Ørjan Kvalvåg har tunge dager som hovedtillitsvalgt for NTL-medlemmer i Avinor.
Helge Rønning Birkelund
Koronakrisen
Avinor taper 7-8 milliarder kroner. Tillitsvalgte frykter konsekvensene
Vekst og glede er snudd til frykt, fortvilelse og enorm usikkerhet blant NTL-medlemmene i Avinor. Nå tas sparekniven fram. En milliard skal spares og flere prosjekter kuttes.
helge@lomedia.no
Den økonomiske situasjonen til Avinor er krevende - på kanten til kritisk. Inntektene er borte: Avgifter er fjernet for å redde flyselskap. Reisebegrensninger ut av landet og langt færre reisende innenlands gir minimalt med trafikk. Dette påvirker den kommersielle driften av flyplassene, hvor bare et fåtall tjente penger fra før.
Før 2020 er omme vil Avinor mangle sju til åtte milliarder kroner på inntektsbudsjettet. Det er veldig mye penger. Og gjør situasjonen krevende.
Frykter outsourcing
Planlagte investeringer og prosjekter er trukket ned med en milliard kroner. Et nytt spareprogram på en milliard kroner er satt i verk. Bare på landets hovedflyplass alene, skal det spares 300 millioner kroner.
– Det vil påvirke bedriften markant. Det vil påvirke de ansatte på måten man jobber på og hvor mange som skal jobbe her. Den største bekymringen vår er en konkurranseutsetting, eller en outsourcing, sier hovedtillitsvalgt for rundt 1000 Avinor-ansatte i NTL, Ørjan Kvalvåg til FriFagbevegelse.
Før har kortbanenettet vært utsatt. Nå sliter også de inntektsbringende flyplassene. Alt blir presset. Bemanningen vil gå ned. Antall ruter det samme. Det kan etterhvert gå utover åpningstidene på flyplassene for å spare bemanning på ubekvem arbeidstid, sier Kvalvåg.
Det pågår allerede interne diskusjoner internt om konkurranseutsetting lønner seg eller ikke.
– Vi mener det å ha egne ansatte skaper en robusthet i forhold til den jobben vi har gjør rundt sikkerheten. Da er ansvaret plassert på en plass. Alle vet hva man skal gjøre. Da blir det ingen diskusjon om hvor ansvaret ligger. Skjer det en hendelse, er vi veldig godt skikket til å ivareta den. Men hvis man fremover skaper modeller der tjenestene settes ut, vil også ansvaret havne på flere hender. Hvordan det vil påvirke sikkerheten er vi ikke helt trygge på, sier Ørjan Kvalvåg.
Aktuelt: Demonstrasjon mot Wizz Air på norske flyplasser
Ikke nok timer
Han har mye å henge fingrene i for tiden.
– Man opplever at det ikke er nok timer i døgnet i forhold til hvor mye arbeid det faktisk er. Veldig mange henvender seg til oss på grunn av usikkerheten. Hva skjer med min jobb? Hvordan påvirker det oss? Blir vi konkurranseutsatt? Frykten for det ukjente er der, sier han.
Og mange er også permitterte, både innenfor Avinor, sikkerhetskontrollen og ikke minst innen taxfreehandelen.
– Det gir en usikker situasjon for veldig mange. Det påvirker økonomien til den enkelte i en stor grad. De har hatt en anstrengt situasjon fra før, nå kan flere i familien være permittert, sier Kvalvåg.
– Mange ønsker svar på spørsmål om hvor fremtiden ligger. Men selv ikke Avinor-ledelsen har fasiten på det nå, sier han.
Første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, stiller spørsmål ved hvordan regjeringen kan stille landets samfunnskritiske infrastruktur i en slik situasjon.
– Alle innsparinger handler til syvende og sist om å presse ned lønninger og vilkårene for de ansatte. Jeg forstår godt at Avinor-ansatte er bekymret for dette om dagen, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
– Spesielt i forhold til korona-situasjonen hvor inntektene faller så kraftig. Avinor er eid av myndighetene. Og vi er helt avhengig av å ha et velfungerende Avinor. Vi er opptatt av at det offentlige skal eie og drifte flyplassene våre. Da må myndighetene sørge for at vi har et oppegående Avinor, og ikke pålegger de innsparinger som gjør at de blir tvunget til å gå til skritt som fører i en annen retning enn det vi ønsker, mener Følsvik.
Ørjan Kvalvåg er ikke i tvil om hva han ønsker.
– Jeg mener vi må løse driften med egne ansatte. Det må til for sikre kundene og brukerne av flyplassene et sikkert og godt tilbud, sier Ørjan Kvalvåg.
Intervju: Kabinansatte Mircea fikk sparken da han startet fagforening i Wizz Air
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen