Varig tilrettelagt arbeid (VTA) ved Asker produkt AS:
Bare to av ti utviklingshemmede er i arbeid. Ola (43) er en av de heldige
Ola Riise har vært på samme arbeidsplass i 20 år. – Hvorfor skal man ha fri når man har en jobb å gå til?
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
De siste 20 årene har Asker produkt AS vært Ola Riises arbeidsplass.
Asker produkt AS er en VTA-bedrift. Varig tilrettelagt arbeid (VTA) er et statlig arbeidsrettet tiltak som gir arbeidstilbud i en skjermet virksomhet til personer som har problemer med å få arbeid i det ordinære arbeidslivet. Asker produkt AS har 36 plasser tilknyttet VTA.
p
Tirsdag var arbeidsplassen forsterket med fire hjelpere, med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Hege Espe fra Fellesforbundet i spissen.
Fadder på bursdag
Hver dag fra klokka 09 på morgenen er Ola Riise på plass i skiltavdelingen. Det vil si, han kommer alltid en halv time før.
Han synes det er kult å jobbe der. Og møter opp hver eneste dag.
– Hvorfor skal man ha fri når man har en jobb å gå til, sier Ola Riise til FriFagbevegelse.
Han klarer 60 kors om dagen. Med grunning og to strøk. Og han har skikkelig orden på sakene.
– Man må jo være nøyaktig, mener han.
p
Tirsdag, på sin egen 43-årsdag, sjefet han over LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. LO-lederen var litt pratesyk, og Ola trippet da han ventet på sin arbeidskraft. Han synes LO-lederen klarte seg bra, men at han brukte litt lang tid.
– Og han må nok øve mer. Men det han gjorde ble fint, innrømmer han.
Helt nye lokaler
Asker produkt har flyttet inn i nye lokaler. Det liker ikke Ola.
– Jeg trivdes bedre i de gamle lokalene. Jeg savner dem, sier han.
Arbeidslederen hans, Trond Sverre Teigen synes ikke det er veldig rart.
– Arbeidsgruppen vår er ofte veldig vare for forandringer. Det tar nok en stund før de venner seg til nye lokale. Men det kommer til å gå seg til, sier han.
Han skamroser Ola for hans arbeidsinnsats og innstilling.
– Ola er arbeidsom. Det dekker nok opp det meste. Han har stort sett godt humør. Ellers har han utfordringer som alle andre arbeidstakere har. Han sier selv at han har noen dårlige dager innimellom. Men det er blitt litt bedre etter at vi startet med en smilefjesordning, sier Trond Sverre Teigen.
Han kaller arbeidsstokken på Asker produkt som uunnværlige.
– De er helt fantastisk. De har en arbeidsmoral en hel del andre i samfunnet burde lære av. Samfunnet går glipp av mye med alle som sitter på arbeidsstuer eller hjemme i leiligheten sin, mener han.
p
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Hege Espe fra Fellesforbundet fikk prøve å lage skilt. Ola Riise følger med.
Helge Rønning Birkelund
Bedriften omsetter for 32 millioner kroner og får 60 prosent av sine inntekter inn fra sin kommersielle virksomhet. De har en egen skiltavdeling, driver konditori, bakeri og cateringvirksomhet.
For få plasser
Politisk snakker «alle» om å satse på tilrettelagte arbeidsplasser, men faktum er at åtte av ti utviklingshemmede ikke er i jobb, ifølge tall fra Forbundet for utviklingshemmede og AVSL (Arbeidsgiverorganisasjonen for Vekst- og attføringsbedrifter).
Hans-Christian Gabrielsen etterlyser en jobbgaranti fra regjeringen.
Han lot seg også imponere av besøket på Asker produkt.
– Her har de helt nye lokaler, og en flott arbeidsplass. Det er lyst og romslig og god plass. Jeg ser på alle som jobber her at folk trives. Hvis du vil treffe folk som står opp tidlig om morgenen, må du reise hit. De er på plass i bakeriet klokka 05.00, sier han til FriFagbevegelse.
– Dette er arbeidsplasser som det er stort behov for. Det er 5.000 plasser i manko i forhold til etterspørselen. Vi har bedt om og etterlyst en opptrappingsplan for å sikre at de som vil og kan jobbe får et tilbud om det. Her ser du hvor viktig det er, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
p
– Asker produkt og de andre vekstbedriftene leverer også varer og tjenester som samfunnet trenger, legger han til.
Må legge til rette
– Dette må regjeringen følge opp økonomisk. Gjennom statsbudsjettet må det bevilges penger slik at disse bedriftene får rammer som harmoner med etterspørselen. Vii trenger en kraftig satsing slik at vi får flere tiltaksplasser, og at de som ønsker å jobbe får en mulighet til det. Det hjelper ikke å få utdanning hvis du ikke har et tilbud i den andre enden, mener LO-lederen.
Per Thoresen er styreleder for bedriften, som eies av Asker kommune.
p
– Det er utrolig godt å se den arbeidsgleden som utvises her og den livskvaliteten de som jobber har. Her opplever de mestring, læring og et godt arbeidsmiljø, i stedet for å sitte på boligene sine og være inaktive. Mange som jobber her hadde også klart seg veldig bra i det ordinære arbeidslivet, mener Thoresen.
Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
Statlig arbeidsrettet tiltak som gir et arbeidstilbud i en skjermet virksomhet til personer som har problemer med å få arbeid innenfor det ordinære arbeidslivet (Forskrift om arbeidsmarkedstiltak).
Formålet med VTA er å gi tiltaksdeltakerne arbeid som bidrar til å utvikle deres ressurser gjennom kvalifisering og arbeidsoppgaver som er tilpasset den enkeltes arbeidsevne.
Deltakerne får et tilpasset arbeidstilbud med tilrettelegging og oppfølging.
Flere saker
Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
Statlig arbeidsrettet tiltak som gir et arbeidstilbud i en skjermet virksomhet til personer som har problemer med å få arbeid innenfor det ordinære arbeidslivet (Forskrift om arbeidsmarkedstiltak).
Formålet med VTA er å gi tiltaksdeltakerne arbeid som bidrar til å utvikle deres ressurser gjennom kvalifisering og arbeidsoppgaver som er tilpasset den enkeltes arbeidsevne.
Deltakerne får et tilpasset arbeidstilbud med tilrettelegging og oppfølging.