Jonas Gahr Støre om Nord-Norge:
Da valgseieren glapp i 2017 skjønte Støre at Nord-Norge måtte prioriteres: – Folk opplevde at vi ble helt fraværende
For fire år siden lyktes ikke Jonas Gahr Støre å bli statsminister. Det gjorde ekstra vondt at partiet gjorde det så svakt i nord. Med ny politikk for landsdelen vil Ap-lederen gjenreise partiet.
Jonas Gahr Støre opplever en bedre stemning i Nord-Norge nå enn for fire år siden.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
For fire år og fire måneder siden hadde Arbeiderpartiet en oppslutning på 30 prosent i august, fire uker før valget. Partiet lå an til å vinne valget. Slik gikk det ikke.
Spesielt i Nord-Norge mistet partiet stor oppslutning.
Det tar Jonas Gahr Støre på største alvor.
– Vi har ligget nede, men er i ferd med å reise oss. Vi krysser fingrene for at vi nå kan styre landet sammen med Senterpartiet og SV. Høyre har nesten forsvunnet herfra, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
– Det er store utfordringer i landsdelen selv om Erna Solberg mener det går som det griner, legger han til.
Meningsmåling: Ap og Sp nær rent flertall. Nå kan Vedum få sin drømmeregjering
– Viktig del av partiets identitet
Ap-lederen er på valgkampturné i Nord-Norge. Allerede valgnatta – da valgseieren hadde glippet i hans første forsøk på å bli statsminister – sa han at «dette må vi ta på alvor» om tilbakegangen i Nord-Norge.
– Nord-Norge er en viktig del av partiets identitet, med utviklingen av Norge gjennom hele etterkrigstiden. Før var samfunnsbygging noe som ga gjenklang i partiet. Gjenoppbyggingen av landet, fiskeriet, Universitet i Tromsø og ambisjonene om å utvikle det moderne velstandssamfunnet. Det ble en hovedsak for meg som utenriksminister. Jeg reiste mer i Nord-Norge enn noen annen utenriksminister hadde gjort, forteller Jonas Gahr Støre.
– Jeg var opptatt av å forankre politikken her. Vi skulle snu en negativ utvikling, skape interesse og sette en agenda for hvordan Arktis kunne utvikles, legger han til.
(Saken fortsetter under bildet)
Ap-veteran Rune Rafaelsen inviterte Jonas Gahr Støre på fiskesuppe.
Helge Rønning Birkelund
Så tapte partiet valget i 2013. Og partiet forsvant fra landsdelen.
– Folk opplevde at vi ble helt fraværende. Og det hadde jo sin årsak. Vi måtte forlate regjeringskontorene. Og vi var for lite flinke og tydelige til å omstille oss i opposisjon. Nå har vi brukt de siste fire årene på å utvikle en Nord-Norge politikk, som til og med har et eget kapittel i programmet vårt, påpeker Støre.
– Så har du noen enkeltsaker som ødela? Andøya for eksempel. Og at dere var for lite tydelige i fylkessammenslåingen?
– Det er prisen for å ta avgjørelser. Jeg vet hvor tungt det var for noen. Jeg har full forståelse for det, men når det gjelder spørsmål knyttet til forsvar blir noen beslutninger tøffe. Nå bygges det et veldig moderne anlegg for jagerfly på Evenes. Investeringen er tatt. Nå ser vi at Andøya står fram som et utrolig viktig senter for Norge når det gjelder romaktivitet og Space. Det er ambisjonen vi jobber med. Det er unike muligheter for å utvikle Nord-Norge. Med infrastruktur og kompetanse samtidig som vi skal ta klima-ansvar. Og fylkessammenslåingen skal oppheves om Finnmark og Troms ønsker det, lover Jonas Gahr Støre.
Mye lest: Verneplepleier Gry fikk 50.000 i lønnstillegg for å bli i jobben
Årsakene til nedgangen
Rune Rafaelsen, tidligere leder av Barentssekretariatet og ordfører i Sør-Varanger fra 2015 til 2021, med en oppslutning på 50 prosent første gang han ble valgt som ordfører, mener det er mange årsaker til partiets fall i Nord-Norge. En enkelt årsak klarer han ikke å peke på.
– En del av det ligger i en generell befolkningsnedgang. Det var ikke næringsutvikling i landsdelen. Vi hadde en utflytting på 30 til 40 000. Samtidig fikk Arbeiderpartiet mye av skylden for det som skjedde de fire første årene med den borgerlige regjeringen, sier Rune Rafaelsen til FriFagbevegelse.
Samtidig vokste Senterpartiet seg stort.
– Arbeiderpartiet ble rammet av sentraliseringen, som er mantraet til Senterpartiet. For å få ungdom og folk tilbake må vi ha store private industribedrifter som kommer i gang. Får vi det har vi muligheten til å vokse igjen, mener han.
Også i Sør-Varanger var det en tilbakegang ved valget i 2019 – fra 50 til 40 prosent. Rafaelsen mener en av årsakene er at politikken har endret karakter de siste årene, hvor enkeltsakene dominerer i en mye større grad. Som blant annet spørsmålet om vindkraft.
Men Rafaelsen har tro på sosialdemokratiet.
– Vi må ha fellesskapsløsninger og verdiskapning, og et skattenivå som gjør at de største inntektene skal bære mest. Men også i resten av Europa ser du hvor komplisert det er for sosialdemokratiske partier, mener han.
Lan Marie Berg og MDG: – Støre burde vurdere MDG i stedet for Sp
Egen politikk
Førstekandidat for Ap i Finnmark, Runar Sjåstad mener partiprogrammet som ble vedtatt på landsmøtet er det beste partiet har hatt noensinne, blant annet med en egen nordområde-plan.
– Det viser ikke bare riktig politikk, men også en vilje til å gjennomføre. Setter man denne politikken ut i livet, er vi godt i gang. Den regjeringen som sitter nå har nedprioritert Nord-Norge, sier Runar Sjåstad til FriFagbevegelse.
Nummer to og tre på Ap-lista i Finnmark, Sigurd Rafaelsen og Marianne Sivertsen Næss er også optimister.
– Nå snakker partiet vår politikk. Vi får fram hva vi vil. Det er viktig. Den følelsen kommer bedre fram i år. Det er viktig for Nord-Norge og for Arbeiderpartiet, sier Sigurd Rafaelsen.
Næss er også optimist.
– Nå er folk klare for et skifte nå. Det er helt tydelig. Folk har en avmaktsfølelse. Nå vil vi prioriteres i en større grad, mener hun.