JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
13,50 kroner timen fikk en 28 år gammel mann betalt som pizzabud hos Pizza Planet i Prenzlau, litt nord for Berlin.

13,50 kroner timen fikk en 28 år gammel mann betalt som pizzabud hos Pizza Planet i Prenzlau, litt nord for Berlin.

Christian Engelke

Bedrifter må betale tilbake sosialstøtte

BERLIN: Mange tyskere er så underbetalt at de får sosialstøtte for å overleve. Den tyske rekorden i sosial dumping holder Pizza Planet i Prenzlau. Der fikk et pizzabud ei timelønn på 13,50 kroner. Nå trekker arbeidskontorene lønnsdumperne for retten.19.02.2014
12:00
19.02.2014 08:33

Frifagbevegelse@lomedia.no

Nest etter Litauen har Tyskland den største lavlønnssektoren blant EU-landene. Over 20 prosent av de yrkesaktive tjener mindre enn 8,50 euro (litt over 70 kroner med dagens kurs). Bare i de to små delstatene Berlin og Brandenburg mottar henholdsvis 107.000 og 64.000 personer i heltidsarbeid sosialstøtte fordi de ikke kan overleve på lønnen alene.

Nå tar de lokale arbeidskontorene, såkalte Jobcentre, affære. Det siste halvåret har den ene bedriften etter den andre blitt hanket inn for Arbeidsretten. Anklagene går på uanstendig lave lønninger (det tyskerne kaller «unsittliche Löhne»). En rekke bedrifter er allerede dømt til å betale tilbake den sosialstøtten deres ansatte har fått utbetalt.

Det verste eksempelet hittil, eller den tyske rekorden, er en filial tilhørende den internasjonale pizzakjeden Pizza Planet i Prenzlau, nordøst for Berlin. Der fikk en 28 år gammel mann 1,59 euro (13,50 kroner) i timebetaling som pizzabud. Andre ansatte hadde timelønn på 1,65 og 2,72 euro.

Jobcenteret i Prenzlau fikk medhold i Arbeidsretten om at dette dreier seg om «uanstendig betaling», og arbeidsgiveren ble dømt til å betale 11.000 euro (litt over 90.000 kroner) tilbake til Jobcenteret for å dekke deler av den sosialstøtten de ansatte fikk utbetalt.

Jobcenteret fikk medhold

Men det er mange flere enn Pizza-butikken i Prenzlau som betaler dårlig. Pressetalsmann Olaf Möller ved Arbeidskontoret i Berlin leder nå en egen arbeidsgruppe som er sammensatt av folk fra Jobcentrene i Berlin og Brandenburg. Sammen vil de prøve å begrense de verste utbytterne på arbeidsmarkedet.

–Definisjonen på hva som er uanstendig betaling er ikke så enkel, sier Möller til Frifagbevegelse.no.

Han sier at de gjerne tar utgangspunkt i gjeldende tariffavtaler og setter 2/3 av tariff som nedre grense for hva som skal betales. Når det ikke finnes tariffavtaler i den aktuelle bransjen i det aktuelle området, undersøker man hva som er vanlig («ortsüblich») betaling på stedet og går ut ifra 2/3 av dette.

–Vi mener det er viktig å sørge for at bedrifter ikke tror at de kan betale sultelønn til sine ansatte vel vitende om at de ansatte får sosialstøtte i tillegg. Det er nå en gang ikke skattebetalerne som skal betale lønningene, sier Möller.

Forskjellig praksis skal harmoneres

Det varierer fra Jobcenter til Jobcenter hvor hardt man går løs på arbeidsgiverne. I en rekke kommuner prøver man i det lengste å få til en utenomrettslig, frivillig ordning. Ofte gir Jobcenteret betydelig «rabatt» på kravet sitt for å oppnå et kompromiss.

Sjefen for Jobcenteret i Prignitz. Thomas Puth, er blant dem som strekker seg langt for å oppnå enighet. I øyeblikket har han heller ingen saker for Arbeidsretten.

–Vi legger vekt på å få til frivillige ordninger og at bedriften kan fortsette sin virksomhet på en slik måte at de også betaler sine ansatte ordentlig, sier Puth.

Nå skal imidlertid praksisen harmoniseres. Olaf Möller forteller at de i løpet av vinteren har utarbeidet felles retningslinjer for hvordan Jobcentrene skal håndtere tilfeller med «uanstendig» lave lønninger. Samtidig har de samlet inn materiale fra samtlige Jobcentre i Berlin og Brandenburg som dokumenterer hvert enkelt tilfelle av grov underbetaling. Denne oversikten skal offentliggjøres i mars.

Mange tilfeller

Som nevnt er Pizza Planet i Prenzlau det hittil verste eksemplet på ekstremt lave lønninger. Bedriften tapte i Arbeidsretten og butikken er stengt. Men det er mange liknende tilfeller.

• I Senftenberg sørøst for Berlin ble en advokat innklaget for Arbeidsretten. Han betalte sine to advokatsekretærer 1,70 euro i timen.

• Den samme Arbeidsretten dømte i oktober i fjor en bedrift i Lübbenau til å betale 1.560 euro etter at de hadde lønnet en 52-årig butikkansatt med 2,84 euro i timen.

• I september klaget Jobcenteret i Oberspreewald-Lausitz og Elbe-Elster seks saker inn for Arbeidsretten i Cottbus. En av sakene gjelder det kommunale pleiehjemmet i Plessa som opererte med timelønn på 1,92 euro.

• Jobcenteret i Cottbus er et av de mest aktive i Tyskland når det gjelder lave lønninger. I løpet av 2013 gikk de gjennom 250 arbeidskontrakter og krevde inn 43.000 euro fra ti ulike arbeidsgivere.

* I Potsdam har Jobcenteret bragt fem saker inn for Arbeidsretten, men de er ennå ikke avgjort. De laveste timelønningene ligger under to euro

Enorm lavlønnssektor

Fagforeningssekretær Michael Musall i forbundet Ver.di i Berlin og Brandenburg er meget klar i sine uttalelser om lavlønnsspekulantene:

–Dette er nokså guffen triksing, sier han. I praksis lar disse arbeidsgiverne seg subsidiere av de statlige arbeidskontorene.

Musall sier imidlertid at det er forholdsvis lite fagforeningene kan gjøre. De sloss for å få innført minstelønn, og de kjemper for tariffavtale flest mulig steder. Han mener at de ansatte selv også må ta litt av ansvaret. Om pizzabudet som jobbet for 1,59 euro i Prenzlau sier han:

–Jeg blir regelmessig satt helt ut når jeg ser hvordan en del mennesker lar seg behandle, sier Michael Musall i Ver.di.

Beregninger viser at rundt sju millioner arbeidstakere i full jobb tilhører lavlønnssektoren i Tyskland. De ekstremt lave timelønningene finner man i første rekke i den østlige del, i det tidligere DDR, og blant kvinner. Lavlønnsgruppene finner man i særlig grad innenfor handel, hotell og restaurant, rengjøring og frisøryrket. Man regner med at cirka 80 prosent av de ansatte innen restaurantkjeder og fastfoodkjeder må få sosialstøtte i tillegg til lønna. Bare innen rengjøring er det enda flere som må ha sosialstøtte.

Også innenfor kjøttindustrien har man lenge slitt med meget lave lønninger blant annet på grunn av en stor andel fremmedarbeidere fra Øst-Europa. Men i fjor fikk man enighet om en minstelønnsavtale for kjøttbransjen, og dette bedrer situasjonen.

Også for frisører er det inngått en minstelønnsavtale, men denne skal innføres over tre år så det tar tid før utslagene kommer.

Minstelønnslov vil forenkle

–Den nye koalisjonsregjeringen har varslet at de vil innføre en lovbestemt, riksdekkende minstelønn på 8,50 euro fra 1. juli. Hva vil det bety?

–Det vil bedre situasjonen. For det første vil vi da få en minstelønnssats som alle kan forholde seg til. Både arbeidsgivere og arbeidstakere vet hva som er laveste tillatte lønn. Nå er dette nokså uklart og forskjellig fra sted til sted. For det annet vil det bli mer åpenhet om disse tingene, sier pressetalsmann Olaf Möller.

–For utenforstående er det noe merkelig at staten skal gi sosialstøtte til folk i fulltidsstillinger fordi arbeidsgiverne betaler så dårlig. Hvordan kan det skje?

–Vi liker det selvsagt heller ikke. Jeg synes ikke det er ok at staten topper dårlige lønninger, men slik har det vært en stund nå, sier Möller.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.02.2014
12:00
19.02.2014 08:33Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Martin Guttormsen Slørdal

Stadig større SV-motstand i Senterpartiet

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Anita Arntzen

Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene

Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.

Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.

Martin Guttormsen Slørdal

Rødt vil sprenge sperregrensa

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

Øyvind Sætre

Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.

Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.

Ole Palmstrøm

Over fire milliarder i skjulte formuer meldt til Skatteetaten


Flere saker