Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før
Tidligere fikk alle ansatte dobbel betaling for å jobbe de tre siste søndagene før jul. I år må de deltidsansatte i Coop Hordaland nøye seg med et lavere søndagstillegg.
ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.
Erlend Angelo
lene.svenning@lomedia.no
Hovedtillitsvalgt Kristoffer Plunnecke i Coop Hordaland er svært misfornøyd. Nylig fikk han beskjed om at betalingen for å jobbe ekstra på de tre siste søndagene før jul ville bli dårligere enn tidligere år. Før fikk alle et tillegg på hundre prosent, altså dobbelt betalt for disse dagene. I år skal bare de ansatte i fulle stillinger få det, mens de deltidsansatte må nøye seg med søndagstillegget på 110 kroner i timen.
Minstelønna per time varierer fra 162 til 215 kroner, avhengig av ansiennitet.
– Dette er smålig. Coop Hordaland har valgt å spare inn på de få fordelene vi har, sier Plunnecke til HK-Nytt.
Han er tillitsvalgt for 550 medlemmer i samvirkelaget som har om lag 1.200 ansatte. Mange av dem jobber deltid.
Ifølge Lov om helligdager skal butikker i hovedsak holde stengt på søndager. Loven gir imidlertid en rekke unntak, som for de tre siste søndagene før jul. Da kan butikkene holde åpent fra klokka 14 til 20. I år gjelder det 5., 12. og 19. desember.
Ny tariffavtale
Plunnecke har vært i drøftelsesmøte med ledelsen i samvirkelaget og sagt seg uenig i denne endringen i avlønninga. Ifølge den tillitsvalgte er årsaken til endringen at de Coop-ansatte gikk over til en ny tariffavtale i 2020. Da ble Coop medlem i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, etter at samvirkeforetakenes egen arbeidsgiverorganisasjon, Samfo, ble lagt ned.
– Jeg mener dette er å organisere seg til dårligere lønn, sier Plunnecke.
Men selv om den nye tariffavtalen gir Coop anledning til å betale deltidsansatte mindre disse søndagene, betyr det ikke at Coop må det, mener han.
Plunnecke peker også på en bestemmelse i tariffavtalen som sier at spesielle fordeler som er praktisert ikke kan forringes i tariffperioden. Dagens tariffperiode varer til 1. april 2022.
Uenig
Plunnecke har sagt seg uenig i endringen av søndagsbetalingen, selv om protokollen fra drøftelsene mellom HK-klubben og ledelsen i Coop Hordaland ennå ikke er undertegnet, opplyser han.
Ledelsen ved de ulike Coop-butikkene i samvirkelaget skal likevel ha informert de ansatte om at denne forandringen blir gjennomført. På Plunneckes egen arbeidsplass, Obs Lagunen, kom beskjeden til de ansatte 18. november.
HK-Nytt har bedt om et intervju med HR-sjef Beate Thomassen i Coop Hordaland og har sendt henne en rekke spørsmål. Hun skriver i en epost til HK-Nytt at de følger tariffavtalen mellom HK og Virke og satsene for ubekvem arbeidstid. Thomassen hevder å ha en konstruktiv dialog med Plunnecke. Utover det ønsker hun ikke å kommentere saken, så lenge protokollen ennå ikke er undertegnet.
– Utrolig kjipt
Rigmor Heggdal, regionsekretær i Handel og Kontor, støtter hovedtillitsvalgt Plunnecke. Hun peker på den samme bestemmelsen i tariffavtalen som ham.
– En praktisert ordning skal ikke forringes i tariffperioden, sier hun til HK-Nytt.
Heggdal opplyser om at flere arbeidsgivere, ikke bare Coop Hordaland, har hatt praksis for å lønne alle ansatte med et tillegg på hundre prosent av timelønna de tre søndagene før jul.
– Jeg skjønner at de ansatte synes det er utrolig kjipt å miste det, sier hun.
Dette sier tariffavtalen:
§ 10 SPESIELLE FORDELER
Spesielle fordeler som er praktisert eller tilsagt den enkelte eller samtlige som omfattes av denne overenskomst, kan ikke forringes i tariffperioden.
Kilde: Landsoverenskomsten HK/Virke 2020–2022
Flere saker
Dette sier tariffavtalen:
§ 10 SPESIELLE FORDELER
Spesielle fordeler som er praktisert eller tilsagt den enkelte eller samtlige som omfattes av denne overenskomst, kan ikke forringes i tariffperioden.
Kilde: Landsoverenskomsten HK/Virke 2020–2022