JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Humana i Norge:

Barnevernkonsern satser på fast ansatte i stedet for konsulenter. Nå vil sjefen ha strengere krav

Aleris-saken har rammet hele det private barnevernet negativt, mener sjefen i det børsnoterte barnevernkonsernet Humana i Norge. Hun har valgt en annen modell enn selskapet som nå står oppe i en rettssak.
Administrerende direktør, Mona Vangsnes Lien, i Humana ønsker å fjerne myter og misforståelser om privat barnevern.

Administrerende direktør, Mona Vangsnes Lien, i Humana ønsker å fjerne myter og misforståelser om privat barnevern.

Bjørn A. Grimstad

torgny@lomedia.no

– Hvorfor stiller ikke det offentlige strengere krav til bruk av konsulenter i konkurransegrunnlaget når de sender ut oppdrag på anbud, spør administrerende direktør Mona Vangsnes Lien i Humana i Norge.

Humana i Norge arrangerte tirsdag et miniseminar under Arendalsuka. Tema var «Fleip eller fakta om privat barnevern».

– Vi føler behov for å fjerne noen misforståelser og myter, sier Lien til FriFagbevegelse.

p

Ansetter fast

Et viktig poeng å få fram for Humana er at bedriften nesten ikke bruker konsulenter. Konsulenter i barnevernet er selvstendig næringsdrivende som jobber som om de var ansatte.

I Aleris-saken der 47 konsulenter har gått til søksmål mot Aleris, står striden om konsulentene reelt sett er arbeidstakere. Saken er til behandling i Oslo tingrett, og dom er ventet før 1. september. For noen år siden var mer enn halvparten av de ansatte i Aleris konsulenter.

Lien oppgir at Humana kun har tre prosent konsulenter blant sine ansatte.

– Vår måte å gjøre det på er å ansette folk i faste stillinger, sier Lien.

18.000 ansatte

Humana er en stor aktør innen barnevern i Norge. Konsernet har 1800 ansatte her til lands, og er eid av det svenske Humana-konsernet i Sverige som har til sammen 18.000 ansatte.

Humana er børsnotert, og største eier er det svenske oppkjøpsfondet Imipilio Care AB, som eier i underkant av 20 prosent av Humana. Lien sitter i Humanas konsernledelse og opplever Impilio som en langsiktig eier.

– Jeg er med på dette så lenge jeg kan stå inne for det, sier Lien.

Hun startet med barnevern i en liten bedrift i Tønsberg i 2002 og har vært med på veksten.

– Vi opplevde at det ble vanskeligere og vanskeligere å være liten. Det stilles strengere og strengere krav til profesjonalitet.

Har vært ubehagelig

Har Aleris-saken vært ubehagelig for dere?

– Ja, det er klart at slik negativ omtale rammer alle.

En vanlig påstand er for eksempel at de offentlige barnevernsinstitusjonene har høyere kvalitet enn private.

– Det finnes ingen forskning som viser at det er bedre kvalitet på offentlige barnevernsinstitusjoner enn private, sa direktør for barnevern i Humana, Jan Andre Hansen, under møtet.

p

Sprer myter

En av dem som er skeptiske til Humanas eierform, er rådgiver Helene Bank i organisasjonen For velferdsstaten.

– Humana ønsker å skape nye myter. De er velferdssprofitører. Private barnevernsinstitusjoner hadde for noen år siden en avkastning på 22 til 23 prosent. Nå har det sunket til 20 prosent, viser tall fra den siste rapporten DeFacto har laget for oss, sier Bank til FriFagbevegelse.

Hun mener også at Humana gir et feil inntrykk av ansettelsesvilkårene for ansatte i privat barnevern. Ansatte i privat barnevern tjener mindre enn ansatte i det offentige, ifølge en rapport som Fafo har laget for regjeringa.

Bank mener det er viktig å understreke at det er selskapene som profitterer på velferd, ikke ansatte.

Annonse
Annonse