Ber politikerne samle seg om kvotemeldingen
En omfordeling av fiskekvoter fra hav til kyst vil få store konsekvenser og for lite fokus på industrien, mener Biomarint Forum.
Erlend Angelo
helge@lomedia.no
«Folk, fisk og fellesskap – en kvotemelding for forutsigbarhet og rettferdig behandling», heter kvotemeldingen som fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) nylig la fram.
Meldingen skal legge rammebetingelsene for utvikling av Norges nest største eksportnæring i lang tid framover.
I meldingen legger regjeringen fram flere endringer i kvotesystemet for fiskerinæringen i Norge.
Kvotesystemet er reglene som bestemmer hvilke båter som kan fiske, hvor mye de kan fiske og hvordan. Reglene bestemmer også hva som skal skje med fisken når den tas til land.
Forslaget fra regjeringen har blant annet til hensikt å unngå at for mange fiskekvoter blir samlet på få fartøy.
En samlet bransje
Nå har Biomarint forum samlet seg om en felles høringsuttalelse. Det betyr at både LO, NHO, flåteleddet og industrien har samlet seg om et felles syn.
Forumet består av i alt 11 organisasjoner både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden innen fiskeri- og havbruksnæringen.
Mandag var det høring i Stortinget om kvotemeldingen.
En del av striden i fiskeripolitikken har handlet om hvor mange kvoter som skal gå til de største fartøyene, havflåten, og hvor mange som skal gå til den såkalte kystflåten med de mindre båtene.
– En omfordeling av kvoter fra hav til kyst vil få store konsekvenser, sier Jørn Prangerød, som er daglig leder for Biomarint forum.
Også Norsk Sjømannsforbund og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund står sammen med Biomarint forum om dette.
Prangerød og bransjen roser regjeringen for endelig å ha lagt fram meldingen, som legger de grunnleggende rammebetingelsene for fiskerne og industrien – og er landets nest største eksportnæring. Det krever et balansert regelverk som ivaretar hele verdikjeden, understreker han.
Bredt politisk flertall
– Det viktigste er å få en kvotemelding man kan forholde seg til. Samtidig er det viktig å få et bredt politisk flertall om saken, sier Jørn Pranegrød til FriFagbevegelse.
Når en samlet og bred bransje er blitt enige, ber han om at politikerne skal klare det samme.
– Dette er ikke noe som bare skal gjelde her og nå, men kanskje de neste ti årene, poengterer Prangerød.
Biomarint forum har tre innvendinger mot meldingen.
Blant annet foreslår regjeringen å redusere kvoten til den havgående flåten.
Mer skal gå til kystflåten, hvor såkalt «åpen gruppe» skal få 6,12 prosent av den totale kvoten uten rettigheter.
– De mindre fartøyene er delt inn i «lukket» og «åpen gruppe». I den siste gruppen er det ikke nødvendig å ha deltakeradgang eller konsesjon for å delta, og kan dermed være en viktig rekrutteringsvei til fiskeryrket, forklarer Jørn Prangerød.
Rekruttering viktig
– Vi er helt enig med regjeringen i at rekruttering er viktig. Men å redusere inntekt og jobbmuligheter på de store fartøyene vil også få betydning for rekrutteringen, legger han til.
– Blant annet vil det føre til at 400 lærlinger får mindre mulighet til å komme inn i næringen, mens «åpen» gruppes andel forblir akkurat den samme som den er i dag, poengterer han.
De mindre fartøyene i «lukket» gruppe får en større andel av fiskekvoten, mens de største flåtene, som leverer fisk gjennom hele året, betaler av sin kvote.
– Det vil svekke verdiskapningen og muligheten til å skape flere helårs arbeidsplasser med gode lønns- og arbeidsvilkår også i industrien, sier Jørn Prangerød.
Biomarint forum er også skuffet over at regjeringen har tatt lite hensyn til en offentlig oppnevnt «Bearbeidingsgruppe», som foreslo 32 tiltak som i sum kunne bidra til økt verdiskapning i fiskeriet. Meldingen har bare tatt med 12 av disse forslagene.
– Flere av disse anbefalingene bør få en politisk behandling og dermed en avklaring i Stortinget, sier Prangerød.
Det tredje punktet har sammenheng med grunnrenteskatt, som nå er innført i havbruk.
– Håpet er at et bredt politisk flertall kan slå ring om at grunnrenten i fiskeriene skal skape en større aktivitet på land, langs kysten og i havområdene utenfor Norge, slik regjeringen også tar til orde for, sier Jørn Prangerød.
Vil virke motsatt
Ann Jorunn Olsen er leder for Fiskeriavdelingen i Norsk Sjømannsforbund, som organiserer de ansatte i fiskeriflåten. Hun mener kvotemeldingen verken sikrer forutsigbarhet eller rettferdig fordeling.
– Det er våre medlemmer i trålflåten og på konvensjonelle havfiskefartøy som må betale for dette igjennom lavere kvoter og lavere lønn, sier hun i en pressemelding.
Hun mener kvotemeldingen vil virke motsatt av hva regjeringen ønsker.
– Den vil ikke skape forutsigbarhet for fiskerinæringen, sikre bosetting, aktivitet og lønnsomhet langs hele kysten, sier Olsen i pressemeldingen.
NNN er skuffet over at det ikke er noen nye tiltak for landindustrien, selv om det er stort potensial for en vekst for norsk fiskeindustri.
– Meldingen kommenterer flere utfordringer, men lanserer ingen løsninger, mener forbundssekretær Yngve Hansen.
Biomarint forum
Biomarint forum er et samarbeidsforum som består av LO og fire LO-forbund, NHO med to landsforeninger, samt Norges Fiskarlag og arbeidsgiverorganisasjonen Fiskebåt.
Fra LO er forbundene Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Industri Energi, Fellesforbundet, Norsk Sjømannsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund med.
Fra NHO er Sjømat Norge og Norsk Industri representert.
Flere saker
Biomarint forum
Biomarint forum er et samarbeidsforum som består av LO og fire LO-forbund, NHO med to landsforeninger, samt Norges Fiskarlag og arbeidsgiverorganisasjonen Fiskebåt.
Fra LO er forbundene Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Industri Energi, Fellesforbundet, Norsk Sjømannsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund med.
Fra NHO er Sjømat Norge og Norsk Industri representert.