JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Framtidens arbeidsplasser:

AUF-leder Ina Libak om framtiden for Ap: – Partiet tåler ikke å miste ungdommen

Ap mister troverdighet til ungdommen når partiet kjemper for milliarder til en oljenæring på vei ned, mener Ina Libak.
Ina Rangønes Libak tør å snakke ledelsen i Arbeiderpartiet imot.

Ina Rangønes Libak tør å snakke ledelsen i Arbeiderpartiet imot.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Hun har tatt til kraftig motmæle mot Arbeiderpartiets innsats for en redningspakke for olje- og gassindustrien. Samtidig legger hun nå striden om oljepakka bak seg.

– Vi ønsker å være konstruktive. Gjort er gjort. Det er for sent å gjøre noe med det nå. Men vi vil følge opp de selskapene som nå har fått subsidier for å se om de gjør som lovet. At det blir skapt så mange arbeidsplasser som forutsatt, sier Ina Rangønes Libak til FriFagbevegelse.

Ikke gå stille

Hun har gitt beskjed om at hun ikke tar gjenvalg som AUF-leder på landsmøtet i oktober. Dagens nestleder, Astrid Willa Eide Hoem, har varslet at hun stiller som kandidat til vervet. Det er ingenting som tyder på at hun vil gå mer stille i dørene på Youngstorget.

På det forrige landsmøtet til Arbeiderpartiet vant AUF en stor seier da de fikk skrinlagt en konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Til våren er det nytt landsmøte i Arbeiderpartiet. Betyr det nye kamper for AUF?

– Ap kan ikke unnlate å være et alternativ for ungdom de neste ti årene. Det tåler ikke partiet, sier hun.

– Arbeiderbevegelsen må være i stand til å svare på de største oppgavene vi står overfor. Vi gjør ikke dette for å være kjipe. Å gjøre oss enda mer oljeavhengig er ikke svaret på framtidens utfordringer. Vi er tydelige på de kravene vi har. Vi skal være et enda mer troverdig alternativ for ungdom. Ja, vi må lytte til hverandre. Men industrien må også lytte til klimastreikende ungdom, sier Ina Libak.

Fornybart samfunn

AUF har også meninger om industrien. Men den er grønn. AUF vil bygge fornybarsamfunnet slik:

• Sikre statlig støtte til en investeringsbeslutning for CCS (karbonfangst og -lagring) på minst to anlegg i Norge.

• Øke tilskuddene til Enova.

• Styrke satsingen på havvind og hydrogen

Les også: AUF varsler opprør mot Aps oljepolitikk

– Hvor mye av dette lar seg gjennomføre uten redningspakken som Ap-leder Jonas Gahr Støre forhandlet fram?

– Vi mener deler av den oljepakka – det vil si skattekuttene – ville skapt enda flere arbeidsplasser hvis pengene ble brukt til nettopp arbeidsplasser, ikke til skattesubsidier, sier Libak.

Uenig i retningen

– Jeg har respekt for de kravene LO-forbundene har. Men vi er uenige. Mange av de arbeidsplassene som skapes nå, er ikke sikre om noen få år. Vi skal kutte halvparten av utslippene. Alle prognoser viser at lønnsomheten i olje og gass kommer til å gå ned, påpeker hun.

– Hva skal vi si til de som da mister jobben? under hun. At vi så det komme, men ikke valgte å gjøre noe?

– Jeg er uenig i retningen. Vi burde satset motsatt. Vi burde heller bygge et samfunn som ikke er oljeavhengig. Vi kan ikke binde opp pengene til oljen, sier Ina Libak.

– Jeg har respekt for dem som vil redde arbeidsplasser. Jeg håper virkelig at det man gjør virkelig blir til arbeidsplasser. Men uansett hva AUF mener og hva partiet mener, vil oljeprisen gå ned. Vi kan ikke holde liv i disse arbeidsplassene uten å starte en omstilling, legger hun til.

– Det er snakk om mye penger. Min generasjon vil få et mye mindre handlingsrom. Vi var dårlig forberedt på koronakrisen. Vi kan ikke være like dårlig forberedt på klimakrisen. Vi kan ikke bare lukke øynene og lure oss selv.

Få ned forskjellene

AUF er opptatt av å få ned forskjellene i samfunnet.

– Vi skal ikke tilbake til urettferdigheten mange levde i før krisa. Vi skal gjenreise et land med små forskjeller og store muligheter. Forskjellen mellom folk har økt under krisa. De som er hardest rammet, er de som allerede var dårligst stilt før krisa, mener Libak.

– Kvinnedominerte yrker står i frontlinjen, og ansatte tar store risikoer, men er likevel lønnstapere. AUF krever at disse yrkene får skikkelig lønns- og arbeidsvilkår, ikke bare applaus fra balkongen, sier Libak.

Warning
Annonse

Flere saker

Annonse