JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset

Drosjesjåfør ga Hadia Tajik en brutal vekker om alvoret i krisen

Drosjeturen hjem fra møte i finanskomiteen natt til torsdag, minnet Hadia Tajik (Ap) på hvilken krise Norge går gjennom.
(illustrasjonsfoto)

(illustrasjonsfoto)

Ole Palmstrøm

helge@lomedian.no

Finanskomiteen avsluttet møte halv to natt til torsdag, og en halvtime senere satte Hadia Tajik seg i en drosje hjem. Da fikk hun beskjed om å ta på seg munnbind, som også drosjesjåføren hadde.

Sjåføren var redd for å bli smittet, og hadde holdt seg borte fra jobb, men nå hadde han ikke mer penger, og måtte tilbake på veien.

p

– Det er dette forhandlingen våre handler om. Det den enigheten vi klarer å komme til, handler om. Hverdagen til folk, arbeidsplassene til folk, og framtiden til landet vårt, sier Hadia Tajik.

Saken fortsetter under bildet.

Hadia Tajik presenterte enigheten rundt den nye krisepakka på en pressekonferanse i Stortinget torsdag.

Hadia Tajik presenterte enigheten rundt den nye krisepakka på en pressekonferanse i Stortinget torsdag.

Helge Rønning Birkelund

Hun trekker fram tre punkter som viktige:

– Førstelinja som er satt til å håndtere denne krisen får de pengene som de trenger. Det gjelder kommunene, helsevesenet, Nav. Det skal ikke stå på pengene for å sikre liv og helse smittevern. De som jobber i førstelinja skal vite at de har oss i ryggen, sier Hadia Tajik.

Krisepakken: Ikke flertall på Stortinget for å begrense utbytte for selskaper som får støtte under krisen

Fortsatt politiske skillelinjer

Hun innrømmer at det er et punkt som trekker opp de mer tradisjonelle skillelinjene i politikken:

Regjeringspartiene og Frp vil ikke sette inn noen begrensning for å motta statlig krisepenger i forhold til utbytte. Det vises til at selskapene må vise moderasjon.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet ville stramme inn dette.

– For oss handler det om at staten nå stiller store pengebeløp og milliarder i garantiordninger for selskapene. Vi må være sikre på at disse pengene ikke går til personlig berikelse, sier Hadia Tajik.

– Selv om det er en ekstraordinær tid, er det ikke tiden for ekstraordinære utbytter, sier hun.

Hadia Tajik påpeker at ukene og månedene som kommer, vil være krevende for arbeidsfolk og bedrifter.

– Arbeiderpartiet er tydelige på at når fellesskapet stiller store midler til disposisjon for næringslivet, skal ikke pengene gå til utbytte og bonuser. Vi ønsket å få resten av partiene med på dette, men her har vi ikke fått flertall, sier hun.

– Det er viktig at vi ikke lager et system der vi sosialisierer tap, og privatiserer gevinst. Fellesskapets midler må brukes riktig, og da bør det ikke være risiko for at pengene går til privat berikelse, framfor å redde bedrifter som er på konkursens rand.

Listhaug: – Folk står på kanten av stupet

Også Sylvi Listhaug (Frp) er opptatt av hvordan mange opplever den forferdelige situasjonen vi står midt oppe i.

– Jeg merker det på alle henvendelsene jeg får. Det gjør inntrykk. Det er historier om folk som har drevet bedrifter i hundre år, men som nå står på kanten av stupet. Her har vi kommet fram til en god enighet for å hjelpe folk i denne situasjonen, sier Sylvi Listhaug.

Midlertidig begrensning i arbeidsgiveravgiften har vært viktig for Frp. Det alene er verdt 10 milliarder kroner.

Dette er krisepakka torsdag:

Kommunene sikres økte inntekter og det er enighet om midlertidig kutt i arbeidsgiveravgiften på fire prosent.

Her er hovedpunktene fra enigheten mellom Høyre, V, KrF, AP, Frp, SP og SV på Stortinget:

* Arbeidsgiveravgiften senkes med 4 prosentpoeng i to måneder

* Nav, kommuner og helsevesenet skal kompenseres økonomisk for ekstrakostnader som følge av pandemien

* Regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av korona-pandemien så raskt som mulig.

* Regjeringen skal komme tilbake med forslag som kan sikre reduserte takster på riksveiferger for en avgrenset periode.

* Nettundervisning fra voksenopplæring, Universiteter, Høgskoler og fagskoler skal tilgjengeliggjøres

* Det etableres en kompensasjonsordning for bortfall av inntekter med 300 millioner til kultursektoren og 600 millioner til idretten og frivilligheten.

* Regjeringen bes sikre at forskyvning av inntekt, og dermed midlertidig inntektsøkning, som følge av de midlertidige korona-tiltakene ikke går til fradrag i bostøtten, og umiddelbart fremme eventuelle forslag som er nødvendig for å sikre dette. Bostøtte som er utbetalt i påvente av senere ytelse, må også avgrenses mot senere utbetalinger.

Annonse
Annonse