JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venstres landsmøte 2022

Dette er Venstres politikk for arbeidslivet og velferden

Venstre vil ha et likestilt og inkluderende arbeidsliv og en blanding av ideelle, kommersielle og kommunale sykehjem. Se flere vedtak fra partiets landsmøte.
Venstre og leder Guri Melby har vedtatt masse ny politikk fram mot lokalvalget neste år.

Venstre og leder Guri Melby har vedtatt masse ny politikk fram mot lokalvalget neste år.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

Venstres landsmøte i tre dager på Gardermoen er over. Det betyr at partiet har snekret ny politikk fram mot lokalvalget neste år.

Her er noe av politikken som Venstre vil gjennomføre i arbeidslivet og velferden:

1. Arbeidsliv

For Venstre er deltakelse i arbeid også helt avgjørende for inkludering og integrering. Det bidrar til økt tilhørighet, motvirker fattigdom og utjevner forskjeller. Venstre vil derfor ha et arbeidsliv som er fleksibelt og tilgjengelig nok til å passe for folk med ulike forutsetninger.

Dette er noe av politikken:

• At kommunene tar sitt samfunnsansvar for at flere skal komme inn i arbeidslivet ved å ta inn lærlinger, tilby praksisplasser og tilby deltidsordninger for folk med redusert arbeidsevne. 

• Dimensjonere lærlingtilbudet i kommunene, for å sikre at lærlingene får arbeidsmuligheter i sine nærområder. 

• Vurdere å dele opp anbud i mindre kontrakter for at lokalt næringsliv kan delta i anbudskonkurransene.

• Aktivt støtte små og mellomstore bedrifter, entreprenører og initiativer som ønsker å gjennomføre grønn omstilling.

• Venstre vil at man enkelt skal kunne skape en arbeidsplass for seg selv og andre, og at man enklere skal kunne jobbe fra der man vil.

• Sørge for at tilgangen på individuelt tilpasset assistanse, for eksempel tildeling av brukerstyrt personlig assistanse (BPA), skal være tilgjengelig og fremme likestilling.

• La Nav-kontorene få rom og mulighet til å gjøre forsøk, utvikle seg og ta i bruk nye metoder som kommer innbyggerne til gode

• Styrke sosialtjenestene med økte ressurser til å yte tett og individuell oppfølging for å bistå̊ flere ut i ordinært arbeid.

• Styrke samarbeidet med arbeidslivet og utdanningssektoren for å redusere utenforskapet og kompetansegapet.

• Gi folk raskere og bedre oppfølging hos Nav ved å gi saksbehandlerne bedre verktøy som automatiserer og forenkler arbeidet deres. 

Utenforskap: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse. Dette vil LO gjøre

Saken fortsetter etter bildet.

LÆRLINGER: Venstre vil at kommunene skal ha et ansvar for å få flere i jobb ved å ta inn lærlinger, mener Venstre.

LÆRLINGER: Venstre vil at kommunene skal ha et ansvar for å få flere i jobb ved å ta inn lærlinger, mener Venstre.

Tormod Ytrehus

2. Velferd

For Venstre er et trygt og nært helsetilbud av høy kvalitet viktig for at alle skal ha frihet og mulighet til å delta i samfunnet. Samtidig mener partiet at enkeltmennesket i større grad bør ha makt over hvem man mottar tjenestene fra

Dette er noe av det Venstre ønsker å gjennomføre:

• At flere skal få tilbud om en koordinator i kommunen som hjelper til med navigeringen i systemet for at alle får den hjelpen de har krav på. 

• Sikre fastlegeordningens evne til å gi trygg og god pasientbehandling til innbyggerne gjennom en tydeligere oppgavefordeling, attraktive arbeidsvilkår for legene med flere muligheter til spesialiseringsløp og kommunalt kjøp av hjemler.

• Tilby sykepleiere, jordmødre og andre helsearbeidere en arbeidshverdag det er mulig å stå i heltidsstilling, blant annet gjennom å se på alternative turnusordninger, økt bemanning og avlastning for arbeidsoppgaver som kan løses av andre yrkesgrupper.

• Være åpen for en blanding av ideelle, kommersielle og kommunale sykehjem.

• Tilrettelegge for et mer sømløst samarbeid på tvers av hjemmetjenesten, helsetjenesten og frivilligheten for å motvirke underernæring og ensomhet blant eldre.

Saken fortsetter etter bildet.

KOMMERSIELL VELFERD: Et vedtak fra Venstres landsmøte er å være åpen for en blanding av ideelle, kommersielle og kommunale sykehjem.

KOMMERSIELL VELFERD: Et vedtak fra Venstres landsmøte er å være åpen for en blanding av ideelle, kommersielle og kommunale sykehjem.

Anna Granqvist

3. Skole og opplæring

Venstre er opptatt av utdanning fordi det utjevner sosiale forskjeller og gir alle like muligheter i livet.

Partiet vil gi økt metodefrihet til pedagoger, sikre full selvbestemmelse over skolestrukturer og sikre budsjettrammer som gir de ansatte tid og mulighet til å følge opp elevene, heter det i landsmøtevedtaket.

Her er noen av vedtakene om skolen:

• Gi søskenmoderasjon til familier som har barn i både barnehage og skolefritidsordning.

• Gjøre læreryrket mer attraktivt med gode lønnsbetingelser, flere karrieremuligheter og mindre byråkrati og papirarbeid.

• Gi gratis skolefritidsordning til lavinntektsfamilier.

• Styrke laget rundt eleven, ved å ansette flere helsesykepleiere, skolepsykologer, miljøterapeuter og rådgivere med formell kompetanse.

• Støtte etablering av friskoler der de utgjør et supplement til den offentlige skolen heller enn en erstatning, og der hvor det bidrar til å styrke det totale opplæringstilbudet. 

• Styrke samspillet mellom offentlige og private aktører for å sikre et mangfoldig opplæringstilbud. 

• Innføre fritt skolevalg med en reisetidsgaranti som forhindrer urimelig lang reisevei.

• Etablere flere kryssløp mellom studiespesialiserende og yrkesfaglig studieretning med større fleksibilitet slik at det er mulig å få både fagbrev og studiekompetanse på fire år også etter hovedløpet.

• Legge til rette for økt samarbeid mellom bedrifter og Nav for å få gitt kompetansebevis til ungdommer som faller utenfor skolen og arbeidsmarkedet.

Oversikt: Hvor blir det streik i private barnehager? Her er lista

Annonse
Annonse