De vil ha menn på banen mot trakassering
– Det er feil at det er de som opplever trakassering og overgrep som også har ansvaret for å si fra, mener Jonas Bals og Jens Knapstad.
Jonas Bals og Jens Knapstad står bak oppropet mot seksuell trakassering i fagbevegelsen.
Martin Guttormsen Slørdal
helge@lomedia.no
– Slik kan vi ikke ha det. Derfor vil vi – mannlige ansatte og tillitsvalgte i fagbevegelsen – si klart ifra om at vi vil ta et tydeligere og større ansvar for å forhindre trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet og overgrep, sier LO-rådgiver Jonas Bals til frifagebevegelse.no.
Tirsdag hadde han sin første dag i sin nye jobb som rådgiver i LO. Oppropet på Facebook som han flagget rett før jul, har samlet over 650 underskrifter på nett kun basert på Jungeltelegrafen.
• Sentral LO-ansatt permittert på grunn av varslinger om trakassering
Fikk ideen
Sammen med Jens Knapstad i Handel og Kontor står han bak oppropet «Opprop mot seksuell trakassering i fagbevegelsen – blant gutta». Det startet med at Bals la ut en tekst på Facebook. Så spurte Knapstad, som 1. mars blir kollega med Bals som LO-rådgiver, om det ikke var lurt med et opprop.
Oppropet er en direkte reaksjon på oppropet #ikketilforhandling.
– Det er helt urimelig at de som opplever trakassering ikke bare er de som skal varsle om det og si fra, men også ta hele kampen, poengterer Bals.
– Derfor vil vi si til våre kvinnelige fagforeningskamerater at vi vil kjempe denne kampen sammen med dem. Det krever stort mot å varsle og å si fra. Forhåpentligvis blir det litt lettere når man ser at vi er mange og at vi står sammen, sier Bals.
– I fagbevegelsen har vi tradisjon for å stå sammen. Det får vi bare til dersom alle opplever fellesskapet som kameratslig, likestilt og trygt. Dessverre er det mange som opplever det motsatte, og som derfor kvier seg for å delta på ulike arrangementer og kurs, skrev Bals i sin tekst.
Initiativtakerne mener et av de største hindrene mot at #ikketilforhandling og #metoo skal føre til varige endringer til det bedre, er troen på at den oppførselen og ukulturen som nå avdekkes er uunngåelig.
• Håper #metoo-kampanjen vil føre til holdningsendring – også i fagbevegelsen
Kan endres
– Kultur kan endres, og trakassering, både i sine rå og sine mildere former, kan begrenses og stanses. Men det krever at også vi menn står opp og sier fra når kollegaer går over streken. Vi vil ikke stå og se på at våre kvinnelige kamerater blir behandla dårlig. Sammen med dem skal vi sørge for at resultatet blir varige endringer til det bedre, mener Bals og Knapstad.
– Vi forplikter oss til å ta opp og skape bevisstgjøring rundt saken på jobb, på kurs og konferanse og andre arenaer i fagbevegelsen, arbeide for et arbeidsmiljø uten krenkende kommentarer og uønsket seksuell oppmerksomhet og si klart fra og slå ned på og uakseptable episoder og atferd som rammer andre, legger de til.
For ordens skyld: Det er blitt et tema på Facebook i forhold til en kobling med Trond Giske-saken i Arbeiderpartiet. Jonas Bals er klar på at det ikke har noe med Giske-saken å gjøre i det hele tatt.
• Her forteller kvinner i fagbevegelsen om hvordan de ble seksuelt trakassert
• Følg oss på Facebook
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside