LO-kongressen
Barth Eide advarer mot ensidig norsk Israel-boikott
En ensidig boikott av Israel vil gjøre mer skade enn nytte, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
Utenriksminister Espen Barth Eide.
Ole Palmstrøm
Saken oppsummert
helge@lomedia.no
LO vedtok fredag at de vil støtte «en bred kultur-, sports- og akademisk boikott av israelske institusjoner og andre aktører og legger til grunn at dersom okkupasjonen ikke opphører innen september 2025, som FNs generalforsamling har krevd, vil LO arbeide for at Norge tar initiativ til en internasjonal økonomisk boikott».
Men det er for eksempel ikke nevnt humanitær boikott.
Utenriksminister Espen Barth Eide synes det ikke er klokt å gå inn for en ensidig norsk boikott.
– Engasjementet for krigen i Midtøsten er sterk både i arbeiderbevegelsen og ellers i Norges befolkning. Jeg opplever at det er bred støtte i LO for den aktive Midtøsten-politikken regjeringen fører, sier han til FriFagbevegelse.
Ta initiativ
Utenriksminister Espen Barth Eide registrerer at LO mener Norge bør ta initiativ til en internasjonal økonomisk boikott.
– Jeg har advart mot en ensidig norsk økonomisk boikott av Israel. Det er fordi Norge ikke har tradisjon for å boikotte alene, og en ensidig boikott vil ha mer skade enn nytte, sier Espen Barth Eide til FriFagbevegelse.
– Dagens vedtak fra LO uttrykker et ønske om å ta initiativ til internasjonale sanksjoner, som for eksempel vil innebære arbeid i FN og i EU, legger han til.
Samtidig er han klar på at regjeringen ikke vil legge seg opp i hvilke politiske vedtak som fattes i frie akademiske, sportslige og kulturinstitusjoner. Det er ikke opp til den norske regjeringen å bestemme hva frie institusjoner skal og bør mene, sier han til FriFagbevegelse.
LO vil følge opp
Slik svarer nyvalgt LO-leder, Kine Asper Vistnes, på hvordan LO skal følge opp boikott-vedtaket overfor regjeringen og Arbeiderpartiet:
– Vår strategi for å få iverksatt alle våre vedtak på kongressen, er å sette oss ned og gå gjennom hvordan vi kan jobbe med de videre. Det er litt for tidlig å gå inn på den detaljerte planen om hvordan vi skal følge opp alle vedtakene våre rett etter at kongressen er avsluttet, sier Kine Asper Vistnes til FriFagbevegelse.
– Hva forventer du at regjeringen gjør i forhold til vedtaket?
– Jeg forventer at de lytter til oss og hører på hvorfor vi har fattet dette vedtaket og diskutere dette, svarer hun.
– Historisk vedtak
SV-leder Kirsti Bergstø mener LOs boikottvedtak er en marsjordre til regjeringen.
– Oljefondet må trekkes ut, og regjeringen må innføre fullt forbud mot handel med selskaper som bidrar til Israels forbrytelser, sier Kirsti Bergstø til FriFagbevegelse.
Hun mener LO-kongressen leverte et historisk vedtak.
– LO har skjønt alvoret i situasjonen og tiden vi lever i, hevder hun.
– Grasrota i fagbevegelsen sto imot stort press, og står solidarisk med palestinerne og folkeretten, poengterer hun.
Kongressens boikott-vedtak ble fattet av et overlegent flertall. Bare 60 av kongressens drøye 300 stemmeberettigede stemte for dissensen.
SV har et tilsvarende forslag til behandling i Stortinget, som ifølge Bergstø gjør akkurat som LO ønsker.
Nå oppfordrer hun Arbeiderpartiet til å lytte til LO og støtte forslagene til partiet.
– Må følges opp
Også Rødt kaller LOs vedtak for historisk. Og mener regjeringen snarest må følge det opp.
– Rødt har i halvannet år foreslått alt LO går inn for, men blitt stemt ned av Ap hver gang. Vi kommer til å legge fram nye forslag om å trekke oljefondet ut av okkupasjonen, et lovfestet forbud mot slik næringsvirksomhet og en vid våpenembargo mot Israel, sier Moxnes.
Da mener han det blir det spennende om Ap stiller seg på lag med LO, eller med Høyre, Frp og KrF
Et forslag som innebærer å stanse videreforsendelsen av norske våpen til Israel, har Rødt allerede fremmet. Det følger opp LOs vedtak om sluttbrukererklæring som felles norm.
4. juni skal Stortinget stemme over oljefondets mandat og retningslinjer. Her har Rødt forslag klare som ivaretar LOs vedtak.


Nå: 0 stillingsannonser