JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Maskinistforbundet

Brudd i meklingen, men ingen er tatt ut i streik

Selv om det ble brudd i meklingen mellom Norsk Industri og Maskinistforbundet, har ikke maskinistforbundet tatt ut noen medlemmer i streik.
Det norske maskinistforbund (Dnmf) har vel 6000 medlemmer. Arbeidere som jobber med blant annet overflatebehanling i Nordsjøen er omfattet av konflikten mellom Norsk Industri og Maskinistforbundet. Det spesielle er at det er en streik uten streikende.

Det norske maskinistforbund (Dnmf) har vel 6000 medlemmer. Arbeidere som jobber med blant annet overflatebehanling i Nordsjøen er omfattet av konflikten mellom Norsk Industri og Maskinistforbundet. Det spesielle er at det er en streik uten streikende.

Erlend Angelo

torgny@lomedia.no

Det norske Maskinistforbund krever særbehandling. De vil gjerne være en del av industrioverenskomsten som er den største tariffavtalen i privat sektor.

Norsk Industri har tilbudt Maskinistforbundet en avale likelydende med det Fellesforbundet og Parat har. Men dette var ikke godt nok for Maskinistforbundet.

Forbundets krav er «forhandlingsrett og streikerett for å kreve andre tariffvilkår enn det som ellers gjelder på industrioverenskomsten».

Det er arbeidsgiverne i Norsk Industri som skriver dette på sin nettside. Maskinistforbundet har ikke prioritert å snakke med FriFagbevegelse. «Vi sitter opptatt i møter ut dagen», er svaret fra forbundets administrerende direktør Hege Bengtsson på vårt spørsmål om en kommentar.

I slutten av forrige uke var partene innkalt til mekling hos riksmekleren. Men da fristen gikk ut natt til lørdag var de ikke blitt enige.

Avstanden var så stor at de heller ikke tøyde fristen utover natta. Bruddet var klart klokka 00.00.

Ingen medlemmer i streik

Når bruddet i meklingen er et faktum går vanligvis arbeidstakerne til streik for sette makt bak kravet.

Men Maskinistforbundet la i stedet ut følgende melding på sine hjemmesider: «Det norske maskinistforbund har ingen medlemmer i streik på noen områder for tiden».

For å kunne streike skal fagbevegelsen ha levert inn en navneliste over de som skal tas ut i streik. Dette kalles plassfratredelse og skal ifølge loven leveres fire dager før streiken settes ut i livet.

Fire dagers varsel

Men Maskinistforbundet har ikke levert noen liste, og etter det FriFagbevegelse forstår har de heller ikke tenkt å gjøre det.

Slik FriFagbevegelse forstår det, vil Maskinistforbundet da kunne ha en streik gående uten noen utgifter, men kunne sette i gang en streikeaksjon med fire dagers varsel.

For arbeidsgiverne er dette en ganske uholdbar situasjon. Paradoksalt nok krever arbeidsgiverne derfor at noen arbeidstakere skal ut i streik. Hvis ingen streiker må konflikten avblåses.

Arbeidsretten venter

FriFagbevegelse har fått bekreftet fra arbeidsretten at de venter en sak om dette ganske snart. Men de hadde ennå ikke mottatt noen stevning. Arbeidsretten vil skyve andre saker til side og behandle dette som en hastesak.

Norsk Industri vil ikke gi seg. Industrioverenskomsten utgjør frontfaget. Det vil si den tariffavtalen som fastsetter den økonomiske rammen for alle lønnsoppgjør i Norge.

Prinsippsak

Det er en prinsippsak å ikke gi andre forbund bedre eller andre vilkår enn den største tariffavtalen. Ekstra pikant blir det når dette gjelder industrioverenskomsten og frontfaget.

I en pressemelding sier administrerende direktør Harald Solberg at Maskinistforbundet har fremmet krav som vil rokke ved hele frontfagsmodellen.

– Aktørene i frontfagsforhandlingene skal ta beslutninger basert på frontfagsmodellen og må ta et helhetlig ansvar for den koordinerte lønnsdannelsen i Norge, sier Harald Solberg i pressemeldingen.

Meldte seg ut av Safe

I dag er det først og fremst Norsk Industri og Fellesforbundet som forhandler Industrioverenskomsten som utgjør frontfaget. I tillegg har YS-forbundene Safe og Parat en parallellavtale som den Maskinistforbundet har blitt tilbudt.

Det som er ekstra pikant i denne saken er at Maskinistforbundet er medlemmer i Unio. Da kan Unio også risikere å bli ansvarliggjort for frontfagsforhandlingene.

Kravet om å få opprettet denne tariffavtalen kommer blant annet fra ansatte i bedriften Bilfinger. Bilfinger er en av de tre store bedriftene som driver med isolasjon-, stillas og overflatearbeid (ISO-fagene) i Nordsjøen.

I Bilfinger var det en fagforeningsklubb tilsluttet YS-forbundet Safe. Etter en gå-sakte-aksjon i 2023 meldte en betydelig del av Safe-medlemmene seg ut og over i Maskinistforbundet. Som medlemmer i Safe var de omfattet av Industrioverenskomsten, men tariffavtalen fulgte ikke medlemmene med. Derfor måtte Maskinistforbundet kreve en ny tariffavtale med arbeidsgiverne i Norsk Industri.

Det er disse forhandlingene som nå har endt i en slags konflikt. 

Warning
Annonse
Annonse