JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Bedriftene må få mer hjelp»

NHO-sjef Ole Erik Almlid vil ha enda flere hjelpetiltak overfor små- og mellomstore bedrifter.

NHO-sjef Ole Erik Almlid vil ha enda flere hjelpetiltak overfor små- og mellomstore bedrifter.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Norge har nå like høy arbeidsledighet som på 30-tallet.

kjell.werner@anb.no

Hver tidende arbeidsdyktig nordmann er permittert eller uten arbeid. Korona-pandemien har ført til et katastrofalt økonomisk tilbakeslag i Norge og resten av verden. Norske bedrifter trenger enda mer økonomisk hjelp fra staten. Det må komme i den neste krisepakken som regjeringen har varslet å komme med fredag.

Næringslivets hovedorganisasjon peker spesielt på situasjonen i de 140.000 små og mellomstore bedriftene her i landet. Hver tredje småbedrift klarer ikke å betale regninger som snart forfaller. Derfor ber NHO om at også bedrifter som ikke har lån blir omfattet av regjeringens garantiordning for banklån. Den vedtatte garantiordningen, med en ramme på 50 milliarder kroner, gjelder nemlig bare for bedrifter som allerede har vanlige lån i banker.

Følg oss på Facebook

NHO har undersøkt situasjonen i små og mellomstore bedrifter, og tilbakemeldingene er nedslående lesning. Ni av ti bedrifter sier de opplever lavere etterspørsel, og over halvparten av bedriftene har allerede varslet permitteringer som følge av korona-krisen.

Så langt har korona-pandemien i første fase ført til rekordmange permitteringer og en del oppsigelser. Neste fase vil nok komme når underleverandører ser at omsetningen svikter. Da må også disse bedriftene måtte ty til permitteringer. Fokuset nå er naturlig nok den helsemessige innsatsen, men også en økonomisk nedtur i næringslivet vil få negative effekter på folks liv og helse.

De rødgrønne partiene på Stortinget tar til orde for å bedre permitteringsordningen ytterligere. Forslaget er å øke lengden på maksimal permittering fra 26 til 52 uker. Det er nemlig bedrifter i verftsindustrien som allerede i forkant av korona hadde ansatte permittert, og disse bedriftene er derfor i ferd med å bruke opp kvoten på 26 uker. En utvidelse av denne perioden vil kunne redusere usikkerheten for arbeiderne og sikre bortfall av kompetanse for bedriftene.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Apropos kompetanse: Regjeringen bør legge bedre til rette for at permitterte kan utnytte «fritiden» til å heve sin egen kompetanse. Det vil være verdifullt for både de ansatte og bedriften som de ansatte forhåpentligvis vil vende tilbake til. Også dette bør det bli flertall for i neste runde blant politikerne.

Det hører heldigvis med til historien at dagens situasjon tross alt er bedre enn depresjonen på 30-tallet. De norske velferdsordningene er mye bedre, Norge har oljepenger på bok og flesteparten av de 225.000 permitterte har trolig en jobb å komme tilbake til. Krisen etter børskrakket i 1929 varte i mange år. Korona-pandemien blir ventelig kortere.

Annonse

Flere saker

Annonse