JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politikk og økonomi

Dette betyr revidert budsjett for lommeboka

I regjeringens reviderte budsjett bidrar norgespris og kutt i elavgiften til lavere strømpris. Men KS frykter dyrere kollektivreiser.
Finansminister Jens Stoltenberg på vei til pressekonferanse om revidert statsbudsjett.

Finansminister Jens Stoltenberg på vei til pressekonferanse om revidert statsbudsjett.

Cornelius Poppe/NTB

Saken oppsummert

marius.helge.larsen@ntb.no

Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) la torsdag fram revidert nasjonalbudsjett, som er en oppdatering av årets statsbudsjett.

Regjeringen har i forkant varslet at det blir få store grep i oppdateringen.

– Det viktigste med dette reviderte budsjettet er å holde orden i norsk økonomi. Da kan vi bidra til at prisstigningen fortsatt går ned, slik at lønningene fortsatt kan vokse mer enn prisene og holde arbeidsløsheten lav, sa finansminister Jens Stoltenberg til NRK torsdag morgen.

Indirekte vil pengebruken til regjeringen kunne påvirke renter og prisvekst, og på den måten slå inn på vanlige folks lommebok.

I det reviderte budsjettet økes støtten til Ukraina med 50 milliarder kroner, og dette er penger som brukes utenfor landet og dermed ikke påvirker norsk økonomi.

Ser man bort fra Ukraina-støtten, er oljepengebruken den samme som i statsbudsjettet som ble vedtatt før jul.

Norgespris

Det kanskje viktigste direktegrepet regjeringen kommer med for privatøkonomien er norgesprisen på strøm.

Den trer i kraft 1. oktober.

Da kan folk velge en fast strømpris på 40 øre per kilowattime gjennom hele året for hus og hytter. I tillegg kommer moms, strømselskapets påslag og nettleie.

Forbruket som dekkes av norgespris, er begrenset til 4000 kWh i måneden for boliger og 1000 kWh for hytter. Gjennomsnittlig månedlig strømforbruk for husholdninger er 1308 kilowattimer.

Kutt i elavgift

Regjeringen foreslår også et kutt i elavgiften med 4,4 øre per kWh fra 1. juli. For en husholdning med et årlig strømforbruk på 15.000 kWh vil dette redusere nettleien med 825 kroner i året, ifølge regjeringen.

– Det vil dempe kostnadsøkninger for husholdninger og bedrifter som følge av nødvendige investeringer i strømnettet, opplyser regjeringen.

Regjeringen tar også sikte på å fjerne Enova-avgiften fra neste år. Den er på 1 øre per kWh.

Egentlig hadde regjeringen lovet å kutte momsen på nettleie 25 til 15 prosent fra 1. juli, men dette ble droppet.

– Redusert elavgift gir samme virkning for husholdningene som redusert merverdiavgift, men gir i tillegg flere husholdninger i nord og store deler av næringslivet lavere kostnader, sier Stoltenberg.

Dyrere buss?

Samtidig med revidert nasjonalbudsjett legger regjeringen også fram kommuneproposisjonen for neste år.

Der foreslår regjeringen å gi kommuner og fylkeskommuner mellom 4,2 og 4,9 milliarder kroner mer neste år.

Kommuneorganisasjonen KS mener at dette er høye beløp som hilses velkommen, men de minner om at kommunal sektor allerede står i en krevende situasjon – hvor flere fylkeskommuner vurderer kutt og prisøkning på kollektivtransport.

Og det kommer ingen penger til å bøte på dette i revidert nasjonalbudsjett.

– Regjeringen vender det døve øret til varselropene fra KS og fylkeskommunene. Dyrere kollektivreiser og kutt i rutetilbudet er ikke til å unngå med dette budsjettopplegget, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS.

Høy lønnsvekst, fallende prisvekst

I det reviderte budsjettet kommer regjeringen også med nye prognoser for de økonomiske utsiktene.

Der anslår regjeringen at prisveksten på ting folk kjøper, vil fortsette å avta framover.

– Men selv om prisveksten er på vei ned, kan det fortsatt komme midlertidige oppsving i veksttakten, skriver regjeringen.

Den påpeker også at prisene på husleie og matvarer allerede har steget mye den siste tiden.

Regjeringen anslår også at folk vil kunne få en «høy reallønnsvekst» også i år. Altså at lønningene stiger mer enn prisene.

Warning