Mens koronaen har herjet, har nesten ingen tillitsvalgte fått være med i krisearbeidet. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
Koronakrisen i kommunene:
Åtte av ti fagforeninger er ikke med i kommunens korona-kriseledelse
84 prosent av Fagforbundets fagforeninger er ikke representert i kommunal kriseledelse under COVID-19-pandemien, viser en fersk undersøkelse.
svein.egil.hatlevik@fagbladet.no
Undersøkelsen viser at nesten ingen fangforeninger er tatt med i kriseledelsen under virusepidemien.
308 fagforeninger i Fagforbundet har besvart en undersøkelse om medbestemmelse under koronapandemien.
Det er ingen stor andel av dem som er involvert i kommunenes kriseledelse: Bare 15 prosent er med. Undersøkelsen er gjennomført i mai, og det er Fagforbundet sentralt som står bak rundspørringen.
Ett av spørsmålene som er stilt, lyder: «Sitter en representant for fagforeningen i kommunens kriseledelse eller krisestab?» På dette svarer 84 prosent «nei», 15 prosent «ja» og én prosent «vet ikke».
Et annet spørsmål lyder «Opplever dere at dere lyttes til?». Samlet sett svarer 36 prosent «I stor grad», 55 prosent svarer «Til en viss grad» og 7 prosent svarer «Nei».
Samleside: Alle våre saker om korona-krisen
Vesentlig forskjell
Men om man deler besvarelsene opp i dem som er involvert i kriseledelsen og dem som ikke er det, er det en vesentlig større andel som mener de blir lyttet til blant dem som får delta:
56 prosent av foreningene som sitter i kriseledelsen, sier at de «i stor grad» blir lyttet til, mens 33 prosent av de som ikke har plass i kriseledelsen, opplever seg lyttet til «i stor grad».
De som oppga å ikke sitte kriseledelsen ble bedt om å beskrive hvordan kommunen holdt dem orientert i et fritekstfelt i undersøkelsen.
«Her er det et stort sprik i hva fagforeningene svarer. Relativt mange oppgir å være løpende orientert ved jevnlige, gjerne ukentlige, møter med rådmann, personalsjef eller liknende, men det er også en god del fagforeninger som svarer at de ikke får mer informasjon enn den jevne borger i kommunen», heter det i oppsummeringen av undersøkelsen.
I en lignende undersøkelse som Fagbladet omtalte i mai, ble kommunenes politiske og administrative ledere spurt om fagforeningene eller de tillitsvalgte var blitt tatt med i kommunenes krisestaber under koronakrisen. Det hadde kommunene i 29 prosent av tilfellene.
– Kjempeviktig samarbeid
I Nordre Follo, en kommune rett sør for Oslo som oppsto ved sammenslåing av Ski og Oppegård ved nyttår, har hovedtillitsvalgt for Fagforbundet Anita Lorentzen vært en del av krisestaben. Også en representant fra Utdanningsforbundet deltar.
– Det har vært et kjempeviktig samarbeid. Vi har hatt møter hver dag, hvor vi har tatt opp problemstillinger knyttet til alle mulige temaer som har hatt med koronapandemien å gjøre, sier Lorentzen.
De har tatt for seg eksempelvis omplassering av ansatte fra barnehager til sykehjem. Dessuten har mange i Nordre Follo en helseutdanning som de ikke bruker, og det har vært nyttig under krisa. De har utviklet nye rutiner og fått på plass et smittervernlager for masker og lignende utstyr. Også renhold har vært en viktig brikke i smittehåndteringen, og mer ressurser er flyttet til sektoren.
I tykt og tynt
I kommunen har den operative kriseledelsen bestått av tillitsvalgte, assisterende rådmann og kommunalsjefer. Den strategiske kriseledelsen har rådmann, kommunalsjef, beredskapsleder og ordfører stått for.
– Fagforeningsrepresentasjon er en veldig bra ting. Det har styrket samholdet og vært helt avgjørende for hvordan kommunen har dempet koronakrisen. Spesielt har det hatt en dempende effekt ut mot ansatte. Det er vanskelig å se for seg hvordan vi skulle håndtert det ellers, sier Lorentzen.
– 84 prosent i undersøkelsen oppgir at fagforeningen ikke er med i kriseledelsen. Hva tenker du om det?
– Det er skremmende lite og får meg til å lure på hva slags dialog de har med rådmannen til vanlig. Vi må stå sammen i tykt og tynt. Vår erfaring er at det er oss de ofte de kommer til, både virksomhetsledere og andre for å dele sine bekymringer.
Kultur for åpenhet
Den tidligere kommunen Oppegård har vært Høyre-styrt siden 1968, mens Ski har hatt omtrent like mange ordførere fra henholdsvis Høyre og Arbeiderpartiet siden begynnelsen av 70-tallet. Nordre Follo er i dag Arbeiderpartistyrt.
– Vi har en kultur for åpenhet og har alltid hatt et godt samarbeid med rådmann og ordfører. Det har ikke vært vår erfaring at det er vanskeligere å få til fagforeningsrepresentasjon med Høyre-styrte kommuner. Vi opplever at vi blir lytta til, sier Lorentzen.
Om undersøkelsen
Spørreundersøkelsen ble sendt til alle Fagforbundets fagforeninger på e-post.
Landsdekkende fagforeninger og fagforeninger som ikke har kommunalt ansatte ble luket ut med spørsmål om dette.
Totalt kom det inn 308 svar, som utgjør en svarprosent på 55 prosent av alle som ble tilsendt undersøkelsen, men siden undersøkelsen ble sendt til flere som ikke nødvendigvis skulle svare, er den reelle svarprosenten høyere.
Om undersøkelsen
Spørreundersøkelsen ble sendt til alle Fagforbundets fagforeninger på e-post.
Landsdekkende fagforeninger og fagforeninger som ikke har kommunalt ansatte ble luket ut med spørsmål om dette.
Totalt kom det inn 308 svar, som utgjør en svarprosent på 55 prosent av alle som ble tilsendt undersøkelsen, men siden undersøkelsen ble sendt til flere som ikke nødvendigvis skulle svare, er den reelle svarprosenten høyere.
Mest lest
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Janne Cecilie tar kampen til Strasbourg: – Viktig for alle Nav-brukere
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Gruppesamtalene i ND-programmet var mye bedre enn ventet, synes «Trond» (53), som veteran følte han at han hadde noe å bidra med.
Eirik Dahl Viggen
«Trond» (53) har vært i fengsel store deler av livet. Nå prøver han å komme seg opp av grøfta
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
– Jeg har fått noen henvendelser om innsidehandel de siste dagene
– Vi må aldri slutte å snakke om det som skjedde for 50 år siden, da glemmer vi, sier Blamey.
André Kjernsli
Flukten fra Chile skulle bli kortvarig, men det tok 21 år før Sergio kom hjem
Forskerne mener alle kommer til å tjene på et bedre kabelnettverk
Illustrasjonsfoto: Helge Larsen / NTB
Forsker foreslår ni nye utenlandskabler
Striden om gruvedumping i Førdefjorden har vært omdiskutert i en årrekke.
Naturvernforbundet
Staten møter naturvernere i retten om gruveavfall. Her er bakgrunnen
SMÅTT: Det er hundredels millimeter og små deler som er hverdagen påverkstedet i Skotterud.
Ole Palmstrøm