JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fotballsesongen 2020:

Dansk forskning: Liten smittespredning ved fotball

Starten på fotballsesongen er utsatt, nå viser undersøkelser av danske elitespillere at det er ganske lav smitterisiko i fotballspillet.

Illustrasjonsfoto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

torgny@lomedia.no

Danske forskere ved Århus universitet har kommet fram til at det er liten smittespredning ved toppfotball. Forskerne har på bakgrunn av spillernes bevegelsesmønster «smittet» ulike spillere for å se hvordan smitten sprer seg. Bevegelsesmønsteret er hentet fra 14 ulike kamper i dansk eliteserie.

To meter i 15 minutter

Den danske Sundhedsstyrelsen regner med at man må være innenfor to meter i mer enn 15 minutter før man regner det for å være en relevant kontakt. Det er den samme smittefaren Folkehelseinstituttet tar utgangspunkt i.

Beregningene viser at spillere oppholder seg innenfor smitteavstand imellom 0 og 657 sekunder, som tilsvarer knapt 11 minutter, i løpet av en kamp. Gjennomsnittet var 1 minutt og 28 sekunder.

Bevegelsesmønsteret

– Hvis man antar, at flere spillere på banen er smittet, kan man som utgangspunkt gange resultatet tilsvarende opp, sier en av forskerne bak undersøkelsen Thomas Bull Andersen til det danske nettstedet Videnskap.dk som presenterer hele undersøkelsen i en omfattende artikkel.

Hvis det er to smittede spillere på banen gir det altså en gjennomsnittlig utsettelse for smitte på knappe tre minutter. Fire smittede spillere gir seks minutter og så videre.

Les også: Raja er ikke klar til å blåse i gang fotballen ennå

Ingen klemming

Undersøkelsen tar utgangspunkt i bevegelsesmønsteret hos elitespillere, og de antar derfor at smitterisikoen er lavere for spillere på lavere nivå der spillet ikke er så intenst og tempoet lavere.

En forutsetning for beregningen er at spillerne ikke klemmer hverandre når de jubler for scoring, at de ikke har felles garderobe og dusjer hjemme. For øvrig gjelder de samme forholdsregler som i resten av samfunnet når det gjelder håndvask og hoste i albuen.

En smittekilde som ikke er med i beregningen er bruk av hendene. Kast av ball ved innkast og utspill fra keeper gir en ekstra smitterisiko.

Nesten alle permittert

– Dette er positive signaler, men vi får overlate til fagfolkene i helsevesenet å avgjøre om det er trygt med oppstart, sier leder i Niso, Joachim Waltin. Niso er den fagforeningen for norske idrettsutøvere, og er et LO-forbund.

Joachim Walltin

Joachim Walltin

Leif Martin Kirknes

Han har fått med seg den danske undersøkelsen, men også sett at det er undersøkelser i Italia og Tyskland som viser at fotballspillere er mer utsatt for smitte på grunn av stor lungekapasitet. Av Nisos medlemmer er nå flertallet av fotballspillerne permittert, mens neste alle ishockey- og håndballspillerne ble permittert da sluttspillene ble avlyst.

– Spillerne har lyst til å komme i gang, og være mest mulig i aktivitet, men vi må også være sikker på at det er trygt sier Walltin til FriFagbevegelse.

Undersøkelsen er gjennomført av Nikolas S. Knudsen og Manuel M. Thomasen i samarbeid med lektor Thomas Bull Andersen fra Institut for Folkesundhed – Idræt ved Aarhus Universitet.

Annonse
Annonse