Bjørn Johansen, LO-sekretær i Finnmark, er ikke med på hetsen mot Røkke og Norway Seafoods. Han synes det er trist at 600 ansatte må gå på jobb hver dag og bli minnet på at eieren er en pirat.
Finnmarken/Kjetil Magne Sørenes
Er ikke med på korstoget mot Røkke
Tillitsvalgte på LOs fylkeskonferanse i Finnmark vil ikke være med på utskjellingen av Røkke og Norway Seafoods. – Jeg er ikke med på noe korstog mot Kjell Inge Røkke, sier Bjørn Johansen, LOs distriktssekretær i Finnmark.
jo.hestnes@lomedia.no
Lokale tillitsvalgte fra alle LO-forbund var onsdag og torsdag denne uka samlet til fylkeskonferanse for Finnmark i Kirkenes. De har et annet syn på Norway Seafoods og eieren Kjell Inge Røkke enn det som har framkommet i media og fra Kystaksjonen.
– Røkke har kun hånd om 10 prosent av torskekvoten, hva med de resterende 90 prosent. Derfor blir det helt feil å angripe kun én aktør, sier distriktssekretæren, og fortsetter: – 600 går på på jobb hver dag på fabrikkene til Norway Seafoods, og blir minnet på at hovedeieren er en pirtat. Det må være trasig.
Storsatsing
Johansen legger vekt på at aktiviteten vil bli opprettholdt i sju av åtte kommuner. I tillegg vil Norway Seafoods investere i mellom 150 og 200 millioner kroner. Og det ble heller ikke den katastrofen mange spådde. Riktignok blir anlegget i Mehamn nedlagt og anlegget i Rypefjord blir halvert, men det kunne altså gått langt verre. I verste fall kunne bare to av elleve anlegg i Nord-Norge blitt igjen.
– Det provoserer meg at ikke en kjeft har vært opptatt av hva de lokale tillitsvalgte har ment. De representerer tross alt 600 ansatte, og har gjort en kjempejobb. De har vært med på å legge til rette for helårlige arbeidsplasser, og det fortjener de ros for.
Johansen mener at idéen bak Kystaksjonen er god, og synes det er kjempebra at fokus blir satt på utfordringene i fiskeindustrien, men han vil altså ikke være med på den utskjellingen som nå foregår. Han tenker med gru på hva alternativet til Norway Seafoods er.
– Jeg er livredd for hva som vil skje om Røkke og Norway Seafoods trekker seg ut. Hva sitter vi igjen med da?
Må ha lønnsomhet
– Også fiskeindustrien må være lønnsom. Vi er opptatt av å diskutere rammevilkår. Her på konferansen har vi hatt en god debatt om leveringsplikt, aktivitetsplikt og tilbudsplikt. Vi ønsker rett og slett å sette fokus på hva som må til for å skape lønnsomme og trygge arbeidsplasser.
Tom Olav Johansen er hovedtillitsvalgt i NNN på Hammerfest-anlegget. Han kan ikke se hva de tillitsvalgte kunne gjort annerledes.
– Utgangspunktet var jo så mye verre, for da skulle hele anlegget her bort. Nå har vi tross alt vært med på å berge 45 arbeidsplasser, selv om det er trasig for de 55 som mister jobben, sier han.
Hvem kan overta?
– Vi ble nemlig forelagt tall fra Norway Seafoods som viste at vi var nødt til å begynne og tjene penger. Om ikke selskapet snart tok grep, ville vi vært konkurs i løpet av året. Men det er ikke akkurat morsomt å være ansatt i et selskap med Norges mest utskjelte eier, men hva er alternativet? Det tenker ikke de mest hardnakka kritikerne på, sier Johansen, og fortsetter:
– Det blir helt feil å sende Røkke ut av Finnmark og legge igjen kvoten på kaia. Hvem banker vel på døra for å overta anleggene til Norway Seafoods? Jeg håper virkelig noen vil overta i Mehamn, men folk står ikke akkurat i kø for å gå inn, sier Johansen, og minner om hva Røkke lovte da han overtok i Hammerfest:
– Han ga oss sju år, etter det måtte han begynne å tjene penger.
John Ove Aspnes jobber også på Hammerfest-anlegget. Han er tillitsvalgt i FLT og sitter i arbeidsutvalget til de tillitsvalgte og er medlem i konsernstyret. Han er glad for at de tillitsvagte fikk mulighet til å legge fram sitt syn på fylkeskonferansen, og kanskje fikk noen et litt annet syn enn den svart/hvittholdningen som preger media og lokalpolitikere.
Stolt over jobben
Aspnes er helt klar på de tillitsvalgtes rolle:
– Hadde ikke vi engasjert oss så kraftig, ville vi aldri fått dette resultatet. Jeg står for det jeg har gjort og er stolt over det. Da er det tøft å få slengt i trynet av politikere at jeg er kjøpt og betalt av eieren. Vi har hele tida lagt vekt på en ryddig prosess og at vi som tillitsvalgte skulle ha innflytelse. Det mener jeg vi har klart.
Aspnes minner om at i 1972 var det 100 filétbedrifter. I dag er det kun 10 igjen.
– En skulle tro at alle er blitt lagt ned av ett selskap. Jeg reagerer på at når det diskuteres fiskeripolitikk, er det ett selskap som får all juling. Neergård for eksempel med sine åtte trålere, har ikke levert ett gram der de skulle, men det er det ikke ett pip om. Du må være ganske hardhuda for å gå inn i denne næringa, og det bekymrer oss, sier Aspnes.
Roser de tillitsvalgte
Forbundsleder i NNN, Jan-Egil Pedersen finner grunn til å rose de tillitsvalgte:
– Jeg vil gi honnør til de tillitsvalgte for solid og grundig jobb. Samtidig tar jeg avstand fra hetsen mot selskapet. Språkbruken fra enkelte er forkastelig og representerer et lavmål jeg ikke kan være med på. Jeg vil bare minne om at Norway Seafoods er et av svært få selskap som driver fiskeindustri i Nord-Norge.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie