ut over minstebestemmelsene i lov om obligatorisk tjenestepensjon.
For statlig sektor fremmes krav om at minimumsytelser i særavtaler ikke er dårligere enn hovedtariffavtalens bestemmelser.


Nå: 0 stillingsannonser