JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den nye regjeringen åpner for lengre arbeidsdager og at færre ansatte skal få betalt for overtid

Den nye regjeringen vil omstille Norge. Nye arbeidstider kan bli en del av dette.
LO raste mot mange av forslagene som arbeidstidsutvalget la fram for to år siden. Nå skal regjeringen se på utvalgets anbefalinger.

LO raste mot mange av forslagene som arbeidstidsutvalget la fram for to år siden. Nå skal regjeringen se på utvalgets anbefalinger.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

yngvil@lomedia.no

De tre partiene som nå skal danne regjering sammen, åpner for helt nye arbeidstider og kutt i overtidstillegg for lange arbeidsdager.

Regjeringen åpner for følgende:

• Lengre arbeidsdager i enkelte perioder, og avspasering i andre perioder.

• Ingen overtidstillegg for ekstra lange arbeidsdager, hvis de avspaseres. I dag er det tillegg for ekstratimene, selv om de avspaseres.

• En stor gruppe ansatte i «delvis uavhengig stilling» vil ikke få rett til overtidstillegg.

• Sjefen kan gå rett til den ansatte og be henne jobbe ekstra lange dager i perioder. I dag må de lengste skiftene avtales med tillitsvalgte.

Alle disse forslagene ble lagt fram av arbeidstidsutvalget i januar for to år siden. Kritikken haglet fra fagbevegelsen.

LO mente det var tydelig at fagbevegelsen ikke var representert med noen i utvalget.

Samme år sendte regjeringen innstillingen fra utvalget på høring. Så ble de aller fleste forslagene lagt i en skuff.

Nå skal den nye regjeringen børste støvet av de kontroversielle forslagene, ifølge erklæringen Høyre, FrP og Venstre la fram på Jeløya i går.

Les hva arbeidsgiverne og LO mener om anbefalingene fra Arbeidstidsutvalget

LO var ikke med

Arbeidstidsutvalget med elleve ekspertmedlemmer ble ledet av Karen Helene Ulltveit-Moe. Verken LO, NHO eller andre arbeidstaker- eller arbeidsgiverorganisasjoner var med.

Noen av forslagene sto hele utvalget bak. Andre var det utvalgets flertall som foreslår.

Her er noen av de viktigste anbefalingene som Høyre-FrP-Venstre-regjeringen sier den skal se på:

For deg som jobber skift eller turnus (hver fjerde arbeidstaker i Norge) foreslår utvalget flere endringer:

Forslagene gjelder:

• Gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid.

• Arbeidsfri

• Utarbeidelse av turnus og skiftplaner

Andre forslag omhandler følgende:

• Arbeidstakere i «delvis uavhengig stilling».

• Petroleumssektoren.

Gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid

Reglene som gjelder i dag:

• I dag må arbeidsgiver avtale bruk av gjennomsnittsberegning enten med tillitsvalgt eller arbeidstaker.

• Gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid ved individuell avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver: Alminnelig arbeidstid må ikke overstige 10 timer i løpet av 24 timer og 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnes over åtte uker, men den alminnelige arbeidstiden må ikke være mer enn 50 timer i noen enkelt uke.

• Gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid ved lokal avtale med tillitsvalgt i virksomhet bundet av tariffavtale: Alminnelig arbeidstid kan ikke overstige 12,5 timer i løpet av 24 timer, og 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker, men den alminnelige arbeidstiden må ikke overstige 54 timer i noen enkelt uke.

Få nyhetsbrevet vårt her

Forslag fra arbeidstidsutvalget:

Arbeidstidsutvalget mener arbeidsgiver kan bestemme mer selv, uten å måtte gjøre avtale med tillitsvalgte eller ansatt.

• Arbeidsgiver kan uten å avtale med verken tillitsvalgt eller arbeidstakere bestemme følgende om gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid:

• Skal ikke overstige 10 timer i løpet av 24 timer.

• Skal ikke overstige 48 timer i løpet av 7 dager.

(Det er det samme som arbeidsgiver i dag kan avtale med arbeidstaker, men mindre enn det arbeidsgiver kan avtale med tillitsvalgt.)

• Skal i løpet av fire uker ikke bli lenger enn 38 eller 36 timer i uka (følger av reglene i §10-4).

• Forslaget innebærer at rammene for hva arbeidsgiver kan bestemme uten avtale er strengere enn rammene for det som kan avtales.

Daglig arbeidsfri

Reglene som gjelder i dag:

• Arbeidstaker skal ha minst 11 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 timer, men arbeidsgiver kan avtale med lokal tillitsvalgt i virksomhet med tariffavtale om unntak fra regelen. Arbeidsfri skal ikke være kortere enn 8 timer i løpet av 24 timer ved slik avtale.

Forslag fra arbeidstidsutvalget:

• Arbeidsgiver kan bestemme at den daglige arbeidsfrie perioden settes ned til 9 timer – uten å inngå avtale med verken arbeidstaker eller tillitsvalgte. Det skal settes et tak for antall kortere hvile som er mulig for den enkelte arbeidstaker i løpet av en gitt periode

• Følg oss på Facebook

Andre forslag:

Arbeidstaker i delvis uavhengig stilling

• Stillingskategorien «delvis uavhengig stilling» fins ikke i dag.

• Ansatte med ledende eller særlig uavhengig stilling er unntatt nesten alle arbeidstidsbestemmelsene.

• Arbeidstidsutvalget mener det er behov for at arbeidstakere som har en stilling der de har reell innflytelse over egen arbeidssituasjon, men i mindre grad enn arbeidstakere med særlig uavhengig stilling, skal kunne unntas fra de fleste arbeidstidsbestemmelsene, derav forslaget om «delvis uavhengig stilling».

• Denne gruppa vil være unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene med unntak av §10-2 første, andre og fjerde ledd og §10-7.

• Ha en samlet ukentlig arbeidstid (alminnelig arbeidstid pluss overtid) som ikke kan overstige 48 timer i gjennomsnitt over 16 uker.

• Ha minimum 8 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 timer.

• Utvalgets flertall mener at bruk av stillingskategorien «delvis uavhengig» må avtales mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.

Petroleumssektoren

• Forskrift om arbeidsmiljø og arbeidstid for petroleumssektoren fastsetter at en arbeidsfri periode mellom to perioder offshore skal ha en varighet på minst en tredel av den sist avsluttede perioden. For eksempel: Jobber du tre dager offshore, må du være på land én dag før du får reise ut igjen. Dette kalles en-tredjedelsregelen.

• Utvalget foreslår at en-tredjedelsregelen endres slik at det blir mulig med en mer effektiv utnyttelse av arbeidskraften, samtidig som regelen fortsatt vil fungere for arbeidstakere uten tariffavtale.

• Flertallet mener dette kan gjøres ved å bestemme at en-tredjedelsregelen ikke skal gjelde for arbeidstakere som har en arbeidstidsordning som samlet sett gir et bedre vern.

Og natta er allerede blitt «kortere»

En av anbefalingene til utvalget gjorde regjeringen noe med. I juli i fjor ble arbeidsmiljøloven endret slik at

jobbing mellom klokka 21-23 ikke lenger skal regnes som nattarbeid.

Det tolket Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes som et angrep på tariffavtalene, noe både NHO, Spekter og Virke tilbakeviste.

– Det dette egentlig handler om, er å få ned kostnadene på nattarbeid, sa Sundnes til fagbladet HK-Nytt i fjor.

– Regjeringen senker terskelen for nattarbeid i loven. Det vil garantert øke presset på tariffavtalene. I alle fall vil utviklingen av tariffavtalene stagnere. Vi kan bli møtt med dette allerede i tariffoppgjøret i 2018, sa Sundnes.

Regjeringen endret arbeidstidsreglene. Det som var nattarbeid er blitt kveldsarbeid

Les også disse sakene:

Dette må du vite om arbeidstidsutvalget

NTL: Dårligere vern med forslagene fra arbeidstidsutvalget

Frykter offshorearbeidere må jobbe to måneder i strekk

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse