JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbransjen, vikariat:

Barnehage-vikarer fikk beskjed om gå til vikarbyrå for å fortsette i jobben

I Auskog-Høland fikk barnehageansatte som nærmet seg tre år i vikariat beskjed om at de måtte begynne i vikarbyrå hvis de fortsatt ville ha jobb.
VIKARIAT VIA VIKARBYRÅ: Vikarene måtte til vikarbyrå for å få fortsette jobben. Dett er en praksis kommunen selv ikke ønsker å ha.

VIKARIAT VIA VIKARBYRÅ: Vikarene måtte til vikarbyrå for å få fortsette jobben. Dett er en praksis kommunen selv ikke ønsker å ha.

colourbox

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Leder i Fagforbundet i kommunene Anne Lise Wold kartlegger nå omfanget. Hun forteller at de hadde hørt rykter om medlemmer ble anbefalt å melde seg inn i vikarbyrå for å få fortsette å få vakter i barnehagen.

– Vi kjente til ei som hadde jobbet nesten tre år og gikk på personalkontoret for å finne papirene hennes. Men der var det ingen ansettelsespapirer. Slik fikk vi de bevisene vi trengte på at det var noe som ikke stemte.

– Vi bor i en liten kommune og har god oversikt, sier Wold.

Foreløpig har de bare hørt om denne praksisen i barnehage og ikke andre sektorer i kommunen. Wold sier at det ikke er uvanlig å ta kontakt med et vikarbyrå hvis man mangler ansatte.

– Det som er utspekulert her, er at de får altså jobb i den samme barnehagen, men via vikarbyrå med deres rettigheter og lønnsavtaler.

Oslo vil ha egne ansatte med fulle stillinger som vikarer i barnehagene

Ta kontakt med fagforeningen din

Vikarer som ikke får tilbud om fast jobb etter tre år er en problemstilling forbundsadvokat i Fagforbundet, Børge Benum, kjenner til.

Men det er nytt at vikarer får beskjed om at det fortsatt er greit å bruke arbeidskraften deres, men da via et vikarbyrå.

– Litt avhengig av hvordan dette skjer, så er det en omgåelse av arbeidsmiljøloven som det er grunn til å reagere på, sier Benum.

Han anbefaler dem som skulle komme opp i lignende situasjoner å ta kontakt med en lokal tillitsvalgt som igjen kan bringe saken videre til kompetansesenteret.

• Følg oss på Facebook

Kortsiktig lederskap

Nestleder i Fagforbundet Odd-Haldgeir Larsen tror ikke det er en trend, men et utslag av kortsiktig lederskap og en misforstått lojalitet til budsjettet.

– Jeg blir opprørt over denne typen lederskap. Kommunal sektor taper når dette blir en trend, sier Larsen.

– Kommunen er avhengig av de ansattes kompetanse. Jeg tviler på at ledere hadde funnet seg i å bli overført til et vikarbyrå.

Deltid og mye vikarbruk gir dårligere kvalitet i eldreomsorgen, advarer Riksrevisjonen

Valgte privat, mistet ansiennitet

Jon Anders Sæther er en av dem som hadde jobbet nesten tre år som vikar da han fikk beskjed om å melde seg inn i et vikarbyrå.

– Måten å gjøre dette på et forferdelig dum. Det er behov for menn i barnehagene, men hva slags signal sender de når de velger en slik løsning? spør Sæther.

(Saken fortsetter under bildet.)

VIKARBYRÅ: Jon Anders Sæther fikk beskjed om å gå til et vikarbyrå hvis han ville ha flere jobber i kommunen.

VIKARBYRÅ: Jon Anders Sæther fikk beskjed om å gå til et vikarbyrå hvis han ville ha flere jobber i kommunen.

Privat

Etter at han sto fram i lokalavisen Indre Akershus Blad, har han ikke fått noen negative tilbakemeldinger. Han håper kommunen vil endre praksisen sin.

Nå jobber 23-åringen i ett års vikariat i privat barnehage og har dermed mistet ansienniteten sin.

Sæther trenger fem års praksis før han får fagbrev som barne- og ungdomsarbeider. Han valgte naturbruk-linjen på videregående, derfor må han ha en lengre praksisperiode.

Assistenter fikk vakter de ikke var kvalifisert for. Da de krevde større stilling, fikk de nei

Vil ikke ha slik praksis

– Vi ble kjent med denne praksisen via Fagforbundet og dette er en praksis vi ikke skal ha. Vi er kritiske mot oss selv, og til at vi ikke klarte å avdekke dette på egen hånd, sier Olav Mansaas Bleie, som er administrasjons- og HR-sjef i Aurskog-Høland kommune til Indre Akershus Blad.

– Vi vet at dette har foregått i barnehagesektoren og kartlegger nå om det har foregått andre steder, sier Mansaas Bleie til lokalavisa.

Fagbladet har ikke lykkes i å få ytterligere kommentarer fra ham.

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Annonse
Annonse