Arbeidslivskriminalitet:
Denne bransjen omsetter for 200 svarte millioner kroner i året. Nå kan det bli oppvask
Handel og Kontor, Fellesforbundet og Virke Servicehandel starter fredag et prosjekt for å rydde opp i bilvaskebransjen. Målet er at alle skal få bilen ren med god samvittighet.
«Bærekraftig bilvask» er navner på prosjektet som skal rydde opp i bilvaskebransjen.
colourbox.com
helge@lomedia.no
Prosjektet «Bærekraftig bilvask» dras i gang med en paneldebatt på Youngstorget fredag, hvor blant annet LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg (Frp), Høyres arbeidspolitiske talsperson Heidi Nordby Lunde (H) og statssekretær i arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan (H), deltar.
På møtet vil arbeidslivpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Arild Grande utfordre statssekretæren på hvorfor regjeringen lar forslaget om en godkjennelsesordning for bilvaskebransjen tilsvarende renholdbransjen bare ligge i skuffen.
– Det er lenge siden Bransjerådet for bilvaskebransjen foreslo dette, men forslaget ligger godt plassert i en skuff hos regjeringen. Nå må forslaget opp av skuffen. Det haster med tiltak. Vi vet det vil være effektivt og er ingen grunn til å vente, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.
Regjeringen har ønsket en analyse av hvordan bransjen faktisk er. Derfor har dette tatt tid. Arbeiderpartiet støtter forslaget. Arild Grande er usikker på hvor mye tid man behøver å bruke på å utrede dette.
– Man trenger ikke veldig stor innsikt for å skjønne hvor viktig en slik godkjennelsesordning er. Får du en bilvask til 200 kroner, må det være noe som skurrer alvorlig. Det er ikke mulig med et seriøst arbeidsliv. Det er også et billig tiltak, som bare krever et par millioner kroner ekstra til Arbeidstilsynet, sier Arild Grande.
Les også: A-krimsenterne krever lovendring for å kunne gjøre en bedre jobb mot skurkene i arbeidslivet
Dystre tall
A-krimsenteret i Oslo og Akershus la denne sommeren fram en ny rapport om arbeidslivskriminalitet i bilvask/bilpleiebransjen. Funnene i rapporten er basert på tilsynsvirksomhet rettet mot bilvask/bilpleiebransjen i perioden juli til november 2019.
Totalt ble 37 virksomheter kontrollert.
Rapporten gir en dyster situasjonsbeskrivelse av tilstanden i den useriøse delen av det norske markedet for bilvask/bilpleie. Til tross for at bransjen har blitt hyppig kontrollert de siste årene, blir det fremdeles avdekket skatte- og avgiftsunndragelser, trygdebedrageri, brudd på arbeidsmiljøloven og ulovlig arbeid.
Noen av funnene:
• 38 prosent av virksomhetene underrapporterer omsetning til skattemyndighetene, og i tillegg ser vi manglende innberetning av kontantomsetning.
• Omtrent halvparten av virksomhetene er enten mistenkt for eller kan knyttes til bruk av ulovlig arbeidskraft.
• Hovedvekten av arbeidstakerne i Oslo og Akershus er utenlandske arbeidstakere, og flere kommer fra fattige og/eller krigsherjede land. Minst tre av virksomhetene utnytter rumenske arbeidere.
• Kontrollene avdekket, uten unntak, brudd på arbeidsmiljøloven med tilhørende forskrifter.
• Ved 57 prosent av virksomhetene var det manglende verneutstyr eller manglende bruk av verneutstyr hvor det har vært tilgjengelig.
200 svarte millioner
Bare på bilvask av personbiler er den svarte omsetningen på rundt 200 millioner kroner i året, ifølge et estimat bransjeprogrammet selv har gjort. I tillegg kommer tilleggstjenester som dekkskift og reparasjoner, som gjør at omsetningen i realiteten kan være enda høyere.
Prosjektet har også som mål å øke bevisstheten blant arbeidstakerne og arbeidsgiverne om fordelene ved et organisert arbeidsliv. Det skal motiveres til lokal dialog om organisering ved å peke på at et profesjonelt og ryddig forhold mellom arbeidsgiver- og takersiden også er viktig for å bli betraktet som en seriøs virksomhet.
I forlengelsen av lansering 21. august vil det bli gjennomført en forbrukerrettet kampanje for å minne forbrukerne om viktigheten av å vaske bilen i vaskehaller som tilfredsstiller de krav myndighetene har satt til alle virksomheter som tilbyr bilvask.