JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledigheten i Norge

Barbro valgte å bli permittert for å hjelpe kolleger

Tillitsvalgt Barbro hjalp alenemødre å beholde inntekten, mens hun selv og andre ble permittert.
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

yngvil@lomedia.no

Tillitsvalgte Barbro Major har vært permittert fra kantina i teknologiparken på Kongsberg mye av tida siden mars i fjor.

Hun har snakket mye med medlemmene sine i året som har gått.

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si? Vi får ikke gjort veldig mye som tillitsvalgte i denne situasjonen.

– Mange har gått permittert lenge, og kjenner en usikkerhet på grunn av det. Når de så kanskje får komme tilbake på jobb en periode, får de beskjed om masseoppsigelser, og flere permitteringer. Det er som å få en knyttneve i magen. Hvordan skal det gå i hop nå? spør folk seg, forteller Barbro Major.

I normale tider er 400 mennesker innom den største Eurest-kantina hver dag. To etasjer med buffeter og kaffebar. Nå er det bare rundt 100 kunder daglig.

Major, som er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, klarer ikke holde seg helt unna jobben.

– Jeg er vant til å stå i kassa og møte 400 kunder hver eneste dag, tulle og røre og småprate. Så til en hverdag der jeg sitter hjemme foran pc-en. Når jeg stikker innom jobben, kommer den ene etter den andre av kundene, og sier «nå er det siste arbeidsdagen min». Det er kjempetrist, sier Major.

Selskapet som er den største kunden i kantina hennes har sagt opp 150 ansatte.

– Det er synd og tragisk når det skjer sånt med industrien, for menneskene som jobber der. Men det gir også ringvirkninger nedover, og rammer mange flere, for eksempel dem som jobber i kantine og med renhold, sier Major.

Les også: Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp om morran og vite at ingen har behov for deg

Tar vare på hverandre

I desember sendte arbeidsgiveren hennes Eurest oppsigelsesvarsel til 400 ansatte på landsbasis, alle på grunn av korona-utbruddet. Nå er det flere runder med permitteringer, fordi de som ble sagt opp skal få jobbe i oppsigelsestida. Barbro Major er selv en av dem som er permittert nå på grunn av det.

– I Buskerud ble vi ganske skåna i starten. Men i Oslo og Akershus traff det veldig hardt, sier hun.

Les også: Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Det skulle bare mangle, mener tillitsvalgt Djevat

Hun ble selv permittert første gang i mars og var helt permittert til august. Så jobbet hun litt, og ble altså permittert på full tid igjen i desember.

– Da satt vi tillitsvalgte omtrent døgnet rundt og jobbet med dette, for å ta vare på medlemmene våre, forteller hun.

De telte år. Hvor lenge de forskjellige menneskene hadde jobbet.

– Vi i Eurest på Kongsberg har vært solidariske, sier hun.

– Flere av oss har valgt å gå ut i permittering. Vi som har to inntekter å leve av hjemme, har sagt fra oss ansiennitet så de med lavere ansiennitet, og som har barn og bare én inntekt, har fått bli i jobb, forteller hun.

– Områdelederen i Eurest bruker mye tid på å ringe rundt til de permitterte og høre hvordan det går, og informerer oss om det som skjer. Vi kjenner hverandre veldig godt alle sammen. Vi er så tett på hverandre, sier Major.

Mye lest: Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp

– Vi er to, og det betyr alt

Barbro Major forteller at inntekten hennes er nesten halvert.

– Selvfølgelig merker jeg det. Jeg er mye mer prisbevisst. Skriver handleliste, ukesliste, driver ikke med spontanhandling. Vi kutter alt som ikke er absolutt nødvendig, sier hun.

– Vi er to, og det betyr alt. Samboeren min er i full jobb, forteller Major.

– Det hadde aldri gått hvis jeg var aleine med jentungen på 10 år, og skulle betale alle regninger selv.

– Jeg klarer ikke å se for meg den uroen, og den konstante bekymringa for økonomien som mange har. Det er langt fra alle som har to inntekter og de fleste av dem har barn å forsørge, sier Major.

Har en beskjed til Erna

Barbro Major har denne beskjeden til regjeringa:

– Korona-ordningene som for eksempel høyere dagpengesats og lengre permitteringsperiode burde forlenges mye lenger av gangen. Det ville gjort det mer forutsigbart, og minsket uroen og bekymringene.

– Vi som er permitterte går hele tida og venter på nytt. Hva skjer hvis det ikke blir forlenget? Er det noen framtid her?

Hun vil også si til regjeringa:

– Innfør feriepenger på dagpenger.

– Det er på grunn av pandemien at vi er permitterte. Det er som en dobbel straff mot oss permitterte at vi ikke får feriepenger. Det ville bety enormt mye for oss lavtlønte, å få feriepenger av dagpengene.

Les også: Ap legger press på regjeringen om feriepenger for dagpenger

– Vi er ikke permitterte fordi vi er late, eller for moro skyld. Jeg skulle mye heller vært i arbeid. Vi går med håpet om at verden blir normal igjen og at vi skal tilbake til jobbene våre, sier Barbro Major.

60.000 er ennå permittert

Over 60.000 mennesker er fortsatt delvis eller helt permittert.

Nesten 31.000 av dem har vært permittert helt siden mars/april. Nesten 29.000 av dem har vært permittert siden mai og senere, oppgir Nav til Magasinet for fagorganiserte, fagbladet til Fellesforbundets medlemmer. 1600 har gått permittert siden februar og før det.

Warning
Annonse
Annonse