Eks-politiker spår kaos i svensk politikk etter valget: – Vi får ingen vinner på søndag. Det er det eneste som er sikkert
Maria Angell-Dupont har vært rådgiver både for en svensk statsråd og representert Høyre i bystyret i Oslo. Hun mener den skitne svenske valgkampen setter demokratiet i spill.
Legg merke til Nye som står over Moderaterna. Det er det Maria Angell-Dupont som har sørget for.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
STOCKHOLM: En scenario er nå, dagen før svenskene går til valgurnene, at det har vært en valgkamp til liten nytt. På mandag spår den «norsk-svenske eks-politikeren» at det er fullestendig kaos i svensk politikk.
– Vi får ingen vinner på søndag. Det er det eneste som er sikkert. Kanskje er det noen som tror de er seierherrer: Kristdemokraterna, Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna (SD). Men det hjelper ikke på regjeringsspørsmålet. De fleste blir tapere i dette valget, sier Maria Angell-Dupont til FriFagbevegelse.no.
• Löfven fikk kompishjelp av Jonas i den svenske valgkampinnspurten
– Hva skjer da?
– I første omgang kan statsminister Stefan Löfven vurdere det slik at han har tilstrekkelig støtte til å bli sittende. Så kan han bli nedstemt i Riksdagen. Ikke noe blir avklart før Riksdagen samles 24. september. Så det kan altså til slutt ende med et nyvalg, eller ekstravalg som det heter i Sverige. Det har ikke skjedd siden 1958, sier Angell-Dupont.
Selv skal hun følge opptellingen og valget på valgvaken til Moderaterna. Men hun tror altså ikke hun bli klokere søndag kveld.
– Helt annerledes enn i Norge
– Svenske valgkamper er helt annerledes enn de norske. Vi har langt større temperatur. I år har det vært ekstra skittent. Jeg har aldri opplevd noe slikt i Norge, sier Maria Angell-Dupont til FriFagbevegelse.no.
Ikke bare har hun vært inne i de innerste sirklene i svensk politikk, gjennom Høyres søsterparti Moderaterna. Hun jobber nå i kommunikasjonsbyrå The Labyrinth, med politiske spørsmål. Byrået kan sammenlignes med norske First House, og har ansatte med et bredt spekter av politiske synspunkter.
• 900.000 barnefamilier kan få en ekstra friuke hvis han vinner valget
Når de svenske velgerne går til valgurnene søndag kveld, er det altså etter en valgkamp som i en stor grad har foregått på sosiale medier, med falske kampanjer og opptrykte t-skjorter med falske budskap. Hvor partier fordekt har presentert motstanderens politikk på gal måte.
– Det er en langt mer disiplinert kampanje i Norge. Jeg har aldri opplevd manipulasjoner og desinformasjon i Norge. Der har politikerne respekt for hverandre og tar vare på demokratiet. Noe har gått galt her i Sverige, sier Maria.
– Hvorfor har det blitt slik?
– Hadde jeg visst det, hadde jeg solgt hemmeligheten, sier hun.
– En årsak kan være at vi har veldig mange aktive partier, noe som gjør det vanskelig å slå gjennom. Også slåss partiene til en stor grad om den samme velgergruppen. Partiene må få meningene sine gjennom. Slik var det ikke før, mener hun.
– Før hadde Socialdemokraterna sin kjernegruppe blant LO-medlemmene, mens de konservative gikk til Moderaterna. Så begynte dette å løse seg opp. Nå går det til og med mange LO-medlemmer over til Sverigedemokraterna, poengterer hun.
• Kvar fjerde svenske LO-medlem vil stemme Sverigedemokraterna
Medieklimaet er også annerledes i Sverige. Den norske pressen har et rykte som veldig saklig. Slik er det ikke i Sverige, mener Angell-Dupont.
– De store avisene kjører nærmest kampanjer hvor de har dedikerte journalister som graver opp møkk. Det er ok å gå politikerne etter i sømmene, men hvorfor bare under valgkampen og ikke ellers? De er opptatt av personer og flest mulig klikk, ikke budskapet til politikerne. Det er veldig synd, fordi det setter demokratiet i spill. Og folk stemmer etter hva de ser på salgsplakaten og ikke vilket synspunkter partiene har, mener Maria Angell-Dupont.
– Jeg etterlyser mer ideologi i valgkampen, legger hun til.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Maria Angell-Dupont har møtt i bystyret i Oslo, og jobbet for regjeringen til Reinfeldt. Hun har opplevd en skitten valgkamp.
Helge Rønning Birkelund
Høyre har tapt
Mens Høyre i Norge har befestet sin posisjon som landets største parti, må Moderaterna kjempe for å bli nest beste parti i Sverige. Hvorfor gjør de konservative det mye bedre i Norge enn i Sverige?
– Etter at Fredrik Reinfeldt gikk av på valgnatten for fire år siden, har det vært et vakuum i partiet. Valgtapet sjokkerte mange. Og så har du den såkalte desember-overenskommelsen, poengterer Angell-Dupont.
Stefan Löfven og hans parti led først nederlag i Riksdagen når budsjettet skulle vedtas første gang med hans regjering. Så ble han fredet av opposisjonen for å holde Sverigedemokraterna ute i kulden i svensk politikk.
– Mange følte det som flaut. At man la seg flate, ifølge Maria Angell-Dupont.
Etterhvert førte dette til at partileder Anna Battra Kindberg måtte gå av, og Ulf Kristersson ble ny leder.
• Slik vil valget i Sverige påvirke arbeidslivet
– Löfven forstår ikke spillet
Også Socialdemokraterna sliter. Selv om det blir det største partiet, er oppslutningen fem-seks prosent lavere enn for fire år siden.
– Hvorfor sliter statsminister Stefan Löfven med sin oppslutning?
– For det første er han ingen god debattant. Han har selv hevdet at han mangler politisk erfaring. Det er bare «shitsnakk». Problemet er at han ikke forstår det politiske spillet. Han har heller ikke omgitt seg med gode nok rådgivere. Å lede en regjering er ikke som å lede en fagforening, mener hun.
– Problemet er også at selv hans parti lekker som en sil til Sverigedemokraterna. Han tar heller ikke Jimmie Åkesson og hans parti nok på alvor, hevder hun.
– Hvorfor står Sverigedemokraterna så sterkt?
– De treffer en nerve som folk tar til seg. Det er bare så synd at det ikke er noen som stiller partiet til ansvar for sin politikk. Det er ingen som virkelig våger å ta debatten med SD. Han (Åkesson, red.mrk.) lover saker som får stå ubesvart og da tror folket på det.
Tre like blokker
Søndagens valg kan ende med at tre like store blokker må kjempe om å danne regjering.
Sverigedemokraterne lykkes neppe med det.
Da står det mellom den såkalte alliansen, med Moderaterna, Kristdemokratene, Liberalerna og Centerpartiet på den ene siden. Mot sosialdemokratene, Vänsterpartiet og Miljøpartiet på den andre.
Svaret får vi rundt midnatt – om ikke vi må vente til slutten av september.