Bjørn Johansen, LO-sekretær i Finnmark, er ikke med på hetsen mot Røkke og Norway Seafoods. Han synes det er trist at 600 ansatte må gå på jobb hver dag og bli minnet på at eieren er en pirat.
Finnmarken/Kjetil Magne Sørenes
Er ikke med på korstoget mot Røkke
Tillitsvalgte på LOs fylkeskonferanse i Finnmark vil ikke være med på utskjellingen av Røkke og Norway Seafoods. – Jeg er ikke med på noe korstog mot Kjell Inge Røkke, sier Bjørn Johansen, LOs distriktssekretær i Finnmark.
jo.hestnes@lomedia.no
Lokale tillitsvalgte fra alle LO-forbund var onsdag og torsdag denne uka samlet til fylkeskonferanse for Finnmark i Kirkenes. De har et annet syn på Norway Seafoods og eieren Kjell Inge Røkke enn det som har framkommet i media og fra Kystaksjonen.
– Røkke har kun hånd om 10 prosent av torskekvoten, hva med de resterende 90 prosent. Derfor blir det helt feil å angripe kun én aktør, sier distriktssekretæren, og fortsetter: – 600 går på på jobb hver dag på fabrikkene til Norway Seafoods, og blir minnet på at hovedeieren er en pirtat. Det må være trasig.
Storsatsing
Johansen legger vekt på at aktiviteten vil bli opprettholdt i sju av åtte kommuner. I tillegg vil Norway Seafoods investere i mellom 150 og 200 millioner kroner. Og det ble heller ikke den katastrofen mange spådde. Riktignok blir anlegget i Mehamn nedlagt og anlegget i Rypefjord blir halvert, men det kunne altså gått langt verre. I verste fall kunne bare to av elleve anlegg i Nord-Norge blitt igjen.
– Det provoserer meg at ikke en kjeft har vært opptatt av hva de lokale tillitsvalgte har ment. De representerer tross alt 600 ansatte, og har gjort en kjempejobb. De har vært med på å legge til rette for helårlige arbeidsplasser, og det fortjener de ros for.
Johansen mener at idéen bak Kystaksjonen er god, og synes det er kjempebra at fokus blir satt på utfordringene i fiskeindustrien, men han vil altså ikke være med på den utskjellingen som nå foregår. Han tenker med gru på hva alternativet til Norway Seafoods er.
– Jeg er livredd for hva som vil skje om Røkke og Norway Seafoods trekker seg ut. Hva sitter vi igjen med da?
Må ha lønnsomhet
– Også fiskeindustrien må være lønnsom. Vi er opptatt av å diskutere rammevilkår. Her på konferansen har vi hatt en god debatt om leveringsplikt, aktivitetsplikt og tilbudsplikt. Vi ønsker rett og slett å sette fokus på hva som må til for å skape lønnsomme og trygge arbeidsplasser.
Tom Olav Johansen er hovedtillitsvalgt i NNN på Hammerfest-anlegget. Han kan ikke se hva de tillitsvalgte kunne gjort annerledes.
– Utgangspunktet var jo så mye verre, for da skulle hele anlegget her bort. Nå har vi tross alt vært med på å berge 45 arbeidsplasser, selv om det er trasig for de 55 som mister jobben, sier han.
Hvem kan overta?
– Vi ble nemlig forelagt tall fra Norway Seafoods som viste at vi var nødt til å begynne og tjene penger. Om ikke selskapet snart tok grep, ville vi vært konkurs i løpet av året. Men det er ikke akkurat morsomt å være ansatt i et selskap med Norges mest utskjelte eier, men hva er alternativet? Det tenker ikke de mest hardnakka kritikerne på, sier Johansen, og fortsetter:
– Det blir helt feil å sende Røkke ut av Finnmark og legge igjen kvoten på kaia. Hvem banker vel på døra for å overta anleggene til Norway Seafoods? Jeg håper virkelig noen vil overta i Mehamn, men folk står ikke akkurat i kø for å gå inn, sier Johansen, og minner om hva Røkke lovte da han overtok i Hammerfest:
– Han ga oss sju år, etter det måtte han begynne å tjene penger.
John Ove Aspnes jobber også på Hammerfest-anlegget. Han er tillitsvalgt i FLT og sitter i arbeidsutvalget til de tillitsvalgte og er medlem i konsernstyret. Han er glad for at de tillitsvagte fikk mulighet til å legge fram sitt syn på fylkeskonferansen, og kanskje fikk noen et litt annet syn enn den svart/hvittholdningen som preger media og lokalpolitikere.
Stolt over jobben
Aspnes er helt klar på de tillitsvalgtes rolle:
– Hadde ikke vi engasjert oss så kraftig, ville vi aldri fått dette resultatet. Jeg står for det jeg har gjort og er stolt over det. Da er det tøft å få slengt i trynet av politikere at jeg er kjøpt og betalt av eieren. Vi har hele tida lagt vekt på en ryddig prosess og at vi som tillitsvalgte skulle ha innflytelse. Det mener jeg vi har klart.
Aspnes minner om at i 1972 var det 100 filétbedrifter. I dag er det kun 10 igjen.
– En skulle tro at alle er blitt lagt ned av ett selskap. Jeg reagerer på at når det diskuteres fiskeripolitikk, er det ett selskap som får all juling. Neergård for eksempel med sine åtte trålere, har ikke levert ett gram der de skulle, men det er det ikke ett pip om. Du må være ganske hardhuda for å gå inn i denne næringa, og det bekymrer oss, sier Aspnes.
Roser de tillitsvalgte
Forbundsleder i NNN, Jan-Egil Pedersen finner grunn til å rose de tillitsvalgte:
– Jeg vil gi honnør til de tillitsvalgte for solid og grundig jobb. Samtidig tar jeg avstand fra hetsen mot selskapet. Språkbruken fra enkelte er forkastelig og representerer et lavmål jeg ikke kan være med på. Jeg vil bare minne om at Norway Seafoods er et av svært få selskap som driver fiskeindustri i Nord-Norge.
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB