JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Er det greit å kalle ledelsen i Ap og LO et «pampevelde»? Det skaper strid innad i Rødt

I et internt dokument går debatten i Rødt om LO-ledelsen skal kalles pampevelde eller ikke.
Bjørnar Moxnes vil ikke kommentere debatten som går innad i Rødt.

Bjørnar Moxnes vil ikke kommentere debatten som går innad i Rødt.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Rødt sparer ikke på kruttet overfor Arbeiderpartiet, SV og LO-ledelsen i et diskusjonsnotat i forbindelse med partiets neste prinsipprogram. I går partiet til kraftig angrep på Arbeiderpartiet og LO-ledelsen, og skåner heller ikke SV som blir beskyldt for å være av samme ulla.

Etter hva FriFagbevegelse erfarer, strides det i Rødt om prinsipp-programmet fortsatt skal kalle LO-ledelsen for et «pampevelde» eller om det finnes andre måter å beskrive det samme på.

Hvordan kan vi løse problemer i arbeidslivet innenfor EØS-avtalen? De skal finne svaret

Leve forskjellig

Topptillitsvalgte i fagbevegelsen blir også beskyldt for å leve «et veldig forskjellig liv fra arbeiderne på grunnplanet». Det skal forklare noe av grunnen til at deler av toppsjiktet i fagbevegelsen har en tendens til å inngå kompromisser med makthaverne, og aktivt hindre de som vil kjempe i stedet for å samarbeide, ifølge notatet.

I dagens program brukes uttrykket pampevelde. Motstandere av denne formuleringen trekker fram at nettopp toppledere i fagbevegelsen kan bruke dette til å argumentere for hvorfor Rødt ikke er et parti fagbevegelsen bør samarbeide med – og gi økonomisk støtte til.

Andre mener det er en god beskrivelse av et virkelig fenomen, og at det er viktig å bruke ord folk kan relatere seg til. Det pekes blant annet på at ledelsen i deler av fagbevegelsen har en veldig høy lønn og andre friheter i livet som står langt fra arbeiderbevegelsens idealer. Samtidig mener også deler av den Ap- og LO-kritiske massen at partiet kunne ha funnet bedre formuleringer.

«Bør vi forklare denne sammenhengen i programmet? Og bør vi i så fall bruke begrepet 'pampevelde'? Finnes det andre måter å beskrive det samme på», er spørsmålet som stilles i diskusjonsnotatet som komiteen vil ha svar på.

Komiteen for prinsipprogrammet skal levere sin innstilling senest 5. februar.

Harde angrep

Et av argumentene som trekkes fram, er at toppledelsen i fagbevegelsen har vært et hinder for systematisk kamp i arbeiderbevegelsen. Den tette sammenkoblingen mellom Arbeiderpartiet og LO har i perioder ført til at det har vært lettere for Ap-ledede regjeringer enn for Høyre-regjeringer å gjennomføre politikk som forverrer situasjonen for arbeidsfolk, heter det.

«LO er mer villige til å mobilisere til kamp mot Høyre enn mot Arbeiderpartiet. I noen tilfeller, som når pensjonsreformen ble vedtatt, fungerte LO-ledelsen som garantister for å dempe motstand mot omfattende angrep på velferden», heter det i grunnlaget for diskusjonsheftet og arbeidet til komiteen for prinsipp-programmet.

Samtidig sier Rødt at LO-ledelsen vil stå sammen med grunnplanet i fagbevegelsen og med sosialister i mange saker. Særlig når angrepene på ansattes rettigheter kommer fra en borgerlig regjering.

«Da er hele fagbevegelsen, inkludert LOs ledelse, viktige alliansepartnere for både Rødt og andre radikale krefter. Likevel vil det ofte også i slike situasjoner være uenigheter om strategi og virkemidler. Om å kjempe eller inngå kompromiss», heter det videre.

Regjeringen gjør det dyrere å være fagorganisert, mener LO

Får ikke pengestøtte

Mange mener altså beskrivelsene som blir gitt er et riktig bilde av et virkelig fenomen. Det argumenteres imidlertid også med at nettopp bruken av ordet pampevelde er årsaken til at LO ikke vil samarbeide med og gi pengestøtte til Rødt.

Fagforbundet sponset Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet med 9,5 millioner kroner i valgkampstøtte i 2017. Rødts søknad om støtte skapte splid, men ble avslått med knapt flertall. Med 164 mot 143 stemmer vedtok LO-kongressen ikke å bevilge penger til partiet.

Senest på LO-kongressen i 2013 fikk imidlertid Rødt bevilget valgkampstøtte.

Nærings- og nytelsesarbeiderforbundet var det eneste forbundet som sponset Rødt foran stortingsvalget i 2017. De bevilget 50.000 kroner, mens Fagforbundet i Oslo ga 40.000 til partiet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil ikke kommentere debatten som pågår i partiet.

– Jeg vil avvente komiteens forslag og vil ikke kommentere dette, svarer Bjørnar Moxnes overfor FriFagbevegelse på spørsmål om hvordan han forholder seg til debatten.

Moxnes vil ha slutt på fagforeningsknusing, men får ikke tettet hullene i lovverket

Annonse
Annonse