Dette handler ikke bare om å få folk opp om morgenen, men å gi mennesker noe å stå opp til, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson som vil innføre arbeidsplikt for sosialhjelpsmottakere.
Vidar Ruud, NTB scanpix/ANB
Eriksson trosser motstand
Aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere vil koste en halv milliard kroner, advarer KS.
frifagbevegtelse@lomedia.no
En rekke høringsinstanser er kritiske, men arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) står på sitt.
– Jeg holder fast ved at aktivitetsplikt bør bli innført i alle kommuner. Dette handler om at det offentlige må bry seg om dem som faller utenfor og gi dem et skikkelig tilbud, sier Eriksson til NTB.
Kommuneorganisasjonen KS advarer statsråden mot å gjøre aktivitetsplikt til en skal-bestemmelse. KS viser til at en rekke kommuner allerede har innført ordningen samt at en evalueringsrapport ikke påviser noen sammenheng mellom krav til aktivitet og redusert bruk av sosialhjelp.
Merkostnad på en halv milliard
Ifølge KS vil en generell aktivitetsplikt for alle sosialhjelpsmottakere gi en merkostnad på rundt en halv milliard kroner.
– Mye tyder på at en «skal-bestemmelse» vil påføre kommunene langt større kostnader enn eventuelle framtidige innsparinger i form av reduserte sosialhjelpsutbetalinger og økte skatteinntekter, poengterer KS-direktørene Lasse Hansen og Helge Eide i sitt høringssvar.
KS-toppene påpeker også at regjeringens forslag vil kunne bidra til mer byråkrati og mindre brukerrettet oppfølging fra Nav. I tillegg stilles det spørsmål ved hvilke sanksjonsmuligheter kommunene vil ha overfor sosialklienter som unndrar seg aktivitetsplikten.
– Muligheten for å stanse eller redusere stønaden er sterkt begrenset, anfører KS og viser til at sosialhjelpsmottakere generelt er en utsatt gruppe.
Nav-kritikk
Også Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad og tjenestedirektør Bjørn Gudbjørgsrud i Nav mener Erikssons forslag vil bidra til mer byråkrat og mindre oppfølging.
Kritiske merknader kommer også fra Barneombudet, Rådet for psykisk helse, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Attføringsbedriftene i NHO og arbeidstakerorganisasjonene Unio og Fagforbundet. For å nevne noen.
Også Kirkens Bymisjon advarer regjeringen mot å gjennomføre forslaget.
– Tvang, straff og uhensiktsmessige aktiviteter vil neppe bidra til at sosialhjelpsmottakere blir selvhjulpne gjennom ordinært arbeid, skriver generalsekretær Lars Erik Flatø.
Helsetilsynet er bekymret for at tilbudet til aktivitet som sosialhjelpsmottakerne møter, ikke vil være godt nok. Tilsynet mener kommunene arbeider lite systematisk med å kartlegge søkeres behov og situasjon.
– Det har liten hensikt å stille vilkår om aktivitet til brukere dersom det ikke foreligger egnede aktiviteter, påpeker tilsynet.
Til Stortingeti høst
Høringsrunden er nettopp avsluttet. Arbeids- og sosialdepartementet er nå i gang med å systematisere svarene. Planen er å komme til Stortinget med et endelig forslag i løpet av året.
– Jeg er lydhør overfor innspillene fra høringsinstansene, men kravet fra kommunene om økte overføringer er et budsjettspørsmål som regjeringen må komme tilbake til. For å si det sånn: Jeg er ikke overrasket over at kommunene ønsker mer penger, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).
Han er fast bestemt på å sette vilkår om aktivitet for tildeling av økonomisk sosialhjelp, med mindre tungtveiende grunner taler imot - som det heter i lovutkastet.
– Veldig mange kommuner har iverksatt aktivitetsplikt og erfaringene er gode. Dette handler ikke bare om å få folk opp om morgenen, men å gi mennesker noe å stå opp til, sier Eriksson.
Han er ikke overrasket over at forslaget har skapt debatt og sier han merker seg innvendingene fra de ulike høringsinstansene.
– Men jeg velger å lytte til dem som vet hvor skoen trykker, og det er de lokale Nav-kontorene og sosialtjenesten rundt om i kommunene, sier statsråden og legger til at responsen derfra har vært god. (ANB-NTB)
Tidligere artikler:
Eriksson tilbakeviser Nav-kritikk (03.09.2014)
Får stryk av Nav-direktører (02.09.2014)
Tidligere artikler:
Eriksson tilbakeviser Nav-kritikk (03.09.2014)
Får stryk av Nav-direktører (02.09.2014)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø