LO feirer 125 år
Båndene mellom Arbeiderpartiet og LO skal bestå, forsikrer Støre
Høyresiden mener samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og LO er umoderne, og må brytes. Uaktuelt, svarer Jonas Gahr Støre.
Jonas Gahr Støre talte til LOs 125-årsjubleum. Og vil ikke gi opp samarbeidet med fagbevegelsen.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Ap-lederen har ingen planer om å bryte båndene til fagbevegelsen.
– Jeg ønsker å videreføre det fagligpolitiske samarbeidet som har vart, ikke bare i 125 år, men lenger enn det og før LO ble LO. Du hadde fagforeninger som var knyttet direkte til spørsmål på arbeidsplasser, og et bredt folkeparti som også jobbet politisk. Det mener jeg har veldig stor verdi. Det har jeg understreket her. Det er et arbeid som aldri er ferdig, sier statsminister Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
Vil ikke kutte det
– Høyresiden har alltid sagt at det må bli slutt på dette samarbeidet, og at det ikke er moderne. Det skyldes delvis at det er en effektiv motmakt mot at krefter tar beslutninger i arbeidslivet som ikke er demokratisk fattet. Og at de noen ganger har gått på nederlag når vi har klart å bestemme regler og rettigheter som gir folket trygghet. Dette må tilpasses hele veien, en også videreutvikles. Det er jeg forpliktet til.
– Er det er fortrinn Arbeiderpartiet har gjennom samarbeidet?
– LO har sin for formelle rolle i en del sammenhenger som jeg respekterer, i likhet med andre fagorganisasjoner. Noen synes det er rart at jeg er her i dag. Til det svarer jeg at jeg er invitert og har takket ja. Hvis dere inviterer meg til et jubileum, kommer jeg til dere også. Jeg vil snakke med alle. For Arbeiderpartiet er denne dialogen med LO viktig for å lytte til en million mennesker med øyne og ører ute i arbeidslivet. Og få nærhet til de spørsmålene er jeg veldig opptatt av, sier Jonas Gahr Støre.
LO 125 år: 11 råd til LO fra politikere, arbeidsgivere og en tidlig LO-leder
Fyller 125 år
LO markerte mandag sine første 125 år med et jubileumsseminar i Folkets hus. Og etterfølgende torgfest.
Arbeiderpartiet og LO har gått hånd i hånd siden Landsorganisasjonen så dagens lys i 1899. Da var det naturlig at nettopp Jonas Gahr Støre var første taler når det skulle markeres.
Han brukte anledningen til å hylle samarbeidet mellom Ap og LO, som høyresiden spesielt den siste tiden har bedt partiet avslutte.
Det gjelder ikke bare forholdet mellom LO og Arbeiderpartiet, men hele ideen om det organiserte arbeidslivet, sa Jonas Gahr Støre til «bursdagsbarnet».
Statsministeren og partilederen viste til bilder fra demonstrasjoner i Europa, tog som ikke går, søppel som ikke hentes og sammenstøt med politiet.
– Det er ikke bruk av makt, men avmakt. I land med høy organisasjonsgrad har fagbevegelsen den plassen i samfunnslivet som den bør ha. Jeg er opptatt av å beholde en sterk fagbevegelse og et organisert arbeidsliv. Det er bra for alle. Det må vi bygge videre på, sa Jonas Gahr Støre.
Han trakk fram en dobling av fagforeningsfradraget som et eksempel på hva regjeringen hans har gjort for å øke organisasjonsgraden.
– Det er jeg stolt av. Det merker man ikke bare på selvangivelsen, men det er også et uttrykk for at fellesskapet investerer i viktigheten av dette. Der hvor det blir dyrere å organisere seg, går organisasjonsgraden ned, sa Støre.
Støre viser også til at der sosialdemokratiet har brutt med fagbevegelsen, har begge parter tapt.
LO er 125 år: «LO? Er det de som passer på at arbeiderne har det bra?»
– Framtiden viktigst
Dagens LO-leder, Peggy Hessen Følsvik, åpnet bursdagsfesten med å se tilbake på en stolt linje fra LO så dagens lys i 1899. Da var det en kamporganisasjon som startet med å kjempe for 8-timersdagen.
– Etter det har seirene kommet som perler på en snor. Enigheten om Hovedavtalen i 1935 er en grunnpilar for den norske modellen, sa Følsvik.
Hun mener det ikke er noe mindre behov for en sterk fagbevegelse og et sterkt LO i dag. Men at det er viktig å ha blikket framover og rettet mot morgendagen, mer enn å være stolt over sin historie.
Hun mener LO og Arbeiderpartiet historisk har funnet sammen fordi de har samme verdisyn og samme mål, tuftet på frihet, solidaritet og likeverd.
– Vi kjemper for små forskjeller, utdanning, arbeid og velferd til alle. Hele tiden med blikket retter framover, sa Peggy Hessen Følsvik.