Stortingsrepresentant Dag Terje Andersen mener det er en klar forskjell på sosialdemokratisk og borgerlig politikk.
Jan-Erik Østlie
Blå år i Norden
– Den viktigste økonomiske faktoren av alle er hvor høy eller lav arbeidsledigheten er, sier stortingsrepresentant Dag Terje Andersen (Ap) som er redd for danske og svenske tilstander etter det norske regjeringsskiftet.
jan.erik@lomedia.no
– Utfordringen i Danmark er at i 2011 fikk de danske sosialdemokratene, det radikale venstre og inntil nylig Sosialistisk Folkeparti i oppgave å rydde opp etter ti år med borgerlig kjøpefest, sier Trine Pertou Mach, folketingsrepresentant og medlem i Sosialistisk Folkeparti, partiet som for bare noen uker siden satt i den danske regjeringen. Men som nå har trukket seg ut.
Konservative år
Tenketanken Res Publica arrangerte i går et halvdagsseminar der erfaringer med den blå politikken og hvordan de borgerlige utfordrer den nordiske modellen ble satt på dagsorden. I Danmark har de borgerlige hatt regjeringsmakta i 21 av de siste 32 år, i Sverige de siste åtte årene og i Norge ble det som kjent regjeringsskifte da Høyre og Fremskrittspartiet dannet regjering høsten 2013. De nordiske landene, og kanskje særlig den politiske venstresiden, har derfor naturlig nok en del å snakke om. Og en ekstra grunn til å stelle i stand seminarer.
Naive
I Danmark har de borgerlige partienes mantra vært det frie valget, muligheten til å kunne velge individuelle løsninger, det Pertou Mach kalte en privatisering av ansvaret.
– Arbeider- og fagbevegelsen er satt skikkelig under press fordi høyresida har gjort hele samfunnet om til en konkurransearena, gitt skattelette til de rikeste og avlyst kampen mot økonomisk ulikhet. Selve solidaritetstanken er blitt angrepet. Og på venstresida har vi vært for naive. Men vi kan vinne tilbake makta om vi vinner solidariteten og språket tilbake, sier hun.
Mindre politiske forskjeller
Håkan Bengtsson, daglig leder i den svenske tenketanken Arena-gruppen mener det svenske sosialdemokratiets problem er at retorikken er sosialdemokratisk, mens politikken ligger noe mer mot høyre. Mens høyresiden og Moderaterna har en ganske radikal retorikk, men en klassisk borgerlig politikk.
– Har de to partiene nærmet seg hverandre?
– Det er et vanskelig spørsmål og svaret er fullt av nyanser. Men ja, det er nok en svak glidning mot venstre for Moderaterna og en tilsvarende bevegelse fra Sosialdemokratene til høyre. Dermed nærmer de seg hverandre. Samtidig presser fagbevegelsen på for at dette ikke skal skje, sier Bengtsson til LO-Aktuelt/FriFagbevegelse.
Lei av skattelettelser
Dette ser Bengtsson som en stor utfordring – ikke minst for de svenske velgerne fram mot riksdagsvalget i september. Et ledd i «tilnærmingsprosessen» er at Sosialdemokratiet nå har akseptert Reinfeldt-regjeringens jobbskattefradrag nummer fem.
Andre bekymringsfulle trekk han ser på svensk venstreside er at LO har mistet dramatisk mange medlemmer, særlig i hotell og restaurant, at flere kollektive avtaler har forsvunnet under den borgerlige regjeringen og at sosialdemokratiet opplever en intern krise. Det eneste positive han trekker fram er at det nå også er borgerlige politikere som mener det er nok med skattelettelser.
Alt henger sammen
Res Publica hadde invitert stortingsrepresentant Dag Terje Andersen til å snakke om norske forhold. Andersen refererte en samtale han hadde hatt med den amerikanske presidenten hvor Obama fortalte at han ikke skjønte hvordan Norge økonomisk klarer å bære sin store offentlige sektor.
– Men humla flyr til tross for at dette er naturstridig. Norge flyr også, økonomisk, sa Andersen som var i både det metaforiske og det engasjerte hjørnet. Men vi flyr ikke uten grunn.
– Vi har høy sysselsetting, solid økonomisk vekst, stabilitet i arbeidslivet og sterke fagforeninger – alt henger sammen. Vi kan ikke løsrive disse delene fra hverandre og tro at det skal gå bra, sier han.
Mange utfordringer
Ifølge Andersen står utfordringene i kø. Privatisering av skole, helse og omsorg, nye ansettelsesforhold (bemanningsbransjen), felles europeisk arbeidsmarked med fare for sosial dumping, kvaliteten på offentlig sektor og presset på frontfagmodellen – dette var noen av utfordringene han listet opp.
Faglige rettigheter under angrep
Peter Koch Palshøj, konsulent i et dansk LO som har stolthet, likhet og fellesskap som slagord, er også bekymret for utviklingen i hjemlandet. Han fortalte at med den siste borgerlige regjeringen, som startet med statsminister Anders Fogh Rasmussen i 2001 og ble erstattet av statsminister Lars Løkke Rasmussen i 2009 til 2011, begynte også angrepet på rettigheter danske arbeidsgivere og arbeidstakere hadde forhandlet fram i 1987. Særlig ble A-kasse-systemet satt under voldsomt press. Flere a-kasser ble etablert, det ble en innbyrdes konkurranse og LO mistet mange medlemmer.
Spådommer
Wegard Harsvik, leder for samfunnskontakt og strategisk arbeid i LO, og forfatter av Res Publica-boka «Blåkopi», lanserte sine fire spådommer. For det første tror han forskjellene kommer til å øke i Norge de kommende fire årene, for det andre ser han for seg en storstilt privatisering. Videre tror han det vil skje en maktforskyvning i arbeidslivet og at det gis kulturkonservative konsesjoner til å drive liberalistisk økonomisk politikk – noe som betyr mer penger til de rike.
Borgerlig presse
Åsa Linderborg, forfatter av suksessboka «Meg eier ingen» og til daglig kulturredaktør i Aftonbladet, hadde også tatt turen til Litteraturhuset i Oslo for å dele sine tanker om den nordiske blå politikken og muligheten for å erstatte den med noe annet.
– Moderaterna hadde ikke hatt den stillingen de har om ikke mediesituasjonen var sånn den er. Ni av ti svenske aviser er borgerlige. Sverige har med borgerlig regjering blitt et veldig tydelig klassesamfunn. Skulle sosialdemokratene vinne valget til høsten tror jeg det blir vanskelig for dem å reparere dette, sier Åsa Linderborg.
Vi har høy sysselsetting, solid økonomisk vekst, stabilitet i arbeidslivet og sterke fagforeninger – alt henger sammen.
Dag Terje Andersen (Ap), stortingsrepresentant
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning