Da Statnett møtte mafiametoder i byggprosjektene sine, var tillitsvalgte viktige for å rydde opp
Samarbeidsmodellen i Statnett har klart det meste, forteller EL og IT-tillitsvalgt Steinar Jørånstad og HR-direktør Thor Johansen.
SAMARBEID: Steinar Jøråndstad, hovedtillitsvalgt i Statnett, (t.v.) og Thor Johansen, HR-direktør i Statnett, mener tillit mellom dem er avgjørende for å få til et godt samarbeid.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
Statnett driver utbyggingsprosjekter for 100 milliarder kroner samtidig som virksomheten omorganiseres og skal spare penger. På Kartellkonferansen på Gol fortalte EL og IT-Tillitsvalgt Steinar Jørånstad og HR-direktør Thor Johansen i Statnett hvordan de har jobbet sammen for å løse dette best mulig.
De er enige om at tillit mellom ledere og tillitsvalgte er helt grunnleggende for å få til noe.
Droppet konsulenter, gjorde omorganiseringen selv
Da Statnett skulle omorganiseres, sørget de tillitsvalgte for å være tidlig på banen.
– Vi ble med en gang bekymra for at det skulle komme inn en konsulent for å omorganisere. Da gikk vi til ledelsen og sa vi ville gjøre jobben selv, og fikk gjennomslag for det, sier Jørånstad.
p
Det betydde ukentlige møter mellom tillitsvalgte og ledelsen, helt til prosessen var landet.
HR-sjefen synes det har vært en suksess.
– Så vidt jeg har registrert, har det vært lite uro rundt omorganiseringen selv om den var omfattende. Samarbeidet bidro også til at de ble god informasjon ut til de ansatte og at beslutningene underveis ble godt forankret, sier Johansen.
Modellen takler interessemotsetningene
Samtidig er det også interessemotsetninger mellom ansatte og ledelse på en arbeidsplass. Jørånstad og Johansen tror disse løses godt gjennom dialog, og fører til bedre løsninger.
– Det er ikke rosenrødt hver dag. Vi har vært i effektivisering de siste åra, og skal i gang med en ny. Men Statnett skal levere og vi er enige om at om vi gjør det i fellesskap så svir det litt over hele fjøla. Og da er jeg som jobber ute i drift, ekstra nøye med å følge med på hva som skjer på hovedkontoret, ler Jørånstad.
HR-sjefen bekrefter dette:
– Vi har han på nakken hele tida! Poenget med den tette dialogen og åpne diskusjoner er at vi får fram alle synspunkter og at beslutningene blir bedre, sier Johansen.
Møtte mafiametoder
I Statnetts utbyggingsprosjekter har de vært nødt til å bruke utenlandske selskaper for å få inn den nødvedige kompetansen til å bygge kratlinjer. Det har gitt utfordringer.
– Vi har blant annet brukt entreprenører fra det tidligere Jugoslavia, og har fått et møte med en virkelighet som er ganske tøff. Vi har vært borti rå mafiametoder, sier Johnsen og peker på doble sett med arbeidskontrakter og falske kontoutskrifter.
p
For å imøtekomme dette, har de tillitsvalgte vært viktige.
– Vi har brukt den norske modellen og har samarbeidet med fagforeningene for å ta tak i en del av utfordringene. Det finnes en brutal hverdag der ute som rammer folk uten noen rettigheter i det hele tatt. Her er den norske modellen en lysende stjerne som må brukes for å bekjempe dette svineriet, sier han.
Hovedtillitsvalgt Jørånstad synes også de har løst dette bra sammen.
– Det er et bransjeproblem, og jeg er stolt av ledelsen som har jobbet godt med dette. Vi har samarbeidet godt med EL og IT Forbundet og Arbeidsmandsforbundet sentralt, og vært åpne og ærlige hele veien, sier han.