JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet:

Derfor fortsetter det «umulige» samarbeidet mellom Ap og Frp i Sandnes

– Personkjemi har vært viktig, sier Morten Borgli i Sandnes Frp om det utradisjonelle ekteskapet mellom de røde og mørkeblå i Sandnes.
Sandnes skal styres av en ordfører fra Arbeiderpartiet, Stanley Wirak (til høyre) og varaordfører fra Fremskrittspartiet, Morten Borgli (til venstre).

Sandnes skal styres av en ordfører fra Arbeiderpartiet, Stanley Wirak (til høyre) og varaordfører fra Fremskrittspartiet, Morten Borgli (til venstre).

Stein Roger Fossmo

Det røde og mørkeblå ekteskapet i gaukebyen er inne i sin tredje valgperiode, nå også med Forsand innenfor kommunegrensen. Ap og Frp har med Sp som tidligere, og har innlemmet et FNB (Folkeaksjonen nei til mer bompenger) som nær én av 10 Sandnes-innbyggere stemte på.

– Hadde dere tatt med FNB hvis dere hadde visst om bråket som skulle komme i partiet?

– Vel, det er ikke godt å si. Vi trengte ikke å gjøre det for å få flertall, men de fikk rundt 9 prosent av stemmene, og står for mye av det samme som oss om bompengene. Av og til blir det bråk i partier, men jeg ser på FNBs Sandnes-folk som ærlige og positive, og har tiltro til at de finner ut av problemene, sier ordfører Stanley Wirak til RA.

Fortsatt reduserte bompenger er nedfelt som eget punkt i den politiske plattformen (se undersak).

Spekulasjoner om et mulig Frp- og Høyre-samarbeid ble lagt døde kort tid etter at stemmene var talt opp, Wirak og Pål Morten Borgli tok hverandre i hånden, trygge på Sps fortsatte støtte.

p

Tilfeldig start

Ap-Frp-samarbeidet vakte stor nasjonal oppmerksomhet da det ble til i 2011, først som et valgteknisk samarbeid.

– Hvem som inviterte til samarbeid først, det vil jeg ikke si. Men Pål Morten var fødselshjelper, knegger Wirak.

– Samarbeidet kom til litt tilfeldig. Det vakte stor irritasjon da Høyre, KrF og Venstre den gangen ble enige om fordeling av ordfører og varaordfører, uten å ha flertall, og mens de samtidig forhandlet både med oss i Ap og med Frp, minnes Wirak.

Rundt klokken 07.00 fredag 16. september 2011 stakk Wirak og Borgli hodene sammen.

– Høyre hadde annonsert at de klokken 07.30 ville offentliggjøre hvem som ble varaordfører. Da sa jeg til Stanley: «Du må love å være en god ordfører, så skal jeg være med å bidra til det», minnes Borgli.

Valgvinner Norunn Østråt Koksvik (H) måtte levere fra seg ordførerkjedet. Frp og Ap fikk med SV, Pensjonistpartiet og Sp i en bred koalisjon.

SV har nå for lengst fått nok, og Pensjonistpartiet er også ute av flertallet, men Ap, Frp og Sp holder sammen, og det er ingen tvil om at Borgli og Wirak trives sammen i samme kontorfløy i det flunkende nye og staselige rådhuset.

– Personkjemi har vært viktig, påpeker Borgli.

Aksept i Oslo

– Har du fått mye pes fra Ap sentralt for å samarbeide med Frp?

– Absolutt ingenting. Og det er helt sant. I Oslo var det de som spurte forsiktig om «hva er nå dette», men partisekretær Raymond Johansen var klar: Det var en lokal beslutning som ikke skulle klandres, sier Wirak.

– Reaksjonene har vært litt blandet, men sentralt i Frp har jeg bare hørt positive ord, selv om det var mange i andre borgerlige partier som forsøkte å skape motstand, sier Borgli.

Konkurranseutsetting og eiendomsskatt

To vesentlige forutsetninger er uansett nedfelt i Sandnes, og står også svart på hvitt i den nye politiske plattformen som Frp, Ap og Sp er enige om: Konkurranseutsetting og eiendomsskatt er uaktuelt. (Ferske FNB har tatt forbehold på deler av den økonomiske politikken, men det har ingen praktisk konsekvens, i og med at Ap, Frp og Sp uansett har rent flertall, journ. anm.)

– Sandnes Ap har som Frp programfestet nei til eiendomsskatt. Det ingen store ideologiske forskjeller på Ap og Frp i lokalpolitikken, sier Wirak.

– Vi har hatt god tro på våre ansatte, som har gjort en så god og effektiv jobb at det ikke har vært noe å tjene på privatisering. Jeg tror også Frp lokalt ser at det ikke er noe å tjene på å stappe kommunale kroner i lommene på andre, legger han til.

Borgli legger vekt på at Ap og Frps velgere for en stor del kommer fra de samme sosiale lag av befolkningen.

– Mange av våre velgere kommer fra arbeiderklassen, de er helt vanlige folk. Sentralt har du helt andre skiller: Blått, rødt og sentrum. Lokalt handler det om lokale saker, sier Borgli.

p

– Ikke øst og vest

Wirak trekker fram handlekraft, utålmodighet og stor vilje til å få ting til å skje raskt som typiske Sandnes-kjennetegn.

– Dette er nok trekk typiske for en relativt ung by, og en tidligere ren industriby, uten de store motsetningene i befolkningen. Vi har ingen østkant og vestkant, ulike klasser bor i samme boområder. Og den gode kremmerånden er typisk for Sandnes, sier Ap-ordføreren.

Det graves mye på Ruten og i Vågen om dagen. «Gravemaskiner er vekst, utvikling, og godt at det skjer noe», sier Wirak. «Helt fantastisk. Utvikling og skatteinntekter», sier en Borgli som småkald hadde sikksakket seg mellom sperringer fra Ruten til nytt kommunehus.

Streng økonomisk styring

Duoen er uansett klare på at det blir trangt økonomisk også i tiden som kommer. Den politiske plattformen slår fast at gjelden per innbygger ikke skal økes mer enn den allerede er.

– Mye av de politiske diskusjonene framover kommer til å stå om tempo i utbygging av nye skoler og framdriften i sentrumsutviklingen, sier Borgli.

– Det har vært en tøff kommuneøkonomi en stund, og det er noen som har ønsket å gi mer gass enn andre, men det er jeg som har vært den «gjerrige», ifølge Wirak.

Artikkelen sto på trykk i Rogalands avis 20.9.2019.

Den politiske plattformen:

Utdrag fra politisk plattform:

«Partiene er enige om å ikke innføre eiendomsskatt på bolig, hytter og næring. Nåværende skattlegging slik den praktiseres av Forsand for kraftanlegg videreføres i hele kommunen».

«Partiene er enige om at en skal være restriktive med å øke netto gjeld per innbygger».

«Det forutsettes at kommunes egne ansatte driver tjenestene så godt og effektivt at konkurranseutsetting/privatisering ikke er naturlig. Samarbeid med ideelle organisasjoner og arbeidsmarkedsbedrifter videreutvikles».

«Kommunen skal videreutvikle en heltidskultur».

«Det skal føres en restriktiv politikk på jordvern. Dyrka mark skal som en hovedregel ikke legges inn for nedbygging i framtidige kommuneplaner til utbyggingsformål».

«Partiene er enige om å arbeide for å redusere bompengetrykket. Nåværende «ordføreravtale» legges til grunn.»

Annonse
Annonse