Akuttilbudet til barn og ungdom skal vare så kort som mulig og helst bare seks uker, ifølge Bufetats faglige veileder. Illustrasjonsbilde.
Adrian Swancar/Unsplash
Behandler: – Barn blir boende i et forgiftende miljø på akuttavdeling i lang tid
Akuttopphold ved barnevernsinstitusjoner skal vare så kort som mulig, og helst bare seks uker. Men tilsyn viser at barn ofte bor mye lengre.
anne@lomedia.no
En behandler i psykisk helsevern som ber om å få være anonym av hensyn til samarbeidsklimaet med Bufetat sør, er svært bekymret for avvik på avvik som avdekkes i etaten. Hun har tidligere meldt fra til statsforvalteren om bekymring for barn som blir for lenge i akuttinstitusjon.
– De blir boende i et forgiftende miljø, langt utover anbefalt tid på seks uker og opptil ett år. Der bor de sammen med andre som utsetter dem for forferdelige ting. Og de blir værende fordi inntakskontoret tar seg god tid. Man vet om det, og alle er plaga med det, men ingenting skjer. Mange er sinna på sin øverste ledelse i Bufetat sør, men tør ikke forvalte det videre, sier kilden.
– Det vet vi
Flere regioner i Bufetat har barn som bor lenge ved akuttinstitusjon. Tall fra Bufetat region sør viser for eksempel at 39 prosent av ungdommer, i årets tre første måneder, bodde lenger enn seks uker.
En tilsynsrapport fra Statsforvalteren i Vestfold og Telemark avdekker at akuttilbudet til barn og ungdom i Bufetat ikke er godt nok. Statsforvalteren er også kjent med at ungdom blir boende lenge ved akuttinstitusjoner, som gjør at barn lenge blir værende i en uavklart situasjon.
– Det vet vi fra våre ordinære tilsyn, sier Merete Haugen, seniorrådgiver i oppvekstsavdelingen hos Statsforvalteren.
Region sør har fire akuttinstitusjoner ved Kristiansand, Skien, Tønsberg og Hokksund.
Mye lest: Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror på henne
Kan kalle inn til stormøte
Minimum fire ganger i året fører statsforvalteren tilsyn med institusjoner som tar imot barn på atferdsparagrafer. Statsforvalteren i Vestfold og Telemark er fra disse tilsynene kjent med at enkelte barn bor lenge på akuttinstitusjoner.
– Hva gjør dere med den informasjonen?
«En slik situasjon blir fulgt opp med ulike tilsynsaktiviteter. I noen tilfeller er vår oppfølging rettet mot forhold i institusjonen, i andre tilfeller oppretter vi tilsynssak overfor barnevernstjenesten som er ansvarlig for barnet. I noen saker er situasjonen rundt barnet så kompleks, og med så mange involverte aktører, at vi finner det formålstjenlig å innkalle de involverte aktørene til et stormøte for å drøfte situasjonen», skriver Kari Evensen, direktør i oppvekstavdelingen hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, på epost.
– Er dere kjent med at ungdom blir utsatt for skadelig atferd mens de bor i akuttinstitusjon?
«Vi følger med på tvangsvedtak. Dette er situasjoner hvor de ansatte vurderer det som nødvendig å bruke tvang og begrensninger for å stanse farlig og skadelig atferd hos ungdommene. Dette kan være situasjoner hvor ungdom utagerer mot andre eller på ulikt vis utfører skade på seg selv. Det kan gjelde begrensninger som er ment å hindre at ungdommen oppsøker rusmiljøer, eller på annen måte utsetter seg eller andre for skade eller fare. Det kan også være ransaking av ungdomsrom ved mistanke om at ungdommen oppbevarer rusmidler eller farlige gjenstander», skriver Evensen.
Aktuelt: Barn bor for lenge i beredskapshjem før de flyttes videre: – Alvorlig og bekymringsfullt
– Uholdbar situasjon
Fontene har hatt samtaler med ansatte og ledere i etaten. Ingen ønsker å stille til intervju, da det må avklares fra øverste nivå at de kan uttale seg.
En kilde, som ber om å få uttale seg anonymt, forteller hvordan hen opplever å ha ungdom boende langt utover anbefalt tid i akuttinstitusjon:
– Vi har ungdom som har bodd over ett år på akutt, det er ikke bra. De bor i en situasjon hvor de ikke vet hva som skal skje, mens annen ungdom flytter inn og ut, med ulike atferdsuttrykk. Situasjonen er ofte mer uholdbar enn da de kom inn til oss, sier kilden.
Hen sier at det har blitt varsla til toppledelsen, men at beskjeden tilbake er: «Dette må dere takle».
– Min oppfatning er at Bufetats inntak- og fosterhjemstjeneste som skal finne nye tiltak, svikter, sier hen.
Kilden påpeker at for mange ungdommer ofte bor sammen på akuttavdeling.
– De blir skadelidende av det. Det er heller ikke barnets beste som vurderes ved inntak, men hvor det er ledig plass. Det kan resultere i at jenter med psykiske utfordringer plasseres med eldre gutter med rus- og voldsproblemer, sier kilden.
Tar imot ungdom i akutt krise
Helle Baadsvik, avdelingsdirektør i Bufetat sør er gjort kjent med påstander fra de anonyme kildene. Dette er hennes svar som hun har sendt skriftlig:
«Barnevernstjenesten må alltid vurdere hva som er barnets beste i en sak. Vi har bistandsplikt når kommunen søker oss om et akuttiltak. Til våre institusjoner kommer det ungdom i akutt krise og med ulike utfordringer. Vår oppgave er da å gi barn god omsorg og ivaretakelse i den tiden de bor hos oss».
– Er du kjent med at de bor i et skadelig miljø over lang tid? Med skadelig miljø menes at de utsettes for støy, rusmidler og vold fra medbeboere. At de bor sammen med ungdom som påfører seg selv skade, eller at de er plassert med annen ungdom som har volds- og rusproblematikk. Og at dette er et miljø de kan bli boende i over tid. Hva gjør du med dette?
«Dette har jeg svart på (i punktet over) og har ikke noe mer å tilføye».
Helle Baadsvik er avdelingsdirektør i Bufetat region sør med ansvar for blant annet akuttinstitusjoner og beredskapshjem.
Privat
– Hvorfor blir ungdom boende lenge på akuttinstitusjon?
«Det er sammensatte årsaker til at barn bor lengre enn målet på seks uker i akuttinstitusjoner, for eksempel at de venter på et annet tiltak som dekker deres behov, eller at deres sak skal behandles i fylkesnemnda. Mange av barna flytter også hjem igjen med for eksempel hjelpetiltak som Multisystemisk terapi (MST). Det er barnevernstjenesten i ansvarlig kommune som har ansvaret for framdriften i barnets sak, Bufetat har en pådriverrolle når barnet bor hos oss».
Baadsvik uttrykker for øvrig at hun synes det er uheldig at påstandene settes fram anonymt, da dette gjør det vanskeligere å jobbe med forbedring.
Vold på barnevernsinstitusjon: – Hadde vi vært et vanlig hjem, ville vi blitt meldt til barnevernet
Nasjonale tilsyn
Statsforvalterne rundt i Norge gjorde tilsyn med ulike sider av akuttilbudet i Bufetats regioner i 2020. Av rapportene som foreligger nå går det fram at også Bufetat region Midt-Norge, som dekker Trøndelag og Møre og Romsdal, har barn som bor lenger i akuttiltakene enn det som er faglig anbefalt.
Her sier statsforvalteren seg fornøyd med de prosjektene og tiltakene regionen har satt i gang for å redusere oppholdstiden, men ber om å bli orientert i det videre arbeidet.
Rapporten som gjelder Bufetat region øst foreligger ikke ennå, men det er avdekket svikt i akuttilbudet i region vest og nord.
Anonyme kilder
Vær varsom-plakaten, som er etiske normer for pressen, sier i punkt 3.1 at kilden for informasjon som hovedregel skal identifiseres, med mindre det er i konflikt med kildevernet eller hensynet til tredjeperson. «Kilder bør som hovedregel ikke få fremsette negative personkarakteristikker anonymt».
Punkt 3.2 gjør rede for at man skal være kritisk i valg av kilder, og at man skal være spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder.
Punkt 3.4 begrunner hvorfor det i tilfeller er nødvendig med anonyme kilder:
«Vern om pressens kilder. Kildevernet er et grunnleggende prinsipp i et fritt samfunn og er en forutsetning for at pressen skal kunne fylle sin samfunnsoppgave og sikre tilgangen på vesentlig informasjon».
Fontene har vurdert disse punktene og har valgt å bruke anonyme kilder i denne saken, da det ellers har vært vanskelig å få folk som ikke er i posisjon til å uttale seg. Vi vurderer det som viktig at det kildene sier kommer fram.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB
«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen