Beredskap
Ekom-nett kan falle ut ved uvær
En ny rapport har kartlagt flere svakheter i infrastrukturen for mobil og internett i Buskerud og Innlandet.
– Fiberkabler til både mobil og bredbånd er spesielt utsatt for ekstremvær, uhell og sabotasje, sier Nkom-direktør John-Eivind Velure.
Leif Martin Kirknes
Saken oppsummert
martin.daldosso@ntb.no
Det kan få alvorlige følger under ekstremvær.
Den ferske rapporten er utarbeidet av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) på bestilling fra regjeringen.
Nkom trekker blant annet fram at flere lokalsamfunn i regionen står i fare for å bli isolert som følge av flom, trefall eller ras.
Åpne og lett tilgjengelige fiberkabler er også utsatt for vær og sabotasje.
– I flere av de regionale analysene ser vi at det er utfordringer med fiberbrudd. I både Buskerud og Innlandet ser vi at fiberkabler til både mobil og bredbånd ligger for åpne og lett tilgjengelige, noe som gjør dem spesielt utsatt for ekstremvær, uhell og sabotasje, sier Nkom-direktør John-Eivind Velure.
Blant tiltakene Nkom foreslår, er etablering av flere føringsveier, bedre fysisk sikring, bruk av flere nettverksleverandører og mer pålitelig beredskap og feilretting.
Disse tiltakene skal være med på å redusere dagens sårbarheter, ifølge Nkom.
Isolert etter Hans
Rapporten peker på at spesielt Ål og Hallingdal er utsatt for kommunikasjonssvikt.
Området ble spesielt hardt rammet av ekstremværet Hans i 2023, noe som førte til at store deler av Ål sentrum mistet mobildekning og internett over lengre tid.
Nå vil regjeringen ta tak for å sikre at noe lignende ikke skjer ved neste værkatastrofe.
Det skal blant annet legges fram en nasjonal sikkerhetsplan for digital infrastruktur.
– Når ekstremvær rammer – slik vi vet kan skje også i dette området – blir det tydelig at nettene kan svikte. I tillegg gjør den skjerpende sikkerhetspolitiske situasjonen det helt nødvendig med gode og robuste sikkerhetstiltak, sier digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap).
Med sikkerhetsplanen kommer det også nye tiltak som skal sikre den elektroniske kommunikasjonen i hele Norge, varsler Tung, uten å gå inn på detaljer.
– Jeg er svært opptatt av å fortsette å forsterke den digitale grunnmuren. En oversikt over svakhetene i infrastrukturen er avgjørende for å identifisere hvilke områder som bør forsterkes og det vil være et viktig bidrag til en slik sikkerhetsplan, sier digitaliseringsministeren, sier Tung.
Analyser for hele landet
Rapporten for Buskerud og Innlandet er den femte av sitt slag som er overlevert digitaliseringsdepartementet.
Tidligere rapporter har tatt for seg den digitale infrastrukturen i Finnmark, Troms, Nordland og Trøndelag.
I 2025 starter Nkom arbeidet med en regional analyse for Oslo-området.
Selv om det er nettselskaper som i hovedsak må sette inn tiltak for å minske risikoen for utfall av mobil- og bredbåndsnett, minner Velure om at vi alle burde tenke over vår egen beredskap.
– Virksomheter, offentlige instanser og privatpersoner må tenke over hvilke behov de har i en krisesituasjon og innføre de tiltak som er nødvendig. Det kan for eksempel være å sørge for reservestrøm, ha abonnement fra flere tilbydere i husstanden eller i bedrifter og sørge for å ha alternative og uavhengige måter å kommunisere på.
