JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LO raste mot mange av forslagene som arbeidstidsutvalget la fram for to år siden. Nå skal regjeringen se på utvalgets anbefalinger.

LO raste mot mange av forslagene som arbeidstidsutvalget la fram for to år siden. Nå skal regjeringen se på utvalgets anbefalinger.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Den nye regjeringen åpner for lengre arbeidsdager og at færre ansatte skal få betalt for overtid

Den nye regjeringen vil omstille Norge. Nye arbeidstider kan bli en del av dette.


15.01.2018
13:51
21.08.2023 17:14

yngvil@lomedia.no

De tre partiene som nå skal danne regjering sammen, åpner for helt nye arbeidstider og kutt i overtidstillegg for lange arbeidsdager.

Regjeringen åpner for følgende:

• Lengre arbeidsdager i enkelte perioder, og avspasering i andre perioder.

• Ingen overtidstillegg for ekstra lange arbeidsdager, hvis de avspaseres. I dag er det tillegg for ekstratimene, selv om de avspaseres.

• En stor gruppe ansatte i «delvis uavhengig stilling» vil ikke få rett til overtidstillegg.

• Sjefen kan gå rett til den ansatte og be henne jobbe ekstra lange dager i perioder. I dag må de lengste skiftene avtales med tillitsvalgte.

Alle disse forslagene ble lagt fram av arbeidstidsutvalget i januar for to år siden. Kritikken haglet fra fagbevegelsen.

LO mente det var tydelig at fagbevegelsen ikke var representert med noen i utvalget.

Samme år sendte regjeringen innstillingen fra utvalget på høring. Så ble de aller fleste forslagene lagt i en skuff.

Nå skal den nye regjeringen børste støvet av de kontroversielle forslagene, ifølge erklæringen Høyre, FrP og Venstre la fram på Jeløya i går.

Les hva arbeidsgiverne og LO mener om anbefalingene fra Arbeidstidsutvalget

LO var ikke med

Arbeidstidsutvalget med elleve ekspertmedlemmer ble ledet av Karen Helene Ulltveit-Moe. Verken LO, NHO eller andre arbeidstaker- eller arbeidsgiverorganisasjoner var med.

Noen av forslagene sto hele utvalget bak. Andre var det utvalgets flertall som foreslår.

Her er noen av de viktigste anbefalingene som Høyre-FrP-Venstre-regjeringen sier den skal se på:

For deg som jobber skift eller turnus (hver fjerde arbeidstaker i Norge) foreslår utvalget flere endringer:

Forslagene gjelder:

• Gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid.

• Arbeidsfri

• Utarbeidelse av turnus og skiftplaner

Andre forslag omhandler følgende:

• Arbeidstakere i «delvis uavhengig stilling».

• Petroleumssektoren.

Gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid

Reglene som gjelder i dag:

• I dag må arbeidsgiver avtale bruk av gjennomsnittsberegning enten med tillitsvalgt eller arbeidstaker.

• Gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid ved individuell avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver: Alminnelig arbeidstid må ikke overstige 10 timer i løpet av 24 timer og 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnes over åtte uker, men den alminnelige arbeidstiden må ikke være mer enn 50 timer i noen enkelt uke.

• Gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid ved lokal avtale med tillitsvalgt i virksomhet bundet av tariffavtale: Alminnelig arbeidstid kan ikke overstige 12,5 timer i løpet av 24 timer, og 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker, men den alminnelige arbeidstiden må ikke overstige 54 timer i noen enkelt uke.

Få nyhetsbrevet vårt her

Forslag fra arbeidstidsutvalget:

Arbeidstidsutvalget mener arbeidsgiver kan bestemme mer selv, uten å måtte gjøre avtale med tillitsvalgte eller ansatt.

• Arbeidsgiver kan uten å avtale med verken tillitsvalgt eller arbeidstakere bestemme følgende om gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid:

• Skal ikke overstige 10 timer i løpet av 24 timer.

• Skal ikke overstige 48 timer i løpet av 7 dager.

(Det er det samme som arbeidsgiver i dag kan avtale med arbeidstaker, men mindre enn det arbeidsgiver kan avtale med tillitsvalgt.)

• Skal i løpet av fire uker ikke bli lenger enn 38 eller 36 timer i uka (følger av reglene i §10-4).

• Forslaget innebærer at rammene for hva arbeidsgiver kan bestemme uten avtale er strengere enn rammene for det som kan avtales.

Daglig arbeidsfri

Reglene som gjelder i dag:

• Arbeidstaker skal ha minst 11 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 timer, men arbeidsgiver kan avtale med lokal tillitsvalgt i virksomhet med tariffavtale om unntak fra regelen. Arbeidsfri skal ikke være kortere enn 8 timer i løpet av 24 timer ved slik avtale.

Forslag fra arbeidstidsutvalget:

• Arbeidsgiver kan bestemme at den daglige arbeidsfrie perioden settes ned til 9 timer – uten å inngå avtale med verken arbeidstaker eller tillitsvalgte. Det skal settes et tak for antall kortere hvile som er mulig for den enkelte arbeidstaker i løpet av en gitt periode

• Følg oss på Facebook

Andre forslag:

Arbeidstaker i delvis uavhengig stilling

• Stillingskategorien «delvis uavhengig stilling» fins ikke i dag.

• Ansatte med ledende eller særlig uavhengig stilling er unntatt nesten alle arbeidstidsbestemmelsene.

• Arbeidstidsutvalget mener det er behov for at arbeidstakere som har en stilling der de har reell innflytelse over egen arbeidssituasjon, men i mindre grad enn arbeidstakere med særlig uavhengig stilling, skal kunne unntas fra de fleste arbeidstidsbestemmelsene, derav forslaget om «delvis uavhengig stilling».

• Denne gruppa vil være unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene med unntak av §10-2 første, andre og fjerde ledd og §10-7.

• Ha en samlet ukentlig arbeidstid (alminnelig arbeidstid pluss overtid) som ikke kan overstige 48 timer i gjennomsnitt over 16 uker.

• Ha minimum 8 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 timer.

• Utvalgets flertall mener at bruk av stillingskategorien «delvis uavhengig» må avtales mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.

Petroleumssektoren

• Forskrift om arbeidsmiljø og arbeidstid for petroleumssektoren fastsetter at en arbeidsfri periode mellom to perioder offshore skal ha en varighet på minst en tredel av den sist avsluttede perioden. For eksempel: Jobber du tre dager offshore, må du være på land én dag før du får reise ut igjen. Dette kalles en-tredjedelsregelen.

• Utvalget foreslår at en-tredjedelsregelen endres slik at det blir mulig med en mer effektiv utnyttelse av arbeidskraften, samtidig som regelen fortsatt vil fungere for arbeidstakere uten tariffavtale.

• Flertallet mener dette kan gjøres ved å bestemme at en-tredjedelsregelen ikke skal gjelde for arbeidstakere som har en arbeidstidsordning som samlet sett gir et bedre vern.

Og natta er allerede blitt «kortere»

En av anbefalingene til utvalget gjorde regjeringen noe med. I juli i fjor ble arbeidsmiljøloven endret slik at

jobbing mellom klokka 21-23 ikke lenger skal regnes som nattarbeid.

Det tolket Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes som et angrep på tariffavtalene, noe både NHO, Spekter og Virke tilbakeviste.

– Det dette egentlig handler om, er å få ned kostnadene på nattarbeid, sa Sundnes til fagbladet HK-Nytt i fjor.

– Regjeringen senker terskelen for nattarbeid i loven. Det vil garantert øke presset på tariffavtalene. I alle fall vil utviklingen av tariffavtalene stagnere. Vi kan bli møtt med dette allerede i tariffoppgjøret i 2018, sa Sundnes.

Regjeringen endret arbeidstidsreglene. Det som var nattarbeid er blitt kveldsarbeid

Les også disse sakene:

Dette må du vite om arbeidstidsutvalget

NTL: Dårligere vern med forslagene fra arbeidstidsutvalget

Frykter offshorearbeidere må jobbe to måneder i strekk

15.01.2018
13:51
21.08.2023 17:14



Mest lest

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerne Rita og Morten mister tilleggspensjonen AFP: – Dette er så bittert

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle av med tidligpensjon: – Kroppen blir utslitt

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på sykefraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Slik gikk Lene og Vegard opp til sammen 120.000 kroner i lønn

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

LO sier ikke ja til pensjonsalder på 70 år. Dette har de gått med på

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

Pensjonsprotest: – Sju partier har valgt å kaste hele det arbeidende folk under bussen

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Flytter fra rottene i Postgirobygget – de har til og med fått navn

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Gorm Kallestad / NTB

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene


Flere saker