JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eriksson: Flere vil få fast jobb

Ved å gjøre det lettere å ansette folk midlertidig vil flere ende i faste jobber. Det er arbeidsminister Robert Eriksson overbevist om. I dag kom de første forslagene til ny arbeidsmilølov.
Robert Eriksson,  Arbeids- og sosialminister (FrP) legger frem endringer i arbeidsmiljøloven.

Robert Eriksson, Arbeids- og sosialminister (FrP) legger frem endringer i arbeidsmiljøloven.

Sissel M. Rasmussen

frode@lomedia.no

eline@lomedia.no

Pressekonferansen der arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) la fram sine endringer i arbeidsmiljøloven om midlertidig ansatte var ikke engang over, før det første varselet om rasende reaksjoner var et faktum - med Parats varslede proteststreik.

Robert Eriksson valgte å legge fram endringene i arbeidsmiljøloven som del av en pakke med tittelen: Fra trygd til trygg jobb. For det er nettopp dette det handler om, understreket ministeren.

– Vi vil gi flere mulighet til å komme seg inn i arbeidslivet.

Uten vilkår

Eriksson foreslår å gi arbeidsgiverne rett til å ansette midlertidig i inntil 12 måneder, uten at det knyttes spesielle vilkår til dette. Dagens lov sier at du må være vikar for noen eller utføre sesongarbeid hvis du skal ansettes midlertidig. Med Erikssons forslag er det fritt opp til arbeidsgiverne å ansette midlertidig i inntil et år.

– Målet er å gi flere en arena, ei bru, et springbrett, der de kan vise fram sitt talent. Alle har et talent, det tror jeg på. Når det blir lettere å prøve seg, vil det også bli lettere å få en fot innenfor i arbeidslivet.

Eriksson har valgt å se bort fra de fleste innspillene som er kommet fra fagbevegelsen (med unntak av Akademikerne). Han mener likevel det er tydelig å se at han har lyttet til innspillene som er kommet. Ifølge ministeren er det ingen spesielle aktører som har fått legge premissene for forslaget han nå skal bringe til Stortinget.

– Muligheten til å ansette midlirtidig kommer med tre begrensninger, slik at muligheten for misbruk reduseres, sier statsråden. Han påpeker at hans viktigste motivasjon er å gjennomføre regjeringens politikk, og at denne ble varslet tydelig allerede i valgkampen i fjor.

Tre begrensninger

De tre begrensningene Eriksson vil legge på de midlertidige ansettelsene er:

• Virksomhetene skal ikke kunne ansette mer enn 15 prosent av arbeidsstokken på slike korte kontrakter uten vilkår. Dette kommer i tillegg til andre midlertidig ansatte i bedriften.

• Virksomheten skal ikke kunne ansette samme person eller en annen person til akkurat det samme arbeidet i en ny 12-måneders periode. Dette blir en karanteneordning.

• Det er ikke adgang til individuelle avtaler om ekstra lange arbeidsdager og lange arbeidsuker med ansatte som går på slike korte kontrakter.

Beholder 4-årsregelen

Regjeringen vil beholde regelen om at du har krav på fast ansettelse etter fire år på midlertidige kontrakter. Venstre er ett av partiene som ønsker at denne regelen skal strammes inn, slik at du har krav på fast ansettelse etter to år.

Arbeidsministeren er sikker på at sysselsettingseffekten av å tillate midlertidig ansettele blir positiv.

– Forskning fra SSB viser nettopp at midlertidige får faste jobber i stor grad. Vi tror at vi nå legger fram gode tiltak for å få til det, og vi håper det får den effekten – for vi trenger mer arbeidskraft. Behovet for fagarbeidere vil bare øke, sier Eriksson.

Han understreket at adgangen til å ansette midlertidig uten vilkår ikke er å rokke ved hovedregelen i arbeidsmiljøloven: fast ansettelse.

Eriksson regner med at NHO, Spekter og Virke vil stille seg positive til forslagene. På arbeidstakersida er optimismen knytta til at Akademikerne vil støtte ham.

– Dessuten tror jeg ungdommer som hittil ikke har fått vist seg fram vil bli glade for dette.

Les mer:

YS lammer flytrafikken tirsdag (05.12.14)

Fagforbundet åpner for generalstreik mot regjeringen (05.12.14)

Bakgrunn: Slik vil de blåblå endre arbeidslivet (05.12.14)

– Lite konstruktivt med arbeidsplikt (05.12.14)

LO vil samle YS og Unio mot regjeringen (05.12.14)

Ap: – Skaper usikkerhet for de ansatte (05.12.14)

Warning
Annonse
Annonse