JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette mener LO regjeringen burde gjort i revidert nasjonalbudsjett

Til tross av at pilene peker oppover for den norske økonomien, er ikke arbeidstakerorganisasjonen fornøyd.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Jan-Erik Østlie (arkivfoto)

tormod@lomedia.no

Norsk økonomi er i en forsiktig oppgang, sysselsettingen øker og regjeringens prognoser er positive. Likevel er ikke arbeidstakerorganisasjonen fornøyd.

Se lista over nye skatteregler: Du må skatte av bonuspoeng på jobbreiser med fly

Bekymret for sosial dumping

LO peker på at sysselsettingsveksten er konsentrert til sektorer der sosial dumping og midlertidighet har fått feste. Og der mangler det tiltak, mener LO-lederen.

– Tiltak mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er svakt i dette budsjettet. Norge og staten taper på den utstrakte lavlønnskonkurransen vi nå opplever, sier LOs leder Hans-Christian Gabrielsen i en pressemelding.

Han mener regjeringen burde brukt veksten i norsk økonomi til å sikre grupper som har falt utenfor innpass norsk arbeidsliv.

– Regjeringen inviterer til en inkluderingsdugnad. Samtidig rammes arbeidslivet av useriøsitet uten at regjeringen følger opp med virkningsfulle tiltak. Dessuten kutter regjeringen i 1100 tiltaksplasser i andre halvår i år. Det er vanskelig å se regjeringens bidrag i denne dugnaden, sier Gabrielsen.

Regjeringen vil subsidiere utenlandske arbeidstakere

Pensjonister får mindre

LO påpeker også at regjeringen legger opp til at pensjonistene i år vil oppleve en reell inntektsnedgang for fjerde året på rad.

– Det er viktig at også pensjonistene sikres inntektsvekst og vi legger til grunn at Stortinget gjør nødvendige grep for at også denne gruppen skal ta del i den økonomiske utviklingen i Norge.

Pensjonistene kan snart få slippen tilbake

• LO kritiserer også at de frie inntektene til kommunene reduseres, samtidig som tjenestebehovet øker.

• De roser imidlertid regjeringen for å innføre lærernormen, men påpeker at det trengs tiltak for rekruttere lærerne.

Regjeringen setter av 200 millioner kroner ekstra til lærernorm

• Forslaget om å kutte antall helikoptre hos hæren i Troms fra ni til tre mener LO vil svekke Forsvaret og samfunnsberedskapen i Nord-Norge.

• LO reagerer på at fagskolesatsingen svekkes med 7,1 millioner kroner. Dette er midler som skulle gå til kvalitetsutvikling i fagskolesektoren.

• De mener Stortinget må reversere sukkeravgiften, slik regjeringen ikke har gjort i sitt reviderte budsjett.

KrF sier nei til å fjerne sukkeravgiften

• LO mener Norge må realisere minst to fullskala fagstanlegg for karbonfangst. De er positiv til at regjeringen foreslår at Norcem går videre med et forprosjekt, men beklager at Fortum ennå ikke er klarert for å fortsette med et forprosjekt.

– Fangst og lagring av CO2 er svært viktig for å nå klimamålene, for utvikling av norsk industri og kompetanse innen dette feltet, og for å sikre og skape arbeidsplasser, sier Gabrielsen.

Les flere nyheter om revidert budsjett:

– Regjeringen viser skremmende lite ambisjon, sier Eggum om karbonfangst-utsetting

Regjeringen refses for manglende midler mot flom

Regjeringen legger opp til færre passkontorer

Annonse
Annonse