JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa

De som er hardest rammet av krisa har minst i oppsparte midler

Mange av lønnstakerne som ble hardest rammest av koronakrisa er også de som i minst grad kan benytte seg av oppsparte midler, viser ny statistikk.
Overnattingsvirksomhet er blant de hardest rammede av koronakrisa. Mange ansatte i denne næringa har lite i oppsparte midler.

Overnattingsvirksomhet er blant de hardest rammede av koronakrisa. Mange ansatte i denne næringa har lite i oppsparte midler.

Håvard Sæbø

ida.bing@lomedia.no

Mange av lønnstakerhusholdningene som ble sterkest rammet av nedstengningen av økonomien under koronakrisa, er de som i minst grad kan tære på oppsparte midler, ifølge ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå.

SSBs analyser viser at det gjelder mange ansatte i kriserammede næringer og yrker med lave lønninger.

De som har en liten buffer å tære på når en krise gir inntektsbortfall, er husholdninger med mindre enn én månedsinntekt stående i banken.

Ifølge SSB gjelder dette 573.000 – eller 24 prosent – av alle husholdningene.

Ansatte i overnatting og servering har minst i buffer, viser tallene.

Disse er hardest rammet

Overnattings- og servicevirksomhetene er blant de hardest rammede næringene, hvor mange er permitterte som følge av koronakrisa.

Næringen sysselsetter om lag 100.000 personer, ifølge SSB.

34 prosent har mindre enn én månedsinntekt stående på konto, og 22 prosent har mer enn seks måneders inntekt.

Deretter følger næringen forretningsmessig tjenesteyting, med blant annet utleie av arbeidskraft, reisebyråer og reisearrangørvirksomhet, som også er hardt rammet av koronasituasjonen.

Les også: Regjeringen venter med reiser til Europa – svarte utsikter for hotell- og reiseliv

Ifølge SSB har 68.000 husholdninger sine hovedinntekter fra næringen, og også her har 34 prosent mindre enn én månedsinntekt på konto.

Også transportnæringa er hardt rammet, peker SSB på, hvor det jobber mange som har lite å åg på økonomisk: Av 86.000 husholdninger hadde 30 prosent mindre enn én månedsinntekt i buffer.

1,2 personer mindre enn en månedsinntekt

Hver husholdning består i gjennomsnitt av 2,1 personer, og med dette tallet til grunn har SSB regnet på at 1,2 millioner mennesker tilhørte en husholdning med under en månedsinntekt stående på konto.

Dette gjelder mange ansatte i kriserammede næringer og yrker med lave lønninger.

For de 1,2 million personene kan det derfor bli merkbart hvis deler av inntekten faller bort som følge av koronakrisa, påpeker SSB.

Om lag 25 prosent av dem har mindre enn en månedsinntekt stående.

Prognoser viser at ledighetstallene kan bli høye i flere år fremover. Koronapandemien kan gå utover husholdningenes inntekter på sikt, peker SSB på.

Annonse

Flere saker

Annonse