JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen - nye reiseråd

Regjeringen venter med reiser til Europa – svarte utsikter for hotell- og reiseliv

Hotell- og reiselivsbransjen kommer til å slite gjennom sommeren. Norske turister kan berge noe av omsetningen, men høsten ser kritisk ut. Nå er Virke og Fellesforbundet bekymret for ansatte i næringen.
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, er skuffet over regjeringens forsiktige grenseåpning.

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, er skuffet over regjeringens forsiktige grenseåpning.

Leif Martin Kirknes

ida.bing@lomedia.no

Regjeringen la fredag ettermiddag fram nye reiseråd, og informasjon om åpning av virksomheter og aktiviteter i forbindelse med koronakrisa.

Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen åpner for reiser til alle nordiske land fra 15. juni, dersom regionen det reises til har et akseptabelt smittenivå.

Per i dag er det kun Gotland i Sverige som oppfyller kriteriene, i tillegg til at København i Danmark har egne restriksjoner.

– Jeg er klar over at dette er en stor skuffelse for mange, at det ikke åpnes for reiser i hele Sverige, men det er like kriterier for alle landene i Norden, sa statsministeren og la til:

– Mange mener vi må åpne enda mer, til for eksempel Tyskland, som har et tilnærmet smittenivå som oss. Men vi må gå skrittvis fram for å sikre at smitten ikke blusser opp igjen, og antallet mennesker som krysser grensene betyr mye for kontrollnivået på smitten, sa statsministeren under fredagens pressekonferanse.

– Det er skuffende og overraskende at regjeringen ikke åpner for flere land enn Norden. Når myndighetene velger å stenge grensene, stenger de butikken til alle som lever av internasjonalt reiseliv og utenlandske turister, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke til FriFagbevegelse.

Venter for lenge

Horneland Kristensen er tydelig på at regjeringen burde ha vurdert å åpne opp for reise til flere land med lik smittesituasjon, som for eksempel Tyskland.

– Regjeringen har lagt til grunn noen kriterier, som de også bør legge til grunn for en raskere gjenåpning av Europa, sier Kristensen og påpeker at reiselivsnæringen kommer til å slite.

Ikke før 20. juli skal regjeringen gjøre nye vurderinger på reise til nærliggende land i Europa.

Virke-sjefen mener det er å vente for lenge. EU er langt mer offensiv enn regjeringen, og områder må åpnes opp ettersom det er forsvarlig etter smittevernsensyn, mener han. Hvis ikke risikerer Norge å ligge etter Europa, peker Virke-sjefen på.

– Følger regjeringen de samme kriteriene, burde de ha mulighet i løpet av de neste 14 dagene til å åpne opp mer.

Han legger til:

– Vi er avhengig av å få det internasjonale reiselivet i gang igjen. Det er lenge til vi har en situasjon med et så høyt aktivitetsnivå at arbeidsplassene i reiselivet og kultursektoren er reddet.

– Når det gjelder reiselivet, så er vi bekymret. Dette handler om 170.000 arbeidstakere, som omsetter for 195 milliarder, så dette er ingen liten næring. Det handler om mange bedrifter og arbeidstakere over hele landet som må sikres, legger han til.

Les også: Hotellansatte Corazon fikk nettmøte med kronprinsparet: – De ville vite hvordan jeg hadde det

Ser svart ut

– Hele reiselivet har en kjempeutfordring. Noen deler av reiselivet vil kunne få en relativt grei sommer, fordi det er plasser nordmenn ønsker å reise til, men det er andre deler av næringen som er avhengig av konferansetrafikk og gjester fra utlandet, sier forbundssekretær i Fellesforbundet Clas Delp til FriFagbevegelse.

Delp, som representerer medlemmer i hotell- og reiselivsbransjen, sier at det nå handler om å sikre arbeidsplasser.

– Mange i bransjen ser nå at de får bookinger i sommer, men det er helt svart igjen i august. Vi er avhengig av at vi får inn bookinger i høst, understreker han.

Delp viser til at kompensasjonsordngen for bedrifter ikke treffer bransjen like godt, og at det er mer avgjørende at dagpengeperioden forlenges.

– Bedriftene er i utgangspunktet ikke ute etter kompensasjon, men å få gjestene tilbake. For nå ser det såpass mørkt ut, at vi er redd det vil komme oppsigelser til høsten.

Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet, ber norske bedrifter booke konferanser til norske hoteller etter sommeren. Aktivitetsnivået er det viktigste nå, sier han.

Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet, ber norske bedrifter booke konferanser til norske hoteller etter sommeren. Aktivitetsnivået er det viktigste nå, sier han.

Jan-Erik Østlie

– Både arbeidsgivere og arbeidstakersiden er enige om at man trenger en forlenget dagpengeperiode for å overleve nå, legger han til.

Norsk næringsliv må booke seg inn

Til tross for at næringen er avhengig av reise fra utlandet, forstår Delp at grensene må åpnes gradvis opp:

– Alle vil jo ha sine ansatte tilbake på jobb, men det er jo slik at smitten oppsto i Norge fordi noen hadde vært i utlandet og tatt med smitten hjem. Å trå feil vil få store konsekvenser.

Likevel haster det nå med å holde aktiviteten oppe. Det kan imidlertid norske bedrifter og næringsliv være med på å sikre, så lenge grensene er stengt.

Regjeringen la også fram at det fra 15. juni er lov til å samle 200 personer. Det mener Delp kan bidra til å få opp aktivitet.

– Dette handler om at medlemmene får vite om det er jobb til dem i høst eller ikke. Derfor er det også en de av dugnaden i Norge at næringsliv og organisasjoner tar i bruk hotellene og restaurantene, sier Delp.

Koronaen stenger ned Hotell-Norge: – Det var som å slå av bryteren

– Jeg har snakket med hotelldirektører som sier at det er store bedrifter som ikke skal ha arrangementer i land tid fremover. Men dette betyr mye for folk i bransjen, å ved å booke inn arrangementer nå i høst gir det et kjempeviktig bidrag til å holde aktiviteten oppe, legger han til.

Må beholde støtteordninger

– Avklaringen om 200 personer på arrangementer er viktig, og det gjør at mange arrangører nå kan planlegge for begrenset drift i sommer og høst. Samtidig vil det være krevende for mange å drive lønnsomme arrangementer med 200 personer, og derfor må støtteordningene treffe, og vi trenger en avklaring på når virksomhetene kan gå tilbake til ordinær drift, sier Ivar Horneland Kristensen.

– Så lenge myndighetene holder områder i bransjen nedstengt, så må støtteordningene opprettholdes, legger Virke-sjefen til.

Annonse
Annonse