JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonsavtalen

Derfor trakk Rødt seg fra pensjonsforliket på målstreken

Rødts holdning til pensjonsforliket var ukjent helt fram til pressekonferansen i Vandrehallen.
Mimir Kristjánsson står fullt og helt bak Rødts nei til pensjonsavtalen.

Mimir Kristjánsson står fullt og helt bak Rødts nei til pensjonsavtalen.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Rødts representant i arbeids- og sosialkomiteen, Mímir Kristjánsson, bekrefter overfor FriFagbevegelse at Rødt deltok i forhandlingene, og vurderte det endelige resultatet før de tok avgjørelsen.

– Vi var med på forhandlingene til siste slutt, fordi vi opplevde det som konstruktive forhandlinger der bevegelsen gikk i vår retning. Vi var i tvil, men måtte veie opp politiske hensyn og endte til slutt med å si nei. Prosessen i vårt parti endte med det, sier Mímir Kristjánsson til FriFagbevegelse.

Hovedårsaken til at det ble nei, var den økte pensjonsalderen, som Kristjánsson mener er en dårlig løsning for vanlig arbeidsfolk.

Ny pensjon: Økes med nesten 30.000 kroner

Roser prosessen

Først etter pressekonferansen sendte Rødt ut en pressemelding hvor de forklarte hvorfor partiet uteble fra enigheten.

– Det kommer mange forbedringer ut av dette, sammenlignet med utgangspunktet. Vi kunne stilt oss bak mye av det som ligger i avtalen. Men en forutsetning for avtalen var å godta forslaget til økt pensjonsalder. Det kunne ikke Rødt gå med på, poengterer Rødt-politikeren.

Slitermodellen som avtalen gikk inn for, og som LO tar som en stor seier, ligger tett opp til Rødts opprinnelige initiativ.

Derfor støttet Rødt innføringen av en sliterpensjon.

– Derfor var det heller ikke et lett valg å bryte forhandlingene, skriver Rødt i pressemeldingen.

– Pensjonsreformen fra 2009 legger opp til at folk som har jobbet hardt og slitt ut kroppen må stå lenger i jobb for ikke å straffes hardt økonomisk. Rødt kan ikke være med på å forsterke dette med den økte pensjonsalderen det legges opp til, heter det i pressemeldingen.

Med til målstreken

Saksordfører for pensjonsmeldingen i arbeids- og sosialkomiteen, Tuva Moflag (Ap), bekrefter overfor FriFagbevegelse at Rødt var med på forhandlingene hele veien, før de trakk seg helt på tampen.

Hun håper Rødt kan være med neste gang.

– Vi har hatt konstruktive samtaler med Rødt helt fram til målstreken. Men til slutt valgte de å stille seg utenfor avtalen, bekrefter hun overfor FriFagbevegelse.

Moflag mener mange av kravene som Rødt selv har kommet med, er tatt inn i avtalen.

Blant annet sliterordningen, som Rødt selv har fremmet et forslag om på samme nivå som resultatet ble.

– Rødt har hatt en bekymring for økning i aldersgrensen. Der har vi fått inn en evaluering etter 10 år. Mange av de momentene Rødt har tatt opp, er endret i den endelige avtalen. Slik sett er det litt rart at det ikke var mulig for Rødt å være med på dette. Men de vurderingene må de selvsagt ta selv, sier Tuva Moflag.

Annonse
Annonse