Byrådet i Bergen vil prøve ut borgerlønn
Politikerne i Bergen er klare for å teste ut borgerlønn som sikrer innbyggerne penger, uten at staten krever noe tilbake.
Roger Valhammer er byrådsleder i Bergen og skal følge opp MDGs borgerlønn-forslag.
Martin Guttormsen Slørdal
Når og hvordan vet de ikke ennå, melder Bergens Tidende.
Det kommer fram i byrådsplattformen til Ap, Venstre, KrF og MDG, som ble presentert for to uker siden:
«Byrådet vil ta initiativ overfor statlige myndigheter om at et eventuelt prøveprosjekt om borgerlønn i Norge skal inkludere Bergen», heter det.
p
Borgerlønn betyr at man får utbetalt penger av myndighetene uten krav om gjenytelse. Det legges vanligvis til grunn at borgerlønnen skal gi en inntekt som er stor nok til å leve av.
MDG-forslag
Det var MDG som kjempet inn borgerlønn i plattformen. MDGs Mona Høgli satt selv i forhandlingene, og hun mener dette er et godt og grønt tiltak.
Om det blir aktuelt i denne byrådsperioden, er hun ikke sikker på. Høgli erkjenner at dagens regjering sannsynligvis ikke kommer til å ta initiativ til dette med det første.
– Men vi tror på en ny regjering om to år, og vi ønsker å ligge i forkant. Bergen er en fremoverlent by, og bergenserne er nysgjerrige på nye ting, sier hun.
Lubna Jaffery (Ap), Bergens nye arbeids-, sosial- og boligbyråd, understreker at byrådet ikke har tatt stilling til om borgerlønn er bra eller dårlig, men om dette blir aktuelt i Norge, mener hun det er naturlig at Bergen blir med.
– Uten bakkekontakt
Aleksander Stokkebø, stortingsrepresentant fra Rogaland og en av Høyres medlemmer i Stortingets finanskomité, mener forslaget fra byrådet i Bergen er uten bakkekontakt.
– Borgerlønn vil nok dessverre bare redusere insentivene for å komme i jobb og føre til flere arbeidsledige. Det bryter dessuten med den norske velferdsmodellen der man gjør sin plikt før man krever sin rett, og det vil kunne sette velferdsordningenes legitimitet i spill, sier han til NTB.
p
Han peker blant annet på at om fire millioner innbyggere skulle fått borgerlønn på 1G, noe under 100.000 kroner, ville det kostet Norge rundt 400 milliarder kroner årlig.
– Finland prøvde ut borgerlønn og måtte gi opp da kostnadene løp løpsk. Når MDG samtidig vil legge ned vår største næring, som årlig gir oss hundrevis av milliarder i inntekter til fellesskapet, går ikke regnestykket opp, sier han.