JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bussjåfør hylles etter å ha kastet av passasjer:

Bussjåfør Kristian kastet av passasjer som trakasserte ungjente med hijab. Nå hylles han i sosiale medier

– Det handler i bunn og grunn om at skal være trygt å ta bussen, sier Kristian Kittelsaa.
HEV AV PASSASJER: Kristian Kittelsaa tolererte ikke oppførselen til den middelaldrende mannen. Han beordret ham ut av bussen.

HEV AV PASSASJER: Kristian Kittelsaa tolererte ikke oppførselen til den middelaldrende mannen. Han beordret ham ut av bussen.

Privat

ola.tommeras@fagbladet.no

Lørdag formiddag på rute 22 til Tyholt i Trondheim: En mann i 50-årene går på bussen som Kristian Kittelsaa fører.

Det er mange ledige seter, men mannen setter seg like bak en ung jente med hijab. Han trakasserer henne og håner hennes bruk av hijab, roper at hun skal ta av skautet.

Jenta ber ham slutte og flytter seg til et annet sete. Han følger etter. Ber henne reise tilbake dit hun kom fra.

Da stopper Kittelsaa bussen.

– Dette er ditt stopp. Du skal av, sier han beordrende til mannen. To andre passasjerer reiser seg opp til hans støtte. Mannen lirer av seg noen ukvemsord, men går av.

Flere tusen støtteerklæringer

– I matpausen måtte jeg bare skrive det ut i en Facebook-post. Jeg hadde behov for å tømme hodet, sier Kittelsaa til Fagbladet. Det som skjedde deretter, hadde han ikke forventa.

– Jeg tenkte at det blir vel et par-tre likes og kanskje en og annen kommentar fra venner, sier han.

Når Fagbladet snakker med ham mandag kveld, har 3.300 trykket liker. Han har ikke lenger oversikt over alle kommentarene og støtteerklæringene. Historien er delt i flere grupper. Først på gruppa «Ja til medmenneskelig innvandringspolitikk. Nei til hat, hets og rasisme». Deretter tok det av i mediene, først i Adresseavisen, så i Aftenposten.

kettlesaa på face

Blomster fra fylkesordføreren

Kittelsaa har akkurat kommet hjem fra ettermiddagsskift mandag kveld når Fagbladet snakker med ham. Det henger en bukett blomster på døra. Bildet er allerede postet på Facebook. Den er fra fylkesordfører Tore O. Sandvik. «Takk for at du bryr deg og tar ansvar for passasjerene. Vi er stolte av deg» står det på kortet.

Opplevd før

Kittelsaa er overveldet. 45-åringen er ikke typen som søker oppmerksomhet. Nå har han fått det til fulle.

– Det har kun vært positive tilbakemeldinger. I hvert fall har jeg ikke sett noen negative reaksjoner på det jeg gjorde, forteller han.

Det er første gangen Kittelsaa har gått så sterkt til verks mens han var på jobb i bussen, men han vet godt at det ikke var et engangstilfelle.

Han har opplevd venner bli møtt med rasisme, og han har også blandet seg inn i en tilsvarende situasjon på T-banen i Oslo. Da var han passasjer.

– Det var en lignende episode. En middelaldrende mann som trakasserte ung jente med hijab, forteller Kittelsaa. Han satt seg ned mellom dem og forhindret mannen fra å fortsette.

Om å være trygg på bussen

Han vet at opplevelsen lørdag ikke var et engangstilfelle. Det finnes noen som forsvarer å trakassere jenter med hijab, og som gjerne kaller det religionskritikk.

– Kritiser gjerne religion, men det finnes konstruktive måter å gjøre det på og samtidig respektere troende – uansett religion. Dette er ikke konstruktivt. Hvis hijaben er undertrykkende, så blir det ikke mindre undertrykkende av at den som bærer den undertrykkes mer, er hans melding til dem.

– Men for meg som sjåfør, så dreier dette seg i bunn og grunn om at det skal være trygt å ta bussen. Da må vi reagere på denne typen oppførsel, sier Kittelsaa.

Warning
Annonse
Annonse