I ti år betalte den kvinnelige asylsøkeren skatt av lønna hun fikk som renholder. Men fordi hun ikke er medlem av folketrygden, har hun ikke krav på pensjon.
Colourbox
Skatteetaten
Asylsøker får tilbake 232.000 kroner av staten: – Som å vinne i et lotteri
Den kvinnelige asylsøkeren arbeidet og betalte skatt i en årrekke uten å være medlem av folketrygden. Feilen ble oppdaget da hun søkte om pensjon.
aslak@lomedia.no
232.250 kroner. Det er beløpet asylsøkeren, som nå er pensjonert og bosatt i Rogaland, får igjen av Skatteetaten. Beløpet tilbakebetales for årene fra 2001 til 2011.
Årsaken er at hun i denne perioden betalte trygdeavgift uten å være medlem av folketrygden.
– Jeg ble veldig glad. Det var som å vinne i et lotteri, sier pensjonisten som kom til Norge fra Etiopia for over 20 år siden.
Hun synes det er en stor belastning å stå fram og ønsker derfor å være anonym.
Feil om pensjon
Kvinnen fattet mistanke om at det kunne være en systemfeil da hun skulle søke om pensjon.
I et svar fra Skatteetaten sto det at hun kun hadde krav på 504 kroner per måned før skatt.
– Jeg har tross alt jobbet i mange år og betalt mye inn til folketrygden, sier hun.
Hun sendte derfor et brev til Skatteetaten med spørsmål om ikke disse pengene burde refunderes. Ikke lenge etterpå fikk hun den gledelige beskjeden. Pengene ville bli tilbakebetalt.
– I praksis betyr dette kort og godt at den økonomiske støtten fra Nav opphører, og at jeg må klare meg selv en stund framover, sier hun.
Nav har gitt asylsøkeren tommel opp til å bruke av den refunderte summen for å nedbetale gjeld. Betingelsen er at større beløp må dokumenteres med kvitteringer.
Pensjonisten er en såkalt ureturnerbar asylsøker. Dette er mennesker som av ulike grunner ikke får oppholdstillatelse i Norge, men som av praktiske eller administrative årsaker heller ikke kan sendes tilbake til hjemlandet.
Kan få enda mer fra staten
Beløpet hun nå får tilbakebetalt fordeler seg på følgende måte:
2001: Betalte ikke trygdeavgift fordi inntekten var for lav
2002: 14.656 kroner
2003: 17.121 kroner
2004: 19.641 kroner
2005: 21.220 kroner
2006: 24.634 kroner
2007: 30.286 kroner
2008: 34.177 kroner
2009: 30.580 kroner
2010: 28.022 kroner
2011: 11.913 kroner
Uten å være medlem i folketrygden, betalte asylsøkeren dermed for en rettighet hun ikke hadde. Derfor får hun nå tilbakebetalt 232.250 kroner.
Trygdeavgiften var på 7,8 prosent av brutto lønnsinntekt i årene før 2011. Hun fikk gyldig medlemskap i folketrygden 26. oktober 2021.
Kvinnen, som nå er i slutten av 60-årene, har også framsatt et krav om renter, men det er ikke behandlet av Skatteetaten ennå.
Det utbetalte beløpet kan muligens bli doblet dersom hun får gjennomslag.
Se hva Skatteetaten svarer nederst i saken
Nye regler i 2011
Etter at kvinnen i slutten av 60-årene kom til Norge like før årtusenskiftet, var hun i ti år fast ansatt renholder i full stilling. Hun betalte sin skatt og månedsleie for leiligheten, selv med avslag på asylsøknaden.
I 2011 ble regelverket strammet inn slik at ureturnerbare asylsøkere uten arbeids- og oppholdstillatelse ikke lenger fikk muligheten til å få skattekort. De mistet dermed også muligheten til å jobbe.
Kvinnen ble også rammet av denne regelendringen. Hun gikk fra full jobb til ingenting.
I dag har kvinnen midlertidig oppholdstillatelse. Det skyldes en amnestiløsning for eldre, ureturnerbare asylsøkere med lang botid i Norge.
Den forrige regjeringen fikk på plass løsningen slik at eldre asylsøkere med endelig avslag på sin asylsøknad, men som ikke kan reise tilbake til sitt hjemland og dermed har vært i Norge lenge, skal kunne få oppholdstillatelse.
Oversikt: Sjekk endringer i trygd, skatter og regler for 2023
Har fått hjelp av vikarfirma
Asylsøkeren har fått bistand av Arne Viste, Stavanger-mannen som i flere år ledet vikarfirmaet Plog AS. I 2019 ble han dømt for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold.
Nå har han startet opp vikarbyrået Plog2 AS for å presse fram avklaringer gjennom nye runder i retten (se faktaboks). Kvinnen har også i noen år hatt Plog som oppdragsgiver.
– Selv om noen enkeltpersoner nå omsider har lykkes å nå fram med et slikt krav, lever det store flertallet av de rammede i fortsatt villfarelse, sier han til FriFagbevegelse.
– Jeg er ikke kjent med noen signaler om at Skatteetaten nå retter opp i systemfeilen ved å informere de tusenvis av skattytere som er rammet av feilen, legger Viste til.
Han påpeker at slik informasjon må gis på et språk som er forståelig og i en kanal som treffer målgruppen. Ifølge Viste var myndighetene godt kjent med feilen i januar 2011.
Da hadde tusenvis av mennesker uten oppholds- eller arbeidstillatelse i en årrekke arbeidet og betalt skatt. Årsaken var, ifølge NRK, at Skattedirektoratet automatisk hadde sendt ut skattekort til mennesker med avslag på asylsøknaden.
– Ansvaret for å rette feilen ligger ikke først og fremst på skattyterne, men på Skatteetaten som i så mange år har skjult feilen og på den måten styrket villfarelsen, hevder Viste.
Mye delt: Ekstrapensjonen AFP kan bli tema i årets tariffoppgjør
Slik svarer Skatteetaten
Skatteetaten kommenterer ikke enkeltsaker og kan derfor ikke gå spesifikt inn i hendelsesforløpet med asylsøkeren i Rogaland, ifølge seksjonssjef Lene Marie Ringså i juridisk avdeling i Skatteetaten.
Ringsjå presiserer derfor at hun uttaler seg på generelt grunnlag.
– Når personer som feilaktig har blitt ilignet trygdeavgift, fremlegger informasjon eller dokumentasjon på at de ikke har vært medlem av folketrygden, vil vi endre deres skattefastsetting og tilbakebetale det de har blitt avkrevd/betalt i trygdeavgift, skriver hun i en epost til FriFagbevegelse.
Seksjonssjefen vil også informere om at Skatteetaten ikke har noen oversikt over hvem som oppholder seg i Norge og samtidig ikke er medlem av norsk folketrygd.
På spørsmål om rentekravet som er blitt framsatt av den nå pensjonerte kvinnen, svarer Ringsjå følgende:
– Vi kan ikke kommentere enkeltsaker, men Skatteetaten vil behandle alle krav i henhold til våre ordinære rutiner, også krav om renter.
Mye lest: NHO varsler kutt i AFP-pensjon: – Skal flere med, må ytelsene ned
Fakta om Arne Viste
Arne Viste ble i Oslo tingrett i 2019 dømt til ett års betinget fengsel fordi et lite mindretall av arbeidsforholdene ble vurdert straffbare.
Politiet la ned påstand om inndragning fra Plog AS av 10 millioner av den dokumenterte virksomhet på 11,2 millioner.
Domstolen avgjorde at flertallet av ansettelsene ikke tilhørte de straffbare forhold, og at det bare var grunnlag for inndragning av 1,4 millioner.
Påtalemyndigheten anket ikke dette, og avgjørelsen er rettskraftig.
Kilde: NTB
Fakta om Arne Viste
Arne Viste ble i Oslo tingrett i 2019 dømt til ett års betinget fengsel fordi et lite mindretall av arbeidsforholdene ble vurdert straffbare.
Politiet la ned påstand om inndragning fra Plog AS av 10 millioner av den dokumenterte virksomhet på 11,2 millioner.
Domstolen avgjorde at flertallet av ansettelsene ikke tilhørte de straffbare forhold, og at det bare var grunnlag for inndragning av 1,4 millioner.
Påtalemyndigheten anket ikke dette, og avgjørelsen er rettskraftig.
Kilde: NTB
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB