Nav
Brenna vil satse på Nav-tiltak som hjelper uføre i jobb, men pengene er ikke sikret
Selv om arbeidsminister Tonje Brenna vil gi flere uføre muligheten til å komme i jobb, er det uklart hvor mye det satses i budsjettet.
Tonje Brenna satser stort på Nav-tiltak som hjelper folk med dårlig helse ut i arbeid.
Brian Cliff Olguin
yngvil@lomedia.no
FriFagbevegelse har nylig skrevet om uføre Grete Marion, som har fått støtte gjennom Navs ordning for varig lønnstilskudd for å jobbe i en butikk.
Hun skulle ønske at flere i hennes situasjon kan få den samme hjelpen – men regjeringen har ennå ikke gitt klare løfter om hvor mye midler som skal settes av til ordningen.
Vil at flere skal få
Regjeringen ønsker at flere skal få tilgang til ordningen med varig lønnstilskudd.
Dette ble kunngjort i stortingsmeldingen arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna la fram tidligere i høst. Varig lønnstilskudd gir støtte til arbeidsgivere for å ansette personer med nedsatt arbeidsevne på varig basis.
I forslaget til statsbudsjett for 2025 står det imidlertid ingenting om hvor mye regjeringen vil bruke på varig lønnstilskudd.
De ser nemlig på om dette tiltaket skal skilles ut og bli en egen post i statsbudsjettet.
Milliarder til Nav-tiltakene
Totalt setter regjeringen av svimlende 11,6 milliarder kroner til arbeidsmarkedstiltak neste år, som skal få flere i arbeid og færre på trygd.
Arbeids- og inkluderingsministeren opplyser til FriFagbevegelse at:
• Det betyr en økning på 500 millioner kroner, som også skal gå til varig lønnstilskudd
• I 2023 var rundt 4000 arbeidstakere på varig lønnstilskudd.
• Nav brukte rundt 900 millioner kroner på ordningen i 2023.
Forskerne mener det er bra
Varig lønnstilskudd fungerer slik:
Arbeidsgiverne ansetter folk med vesentlig nedsatt arbeidsevne, og får et tilskudd fra Nav som delvis dekker kostnadene for dette. Målet er et varig arbeidsforhold, ofte med spesiell tilrettelegging for den som ansettes.
Forskerne sier det fungerer bra både for arbeidstakeren, arbeidsgiverne og for samfunnet.
Bør være en egen budsjettpost
Men det er et problem med forvaltningen av ordningen, fastslår samfunnsøkonomene som nylig evaluerte Nav-tiltaket varig lønnstilskudd.
De lokale Nav-kontorene er forsiktige med å innvilge dette tiltaket. Årsaken er at varig lønnstilskudd må konkurrere med nærmest alle andre tiltak Nav-kontorene som får fra staten til å hjelpe folk som trenger litt ekstra hjelp for å komme i arbeid.
Derfor mener regjeringen at det kan være lurt å skille varig lønnstilskudd fra andre arbeidsmarkedstiltak i statsbudsjettet.
«Det vil kreve noen større endringer. Derfor var det for tidlig å gjøre det i dette budsjettet», skriver arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna i en e-post til FriFagbevegelse.
Vi spurte hvor mye regjeringen vil satse på dette tiltaket.
«Siden varig lønnstilskudd ikke er skilt ut som en egen post i neste års statsbudsjett, er det heller ikke et konkret tall å finne der som dokumenterer en økning allerede i 2025», forklarer Brenna.
Les mer om denne saken: Nå kan flere uføre få hjelp til å komme seg i jobb