JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

AUF vil tredoble skattefradraget for unge som er fagorganisert

AUF foreslår en dobling av det generelle fradraget og en tredobling for de under 30 år.
Nestleder i AUF, Astrid Hoem, vil ha en tredobling av fagforeningsfradraget for de under 30 år.

Nestleder i AUF, Astrid Hoem, vil ha en tredobling av fagforeningsfradraget for de under 30 år.

Pressefoto

helge@lomedia.no

Et arbeidslivsutvalg har levert en innstilling til landsmøtet i Arbeiderpartiet, som starter torsdag, hvor det foreslås en dobling av fagforeningsfradraget på selvangivelsen. Nå går AUF enda lenger.

– Vi vil tredoble fradraget for de som er under 30 år. Det vil i realiteten si at for mange unge i jobb vil medlemskapet bli tilnærmet gratis, sier nestleder i AUF, Astrid Hoem til FriFagbevegelse.

I dag er fagforeningsfradraget 3850 kroner. Det har stått stille siden 2013, og er ikke indeksregulert. Det vil si at verdien av dette er langt mindre enn i 2013.

Arbeidslivsutvalget har altså forslått en dobling – det vil et fagforeningsfradrag på 7750 kroner.

AUF foreslår altså en ytterligere økning, til 11 500 kroner for de som er under 30 år.

p

Rekrutteringseffekt

Bakgrunnen for forslaget er at organisasjonsgraden har falt under 50 prosent, og at unge er desidert dårligst representert.

I aldersgruppen 19 til 24 år, er organisasjonsgraden bare på 27 prosent, ifølge Folkebarometeret til Fafo. I aldergruppen 25-29 år er den noe høyere, 47 prosent.

– At så få er organisert er en kjempeutfordring både for arbeidslivspolitikken og med tanke på framtiden. Hvis du først organiserer deg, er du som oftest organisert livet ut. For mange er prisen du må betale en barriere for å melde seg inn i et forbund tidligere enn i dag, sier Astrid Hoem.

Med 1,5 prosent i fagforeningskontingent vil du få fradrag for hele summen hvis du er medlem av Fagforbundet, for eksempel.

Leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen, jubler over forslaget.

– Organisasjonsgraden er synkende. Mange studenter jobber deltid for i det hele tatt ha råd til å studere. Dette er et godt forslag som kan være med å rekruttere unge til fagbevegelsen siden det tilnærmet blir gratis, sier Mats Monsen.

– Dette kan bidra til en lavere terskel for unge til å melde seg inn i fagbevegelsen, legger han til.

p

Fungerer best

Det er vanskelig å gå gehør før det blant regjeringspartienes politikere, men økt fagforeningsfradrag er det beste politiske tiltaket for å øke fagforeningsgraden, mener Astrid Hoem.

AUF vedtok forslaget for et halvt år siden, men har ikke fremmet det tidligere. På landsmøtet til SV sist helg, gikk SV inn for en tredobling av fagforeningsfradraget. Astrid Hoem synes det er veldig bra hvis dette kan bli hele venstresidens politikk foran neste stortingsvalg i 2021.

Rundt 50 ungdomspolitikere fra AUF stiller på Arbeiderpartiets landsmøte fra torsdag til søndag. Det vil si at hver sjette delegat på landsmøtet kommer fra AUF.

– Vi kommer til å bli en stor politisk kraft på landsmøtet. Vi skal presse på for at partiet skal bevege seg mot venstre, og skrote konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Andre kampsaker for AUF på landsmøtet er å fjerne hjemmelekser, signere og ratifisere atomvåpenforbudet og fjerne abortnemndene.

Annonse
Annonse