JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokalvalget 2023

Dette krever LO i Oslo av partiene foran lokalvalget

Fagbevegelsen vil ha Oslo-modellen inn i flere bransjer. Slik svarer partiene.
LO i Oslo og leder Ingunn Gjerstad krever at Oslomodellen for et seriøst arbeidsliv utvides til flere bransjer.

LO i Oslo og leder Ingunn Gjerstad krever at Oslomodellen for et seriøst arbeidsliv utvides til flere bransjer.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Ved årets valg har LO i Oslo stilt 28 spørsmål til de ni partiene som både sitter på Stortinget og stiller liste ved kommunevalget.

– Ut fra svarene på disse spørsmålene anbefaler vi våre medlemmer å stemme rødgrønt. Ikke bare slik at vi sier «Stem på Raymond (Johansen), men stem på et av partiene som gir et rødgrønt flertall i bystyret, sier Ingunn Gjerstad, leder i LO i Oslo til FriFagbevegelse.

Oslomodellen i flere bransjer

Fire av spørsmålene dreier seg om et seriøst arbeidsliv om å innføre Oslomodellen i flere bransjer.

Det store bildet er at høyresida vender tommelen ned, mens venstresida støtter forslagene.

Fremskrittspartiet sier kontant nei til alle forslagene. Arbeiderpartiet og Rødt sier ja, uten kommentarer.

Når Oslo kommune skal kjøpe tjenester innen bygg og anlegg i dag, gjelder Oslomodellen. Den setter strenge krav til hvem som skal utføre arbeid på kommunens eiendommer. Det stilles krav til fagarbeidere, lærlinger, ingen kontanter og få ledd i underleverandørkjeden.

Guide: Hva er Oslomodellen, Skiensmodellen, Telemarksmodellen og Seriøsitetsbestemmelsene? Her får du svar

Transport og kultur

I forbindelse med valget har LO i Oslo utfordret de politiske partiene på å utvide Oslomodellen til å gjelde to nye bransjer; kjøp av transporttjenester og kulturarrangementer.

Dessuten krever LO i Oslo at det skal stilles krav om allmenngjort lønn i serveringsbransjen når de søker om skjenkebevilling, og at Oslo kommune bare skal inngå avtaler med bedrifter som har tariffavtale.

LO i Oslo skriver at krav om tariffavtale er et sentralt virkemiddel for å få et seriøst arbeidsliv.

Alle partiene til venstre, inkludert Senterpartiet og Kristelig Folkeparti synes dette er et riktig virkemiddel. Venstre vil ikke forplikte kommunen til å bare inngå avtaler med tariffbedrifter.

Lanserte i 2014

Høyre er for tariffavtaler, men vil ikke utestenge bedrifter som ikke har tariffavtale. Her gir partiet seg selv æren for Oslomodellen.

«Høyre er glad for at dagens byråd har fulgt opp Høyres lansering av Oslomodellen fra 2014», skriver partiet.

Oslomodellen ble lansert i 2017 av det rødgrønne byrådet. Det Høyre og Venstre lanserte i 2014, var å innføre at sosial dumping var grunn til å heve kontraktene.

De aller fleste partiene er positive til å utvide Oslomodellen til også å gjelde transporttjenester. Men både Fremskrittspartiet og Venstre sier bastant nei.

Andre utfordringer

LO i Oslo krever at også kulturbransjen skal omfattes av Oslomodellen. Her er det samme mønsteret.

Venstresida inkludert MDG, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti er for. Venstre og Fremskrittspartiet sier nei.

Høyre sier også nei til at Oslomodellen skal utvides til kulturbransjen. Partiet mener at denne bransjen har andre utfordringer enn de som brukes innen bygg og anlegg.

Annonse
Annonse