VEDTOK ORDNING UTEN SYSTEM: Ennå er det umulig for de nær 380.000 permitterte ansatte å søke Nav om å få permitteringspengene sine. Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen sier regjeringen var tydelig på at det var risikabelt å vedta nye ordninger i Nav som ikke var utredet.
Håvard Sæbø
Permitterte under koronakrisa:
Arbeidsministeren om forsinket lønnskompensasjon: – De som trenger penger nå, bør søke om sosialhjelp
Torbjørn Røe Isaksen sier det er uheldig at lønnskompensasjonsordningen for permitterte er forsinket. Han oppfordrer de som ikke har sparepenger, til å søke om sosialhjelp.
yngvil@lomedia.no
torgny@lomedia.no
To måneder er gått siden Stortinget bestemte at staten ved Nav skulle betale det meste av permittertes lønnskompensasjon, og slik lette byrden for arbeidsgiverne. Arbeidsgiverne skal betale de to første dagene.
Ennå er det umulig for de nær 380.000 permitterte ansatte å søke Nav om å få permitteringspengene sine, full lønn i de påfølgende 18 dagene.
«De som trenger penger nå og ikke har en sparekonto å leve av i en overgangsperiode, bør søke om sosialhjelp», skriver arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en epost til FriFagbevegelse.
p
Han skriver videre at alle skal være trygge på at pengene kommer. «Mange står i en veldig vanskelig situasjon, og det er derfor viktig at vi får dette raskt på plass. Nav-kontorene skal praktisere reglene lempeligere enn vanlig.»
Han understreker at regjeringa var «veldig tydelig på at det var høy risiko knyttet til å vedta nye ordninger i Nav som det ikke var tid til å utrede skikkelig» da saken ble behandlet i Stortinget.
SV: Ikke prioritert høyt nok
SV-leder Audun Lysbakken mener det «rett og slett ikke er godt nok», skriver han på e-post til FriFagbevegelse.
Han frykter arbeidet med lønnskompensasjon ikke har blitt prioritert.
«At folk som har krav på penger fra staten fordi de er permitterte blir henvist til å søke sosialhjelp, fordi Nav ikke har klart å finne en teknisk løsning, gir grunn til å frykte at dette ikke har vært prioritert høyt nok», sier han.
– Det nytter ikke
Mange tusen permitterte har altså fått forskudd på dagpenger fra Nav. Så har Nav trukket hele forskuddet deres når de har fått innvilget «vanlige» dagpenger, for å nedbetale forskuddet. De har derfor i en periode fått 0 kroner utbetalt i dagpenger, ingenting å leve av.
– Det nytter ikke, sier Aps Rigmor Aasrud om denne praksisen.
p
Nav beklager at det «slo uheldig ut for dem som fortsatt venter på permitteringspenger for de første 3–20 dagene etter de ble permittert», skriver kommunikasjonsavdelingen i Nav i en epost til FriFagbevegelse.
1. mai endret Nav reglene. De som har mottatt forskudd på dagpenger, får trukket 20 prosent av dagpengene ved hver utbetaling fram til forskuddet er nedbetalt.
Ap: – Kritikkverdig
Nav beklager og forklarer forsinkelsen med at de ikke får alle nødvendige opplysninger fra a-ordningen i Skatteetaten. A-ordningen er dit alle arbeidsgiverne rapporterer om ansattes inntekter. Ordningen ble opprettet i 2015 for at arbeidsgiverne skulle kunne sende melding ett sted.
– Kritikkverdig, mener Rigmor Aasrud, stortingsrepresentant for Ap.
– Vi lagde a-ordningen for at de offentlige instansene skulle ha datafangst mellom de ulike ordningene, sier Aasrud til FriFagbevegelse.
– Jeg skjønner veldig godt at Nav er i en ekstrem situasjon, og at de ikke var forberedt på dette. Det må regjeringa ta ansvaret for, mener Aasrud.
– Mer komplisert enn antatt
Arbeidsministeren erkjenner at «kvaliteten i a-ordningen ikke var god nok til at denne kunne brukes som grunnlag for utbetalinger» i forbindelse med den nye ordningen.
«Vi samarbeider tett med Nav for at den skal kunne lanseres så fort som mulig. Man lager nå en helt ny ordning som det vanligvis tar lang tid å utvikle», forklarer arbeidsministeren til FriFagbevegelse.
Han skriver at den «nye ordningen har vist seg å være mer komplisert å utvikle enn Nav antok i starten».
Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud spør seg også hva flere år med såkalte effektiviseringskutt fra regjeringa har gjort med Nav og hvordan det påvirker Navs evne til å møte den type problemer vi har nå.
Arbeids- og sosialministeren kommenterer ikke denne delen av kritikken fra Aasrud.
Mener regjeringen har prioritert bedriftene
– Arbeidsministeren var raskt på banen når det gjaldt å få på plass en ordning for bedriftene, men han har ikke vært like på når det gjelder å få på plass ordningen som skal sikre de permitterte full lønn i de første fire ukene, sier leder i Fellesforbundet Jørn Eggum.
p
Forbundet får også mange henvendelser fra utenlandske medlemmer som er vant til at alt er på stell i Norge, som fortsatt venter på penger og frykter at de ikke kommer til å få dem.
Unødvendig byråkrati?
Eggum synes det er vanskelig å forstå at det er nødvendig med to søknadsrunder, én for dagpenger ved arbeidsløshet og en egen søknadsordning for kompensasjonsordningen som skal sikre ett hundre prosent de første fire ukene av permitteringsperioden.
– Kunne du tenke deg å foreslå en utvidet forskuddsordning?
– Nei, det som har vært min tanke hele veien, er at permitteringsordningen har tjent oss vel i mange år, i gode og dårlige tider. Det er viktig å hegne om ordningen slik at ikke en eller annen regjering kommer og fjerner den, sier Eggum.
LO vil heller ha lønnstilskudd
Fellesforbundet-lederen støtter også forslaget om å gi bedriftene lønnstilskudd i stedet for at de ansatte får penger ved å gå hjemme og ikke gjøre noe. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kom med dette forslaget 1. mai.
Lederen i Fellesforbundet er spesielt bekymret for medlemmene i hotell- og restaurant.
– Dette er en bransje hvor folk tjener dårlig, og ikke har egne reserver som gjør at de kan stå i dette lenge, uten inntekt, sier Eggum.
Noe å leve av
LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik sier til FriFagbevegelse at de er klar over at Nav er overbelastet.
– Det kan ikke være slik at bedriftene har fått en ordning som ble løst i løpet av et par uker, så må arbeidstakerne gå i månedsvis før inntektssikring kommer på plass. Dette skaper en vanskelig situasjon for mange arbeidstakere.
Hun mener alle ressurser må settes inn for å løse dette så snart som mulig.
– Da dette ble vedtatt, sa Stortinget at denne ordningen skulle tre i kraft raskt. Det har tatt for lang tid og dette arbeidet må ha aller høyeste prioritet, sier Følsvik.
SV stiller spørsmål
Det politiske presset øker mot regjeringa for at folk skal kunne søke om lønnskompensasjon. I går sendte SVs leder Audun Lysbakken spørsmål til arbeidsministeren:
«Hvordan vil arbeidsministeren sikre at arbeidstakere som har krav på lønnskompensasjon, slipper å søke om sosialhjelp fordi Nav ikke har klart å få på plass en ordning for å sikre permitterte full lønnskompensasjon innen to måneder», spurte Lysbakken.
Han spurte videre hvordan arbeidsministeren skal «sikre at de som har fått forskudd ikke må betale tilbake forskuddet, før de har fått utbetalt full lønnskompensasjon».
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)