JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Senterpartiet har hatt en eventyrlig vekst de seks årene Trygve Slagsvold Vedum hra vært partileder.

Senterpartiet har hatt en eventyrlig vekst de seks årene Trygve Slagsvold Vedum hra vært partileder.

Vidar Ruud / NTB

Ny rekordmåling for Senterpartiet:

Da Vedum overtok, var Sp nær sperregrensen. Nå kan de bli størst i Norge

Ny rekord og for første gang større enn Ap på Opinions måling. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) flyr høyere enn noensinne. Nå er Sp, Ap og Høyre omtrent like store.09.12.2020
19:55
10.12.2020 08:23

helge@lomedia.no

På desembermålingen som Opinion har utført for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB når Senterpartiet nye høyder med sine 22,2 prosent.

Bare to ganger tidligere har partiet i moderne tid vært på 20-tallet på Opinions målinger.

Brukket rygg

Da Trygve Slagsvold Vedum tok over som leder i Senterpartiet i 2014, lå partiet med brukket rygg like over sperregrensen på fire prosent. Snittet var 4,5 prosent på målingene. Vedums første måling hos Opinion lød på 4,7 prosent.

Seks og et halvt år senere er partiet jevnstore med både Høyre og Ap. Partiet har aldri ligget høyere hos Opinion. Og lederen er blitt så kjent at han til og med ble invitert med i «Maskorama» som fugleskremsel i beste sendetid på NRK.

Framgangen den siste måneden er nesten like stor som hele oppslutningen da Trygve Slagsvold Vedum tok over som partileder.

(Saken fortsetter under bildet)

Trygve Slagsvold Vedum som lørdagsunderholdning i «Maskorama» på NRK.

Trygve Slagsvold Vedum som lørdagsunderholdning i «Maskorama» på NRK.

Julia Naglestad/Fremantle/NRK

Oppslutningen har mer enn doblet seg siden valget i 2017 (10,3 prosent), og partiet ville fått den største stortingsgruppa av alle hvis dette hadde vært valgresultat.

Les også: Senterpartiet vil legge ned Politidirektoratet

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, mener utviklingen til Senterpartiet på disse seks årene savner sidestykke i norsk politikk.

– Det er en helt eksepsjonell situasjon at Senterpartiet er blitt jevnstore med de to tradisjonelt store partiene i norsk politikk, De har vokst seg større enn jeg noen gang trodde de kunne, sier Johannes Bergh til FriFagbevegelse.

Han poengterer også at det er spesielt at Senterpartiet tar velgere fra begge sider – både fra borgerlig side og venstresiden i norsk politikk.

Mye lest: Almira gjemmer seg på badet hver morgen for at sønnen (6) skal tro hun har dratt på jobb

Utvikle by og land

Hva som har vært resepten, må vel Trygve Slagsvold Vedum selv kunne beskrive:

– Det har bokstavelig talt vært en reise rundt i hele Norge. Jeg har møtt utrolige mye folk. Uten å ha det travelt. Reise, lytte, se, lære og drikke kaffe i et land som vi er så glad i, med hittil små forskjeller både økonomisk og geografisk. Og det har vært å bygge opp lokallag etter lokallag. Bygge organisasjonen, sier Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.

– Med en politikk hvor vi satser like mye på å utvikle Bergen som å utvikle Berlevåg. Og hvor du skal ha et anstendig liv uansett yrke og bakgrunn, legger han til.

Samtidig mener han partiets velgere, som ham selv, mener utviklingen går i en totalt feil retning.

– De som skal holde Norge i gang fortjener ordentlige lønns- og arbeidsforhold. Se for eksempel på jernbanen: Antall direktører er mangedoblet, mens de som jobber med renhold er privatisert. Det betyr at de går ned i lønn, mister pensjonsrettigheter, mister betalt spisepause og må begynne å pendle. Det kalles modernisering men er noe helt annet, mener Sp-lederen.

– Det er tid for et skifte. Vi skal utligne, ikke skape forskjeller, mener han.

Også når det gjelder lojalitet hos egne velgere er Vedum vinneren. Ni av ti som stemte på partiet ved forrige stortingsvalg, sier de vil gjøre det samme til høsten. Partiet tar velgere fra alle partier, med ett unntak: Rødt.

Les også: Vedum vil bekjempe Forskjells-Norge og sier bastant nei til borgerlig samarbeid

Høyre dabber av

Korona-effekten dabber av for statsminister Erna Solberg. Høyre mister oppslutning for andre måned på rad og ligger på det laveste nivået i koronaperioden på 22,9 prosent. Andre nestleder i Høyre, Tina Bru, er likevel veldig glad for enda en måling som viser at Høyre er landets største parti.

– Det er kjekt å se at mange setter pris på politikken vi gjennomfører, og jobben Erna gjør som statsminister. Regjeringen jobber knallhardt med å lede Norge ut av krisen. Det viktigste nå er å sørge for at folk kommer tilbake i jobb, og å legge til rette for at det skapes nye jobber i flere bransjer over hele landet, sier Tina Bru til FriFagbevegelse.

– Det skjer samtidig som vi holder smitten nede, og får vaksineringen i gang. Denne krisen er ikke over. Vi følger situasjonen tett og står klar til å levere det som trengs for å trygge Norge, også i valgåret 2021, sier hun videre.

Les også: Vedum svarer NHO: – Privatisering gir ikke økt verdiskapning

Av de fire største partiene, er det Frp som har hatt minst utslag i koronaperioden. Frp ligger stabilt med 10,9 prosent.

(Saken fortsetter under grafikken)

Ole Palmstrøm

Arbeiderpartiet har en liten framgang – og ligger med 21,8 prosent tett opp til Senterpartiet og Høyre. Partisekretær Kjersti Stenseng kan likevel registrere at det er et solid rødgrønt flertall og at velgerne vil ha Arbeiderpartiet i regjering etter valget til høsten.

– Vi ser nå krisens konsekvenser for vanlige folk. 200.000 går inn i jula helt eller delvis arbeidsledige. Denne utviklingen krever kraftig politikk for å snu. Arbeiderpartiet er klare til å ta den jobben, og skal kjempe fram til valgdagen for å bli Norges største parti, sier Kjersti Stenseng til FriFagbevegelse.

Hadde denne målingen vært et valgresultat, ville Ap og Sp fått 81 mandater til sammen. Med SVs 13 mandater på laget, er det et rødgrønt flertall med 94 mandater.

Debatt: Trygve Slagsvold Vedum får smake egen medisin

Tett også i bunnen

Det er tett i toppen – men også tett i bunnen. Venstre har ikke opplevd noen Guri Melby-effekt og går tilbake til 2,4 prosent. Det er den laveste noteringen siden desember for nøyaktig ett år siden.

KrF mister også velgere, og får 3,4, mens Rødt er like under sperregrensa med 3,8 prosent.

Bare MDG av småpartiene er over den magiske sperregrensen – med 4,5 prosent. Men også MDG sliter. Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning mener MDG nå opplever baksiden av å være assosiert med en enkelt sak.

– Det er vanskelig å være et miljøparti når koronakrisen dominerer norsk politikk som den gjør akkurat nå. Da kommer miljøkampen i bakleksa. Skal MDG reise seg og holde seg over sperregrensen må klima og miljø komme tilbake som et viktig tema i norsk politikk, mener Johannes Bergh.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.12.2020
19:55
10.12.2020 08:23Mest lest

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet

Fagforbundet-leder Mette Nord

Fagforbundet-leder Mette Nord

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst


Flere saker