Senterpartiet har hatt en eventyrlig vekst de seks årene Trygve Slagsvold Vedum hra vært partileder.
Vidar Ruud / NTB
Ny rekordmåling for Senterpartiet:
Da Vedum overtok, var Sp nær sperregrensen. Nå kan de bli størst i Norge
Ny rekord og for første gang større enn Ap på Opinions måling. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) flyr høyere enn noensinne. Nå er Sp, Ap og Høyre omtrent like store.
helge@lomedia.no
På desembermålingen som Opinion har utført for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB når Senterpartiet nye høyder med sine 22,2 prosent.
Bare to ganger tidligere har partiet i moderne tid vært på 20-tallet på Opinions målinger.
Brukket rygg
Da Trygve Slagsvold Vedum tok over som leder i Senterpartiet i 2014, lå partiet med brukket rygg like over sperregrensen på fire prosent. Snittet var 4,5 prosent på målingene. Vedums første måling hos Opinion lød på 4,7 prosent.
Seks og et halvt år senere er partiet jevnstore med både Høyre og Ap. Partiet har aldri ligget høyere hos Opinion. Og lederen er blitt så kjent at han til og med ble invitert med i «Maskorama» som fugleskremsel i beste sendetid på NRK.
Framgangen den siste måneden er nesten like stor som hele oppslutningen da Trygve Slagsvold Vedum tok over som partileder.
(Saken fortsetter under bildet)
Trygve Slagsvold Vedum som lørdagsunderholdning i «Maskorama» på NRK.
Julia Naglestad/Fremantle/NRK
Oppslutningen har mer enn doblet seg siden valget i 2017 (10,3 prosent), og partiet ville fått den største stortingsgruppa av alle hvis dette hadde vært valgresultat.
Les også: Senterpartiet vil legge ned Politidirektoratet
Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, mener utviklingen til Senterpartiet på disse seks årene savner sidestykke i norsk politikk.
– Det er en helt eksepsjonell situasjon at Senterpartiet er blitt jevnstore med de to tradisjonelt store partiene i norsk politikk, De har vokst seg større enn jeg noen gang trodde de kunne, sier Johannes Bergh til FriFagbevegelse.
Han poengterer også at det er spesielt at Senterpartiet tar velgere fra begge sider – både fra borgerlig side og venstresiden i norsk politikk.
Mye lest: Almira gjemmer seg på badet hver morgen for at sønnen (6) skal tro hun har dratt på jobb
Utvikle by og land
Hva som har vært resepten, må vel Trygve Slagsvold Vedum selv kunne beskrive:
– Det har bokstavelig talt vært en reise rundt i hele Norge. Jeg har møtt utrolige mye folk. Uten å ha det travelt. Reise, lytte, se, lære og drikke kaffe i et land som vi er så glad i, med hittil små forskjeller både økonomisk og geografisk. Og det har vært å bygge opp lokallag etter lokallag. Bygge organisasjonen, sier Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.
– Med en politikk hvor vi satser like mye på å utvikle Bergen som å utvikle Berlevåg. Og hvor du skal ha et anstendig liv uansett yrke og bakgrunn, legger han til.
Samtidig mener han partiets velgere, som ham selv, mener utviklingen går i en totalt feil retning.
– De som skal holde Norge i gang fortjener ordentlige lønns- og arbeidsforhold. Se for eksempel på jernbanen: Antall direktører er mangedoblet, mens de som jobber med renhold er privatisert. Det betyr at de går ned i lønn, mister pensjonsrettigheter, mister betalt spisepause og må begynne å pendle. Det kalles modernisering men er noe helt annet, mener Sp-lederen.
– Det er tid for et skifte. Vi skal utligne, ikke skape forskjeller, mener han.
Også når det gjelder lojalitet hos egne velgere er Vedum vinneren. Ni av ti som stemte på partiet ved forrige stortingsvalg, sier de vil gjøre det samme til høsten. Partiet tar velgere fra alle partier, med ett unntak: Rødt.
Les også: Vedum vil bekjempe Forskjells-Norge og sier bastant nei til borgerlig samarbeid
Høyre dabber av
Korona-effekten dabber av for statsminister Erna Solberg. Høyre mister oppslutning for andre måned på rad og ligger på det laveste nivået i koronaperioden på 22,9 prosent. Andre nestleder i Høyre, Tina Bru, er likevel veldig glad for enda en måling som viser at Høyre er landets største parti.
– Det er kjekt å se at mange setter pris på politikken vi gjennomfører, og jobben Erna gjør som statsminister. Regjeringen jobber knallhardt med å lede Norge ut av krisen. Det viktigste nå er å sørge for at folk kommer tilbake i jobb, og å legge til rette for at det skapes nye jobber i flere bransjer over hele landet, sier Tina Bru til FriFagbevegelse.
– Det skjer samtidig som vi holder smitten nede, og får vaksineringen i gang. Denne krisen er ikke over. Vi følger situasjonen tett og står klar til å levere det som trengs for å trygge Norge, også i valgåret 2021, sier hun videre.
Les også: Vedum svarer NHO: – Privatisering gir ikke økt verdiskapning
Av de fire største partiene, er det Frp som har hatt minst utslag i koronaperioden. Frp ligger stabilt med 10,9 prosent.
(Saken fortsetter under grafikken)
Ole Palmstrøm
Arbeiderpartiet har en liten framgang – og ligger med 21,8 prosent tett opp til Senterpartiet og Høyre. Partisekretær Kjersti Stenseng kan likevel registrere at det er et solid rødgrønt flertall og at velgerne vil ha Arbeiderpartiet i regjering etter valget til høsten.
– Vi ser nå krisens konsekvenser for vanlige folk. 200.000 går inn i jula helt eller delvis arbeidsledige. Denne utviklingen krever kraftig politikk for å snu. Arbeiderpartiet er klare til å ta den jobben, og skal kjempe fram til valgdagen for å bli Norges største parti, sier Kjersti Stenseng til FriFagbevegelse.
Hadde denne målingen vært et valgresultat, ville Ap og Sp fått 81 mandater til sammen. Med SVs 13 mandater på laget, er det et rødgrønt flertall med 94 mandater.
Debatt: Trygve Slagsvold Vedum får smake egen medisin
Tett også i bunnen
Det er tett i toppen – men også tett i bunnen. Venstre har ikke opplevd noen Guri Melby-effekt og går tilbake til 2,4 prosent. Det er den laveste noteringen siden desember for nøyaktig ett år siden.
KrF mister også velgere, og får 3,4, mens Rødt er like under sperregrensa med 3,8 prosent.
Bare MDG av småpartiene er over den magiske sperregrensen – med 4,5 prosent. Men også MDG sliter. Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning mener MDG nå opplever baksiden av å være assosiert med en enkelt sak.
– Det er vanskelig å være et miljøparti når koronakrisen dominerer norsk politikk som den gjør akkurat nå. Da kommer miljøkampen i bakleksa. Skal MDG reise seg og holde seg over sperregrensen må klima og miljø komme tilbake som et viktig tema i norsk politikk, mener Johannes Bergh.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn og våre politikere»
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Kommentar
Stridens kjerne er frontfagsmodellen, men LO og NHO bør ikke ha noe å frykte, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie