JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset

Krisepakken: Ikke flertall på Stortinget for å begrense utbytte for selskaper som får støtte under krisa

Stortinget vedtar ingen begrensning i utbytte med krisepengene.

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

Koronakrisen har gitt en ny politisk hverdag i Norge. Plutselig var regjeringen ikke bare en mindretallsregjering, men også i mindretall.

Flertallet på Stortinget mente den første krisepakka til regjeringen var alt for puslete, og sikret flertall for en langt dyrere pakke.

Torsdag behandlet Stortinget enda en krisepakke. Nå var situasjonen litt tilbake til normalen. Fremskrittspartiet sørget nemlig for at regjeringen fikk flertall for at det ikke skal settes utbyttebegrensning for de som mottar statlig krisehjelp eller benytter seg av garantiordningene.

Telenor punger ut 12 milliarder i utbytte midt under korona-krisa

Flertallet oppfordrer derimot til å vise moderasjon hos selskap som nå får krisehjelp fra staten.

Høyres Svein Harberg var imidlertid klar på at det ikke skal være noen utbyttefest av den grunn.

– Men vi må ta dette når det kommer fra regjeringen, sier han.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) sa det samme under en replikkordveksling i Stortinget.

– Jeg har vært tydelig på at når staten stiller opp med disse ordningene, forventer vi også moderasjon, sa Jan Tore Sanner.

Men det er en viss partipolitisk skillelinje i denne saken. Når Arbeiderpartiet bruker ordene personlig berikelse, forventer jeg at de som har ansvar både i banker og bedrifter viser moderasjon og tar samfunnsansvar. Det er ikke naturlig å gå inn og regulere dette fra statens side, la han til.

Tredelt storting

Stortinget er tredelt i dette spørsmålet. Arbeiderpartiet og Senterpartiet går inn for en strammere formulering, mens Rødt og SV vil legge ned forbud mot utbytte i selskap som mottar penger fra krisepakken.

– Når man stiller statlige lån til disposisjon, må vi også være sikre på at pengene ikke går til personlig berikelse, men til å sikre fellesskapets verdier. Dette er ikke tiden for ekstraordinære utbytter, sa Aps Hadia Tajik da partiene på Stortinget presenterte den andre økonomiske krisepakken torsdag.

p

– Vi kan ikke komme i en situasjon der underskudd blir fellesskapets ansvar, mens overskudd går til personlig berikelse, påpekte hun.

SV vil altså ha en enda strammere linje, og mener det er viktig å sette en absolutt grense på at det ikke kan utbetales utbytte. Dette gjelder også banker.

– Dette er en nasjonal dugnad. Vi kan ikke bruke statlige bidrag til privat berikelse, slo hun fast under pressekonferanse i Stortinget torsdag.

Uklart for luftfarten

Luftfarten var den siste biten som kom på plass i torsdagens krisepakke. Det er fortsatt ikke klart om luftfarten får lånegarantier, som både LO og NHO har bedt om. Men stafettpinnen går tilbake til regjeringen, som må komme med slike forslag tilbake til Stortinget.

Men flertallet sørget for at det gis midler slik at Widerøe kan opprettholde trafikk på såkalte fotruter.

p

Finanskomiteen kom ikke fram til vedtak i løpet av natten, etter å ha jobbet til halv topå natta. Klokka 09.00 torsdag møttes de igjen. Det ble sagt at møte ville vare en halv time. Komiteen ble enig rett før Stortinget ble satt klokka 10.00.

Dette er krisepakka torsdag:

Kommunene sikres økte inntekter og det er enighet om midlertidig kutt i arbeidsgiveravgiften på fire prosent.

Her er hovedpunktene fra enigheten mellom Høyre, V, KrF, AP, Frp, SP og SV på Stortinget:

* Arbeidsgiveravgiften senkes med 4 prosentpoeng i to måneder

* Nav, kommuner og helsevesenet skal kompenseres økonomisk for ekstrakostnader som følge av pandemien

* Regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av korona-pandemien så raskt som mulig.

* Regjeringen skal komme tilbake med forslag som kan sikre reduserte takster på riksveiferger for en avgrenset periode.

* Nettundervisning fra voksenopplæring, Universiteter, Høgskoler og fagskoler skal tilgjengeliggjøres

* Det etableres en kompensasjonsordning for bortfall av inntekter med 300 millioner til kultursektoren og 600 millioner til idretten og frivilligheten.

* Regjeringen bes sikre at forskyvning av inntekt, og dermed midlertidig inntektsøkning, som følge av de midlertidige korona-tiltakene ikke går til fradrag i bostøtten, og umiddelbart fremme eventuelle forslag som er nødvendig for å sikre dette. Bostøtte som er utbetalt i påvente av senere ytelse, må også avgrenses mot senere utbetalinger.

Warning
Annonse
Annonse